האוטומטים למכירת סיגריות יסולקו החל מ-2014
חוק האוסר באופן גורף על הצבת האוטומטים התקבל פה אחד לפנות בוקר בקריאה שנייה ושלישית. סקר שערך מרכז המחקר והמידע של הכנסת מצא כי ישראל מפגרת אחרי העולם המערבי המפותח עם 6,000 מכונות שצמחו בכל פינה
האוטומטים למכירת סיגריות יסולקו מהנוף הישראלי החל מ-2014, בעוד שנתיים וחצי לכל המאוחר. חוק האוסר באופן גורף על הצבת האוטומטים החל מיום זה בכל אתר וללא יוצא מן הכלל, התקבל פה אחד אתמול (ה') לפנות בוקר, בקריאה שנייה ושלישית, במהלך ניקוי שולחן מרתוני של הכנסת, לקראת פגרת הקיץ.
תכלית החוק נועדה לצמצם את הנגישות לסיגריות, ואת נזקי העישון לכלל הציבור בעיקר בני הנוער, בדומה לחוקים שהתקבלו במדינות רבות בעולם במסגרת המאבק הבינלאומי בסכנות העישון. סקר שערך מרכז המחקר והמידע של הכנסת מצא כי ישראל מפגרת אחרי העולם המערבי המפותח, עם 6,000 מכונות שצמחו בכל פינה.
האיסור הגורף נקבע אתמול בתיקון חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק. היזמים הם ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) ואחרים. החוק הראשוני התקבל בכנסת לפני כ-30 שנה. רעיון סילוק המכונות עלה מפניית אזרח שסיפר על הילדים הרבים שקונים ומעשנים את הסיגריות מהאוטומט המוצב מול ביתו.
ח"כ אריאל מקווה שגורל החוק החדש לא יהיה כמו ניסיון הנפל לסילוק האוטומטים שנעשה בכנסת ב-2001. לחוק נוסף אז סעיף האוסר את הצבתם "במקומות שיקבע שר הבריאות". אולם הסעיף נהפך ל"אות מתה" בספר החוקים. איש משרי הבריאות שהתחלפו ב-10 השנים האחרונות לא טרח להתקין את התקנות הדרושות ליישום החוק.
האוטומטים התמסדו והיום הם מאפשרים לבני הנוער לעקוף בקלות את המגבלות החוקיות על מכירת סיגריות לקטינים בבתי עסק, עליו מקפידים פחות או יותר במגזר העסקי. לוועדת הכלכלה שטיפלה בחוק החדש נמסר כי שרי הבריאות נמנעו מהתקנת התקנות למרות שהדרג המקצועי במשרד, תמך באיסור גורף על מכירת הסיגריות באוטומטים.
רק 2.5% מצריכת הסיגריות
בעלי האוטומטים נלחמו נגד החוק החדש בהופעות בוועדה שטיפלה בחוק בסיוע לוביסטים יקרים. תחילה טענו שהחוק מיותר כי האוטומטים מספקים רק 2.5% מצריכת הסיגריות. אחר כך העלו חלופות טכנולוגיות שיגבילו את מכירת הסיגריות למבוגרים בכרטיס אישי חכם שנצרב בו גיל הבעלים, או באמצעות אסימונים שיימכרו בתחנות למבוגרים בלבד.
באחת הישיבות הציעו להגביל את מיקום האוטומטים לבסיסי צה"ל ולמועדונים שהכניסה אליהם מתחת לגיל 18 אסורה. יוזמי החוק דחו את כל החלופות בנימוק שהוא נועד להגן על בריאות המבוגרים מנזקי העישון כמו של הצעירים. בעלי האוטומטים עברו לקו הגנה כלכלי-אישי.
הם התחננו לדחות את הפעלת החוק רחוק ככל האפשר, למשך שנים, אחרת יפשטו את הרגל, לדבריהם בגלל שהם שקועים עד צוואר בחובות מההלוואות שלקחו מהבנקים לרכישת האוטומטים, ובכמה יצליחו למכור את המכונות המשומשות? שאלו וקוננו גם על אובדן הפרנסה ללא מקור חלופי מיידי. אז לפחות שיאפשרו להם להחזיר את רוב החובות.
יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), שגם חתום על החוק, היה סבור שהמפעילים כבר הרוויחו די, אבל ח"כ אריאל שמוביל את החוק היה רגיש יותר לפשרה. משרד הבריאות לחץ על דחייה עד שנתיים. "רצינו שהפגיעה בהם תהיה מידתית ואימצנו את הזמן של משרד הבריאות", אומר שאמה-הכהן.
תוקף החוק נקבע מה-1 בינואר 2014. לשנתיים וחצי הקרובות נדרש שר הבריאות לקבוע בתקנות הרחקה מיידית של האוטומטים ברדיוס רחב מבתי-ספר ומוסדות חינוך, ובתקווה שהוא לא יבריז כקודמיו. בכך סברה הוועדה להשיג איזון בין הצורך הדחוף לצמצם את חשיפת הצעירים להתמכרות לניקוטין, לבין ההתחשבות בפרנסת בעלי האוטומטים.
לצמצם את הנגישות לסיגריות
צילום: Shutterstock
מומלצים