חלית בסרטן שד? את בסיכון יתר לאוסטיאופורוזיס
התפיסה המקובלת היא שאוסטיאופורוזיס הוא נחלת נשים מבוגרות בלבד, אך גם 80% מהנשים שהחלימו מסרטן השד עשויות לסבול מהמחלה. למה הן צריכות להתחיל בטיפול מוקדם יותר מנשים רגילות, ואיך קפה וסיגריות קשורים למניעה?
אוסטיאופורוזיס (דלדול העצם) נפוץ אצל כשליש מהנשים לאחר גיל המעבר, אולם גם כ-80% מהנשים שהחלימו ממחלת סרטן השד עשויות לסבול מהמחלה בדרגות חומרה שונות. המחלה קשורה לירידה ברמות הורמון האסטרוגן, האופיינית לנשים לאחר גיל המעבר וכאמור עשויה לנבוע גם מטיפול תרופתי בסרטן השד.
נשים החולות באוסטיאופורוזיס חשופות יותר לשברים בעצם הירך, בחוליות התחתונות של עמוד השדרה ובעצמות האמה. שברים אוסטיאופורוטיים אלו נגרמים כתוצאה ממכות או חבלות קלות ביותר, אשר לא היו גורמות לשבר באדם בריא.
בנוסף, חשופות החולות באוסטיאופורוזיס גם לשברי דחיסה (Compression fractures) בחוליות עמוד השדרה, הנגרמים באופן ספונטני וללא חבלה.
האבחון
כיום ישנן בדיקות המסייעות לרופאים לשער איזו אישה מצויה בסיכון לשברים אוסטיאופורוטיים ומהו הטיפול היעיל ביותר עבורה.
ישנם שני שלבים בתהליך דלדול העצם:
- אוסטיאופניה (Osteopenia): ירידה קלה במסת העצם, המלווה בסיכון נמוך לשברים.
- אוסטיאופורוזיס (Osteoporosis): ירידה משמעותית במסת העצם, החושפת את העצם לסכנת שבירה.
איך לצרוך יותר סידן?שהסידן לא יברח: לאכול פחות תות, תרד ופטרוזיליהד"ר פליציה שטרן ודורית וורמןלאורך כל חיינו מתרחש תהליך של בניית עצם ופירוק שלה, כך שצריך להקפיד לספק לגוף סידן וחלבונים, בעיקר עד גיל 30. באילו מזונות יש יותר סידן, אילו מזונות מעכבים ספיגת סידן ואיך קפאין, מלח ואלכוהול פוגעים בצפיפות העצם? מדריך תזונה נבונה
ניתן להבדיל בין השלבים באמצעות בדיקת צפיפות עצם (DEXA), המשווה את צפיפות העצם של המטופלת לצפיפות הממוצעת אצל נשים אחרות.
מקובל להשוות את צפיפות העצם של הנבדקת לזו של נשים בנות 30 (גיל שבו צפיפות העצם בשיאה), באמצעות מדד הקרוי T score.
כאשר ערכו של המדד גדול מ-1-, משמע שמצב העצם טוב ואין צורך בטיפול. כאשר מדד T נמצא בערכים שבין 1- לבין 2.5-, יש דלדול של מסת העצם, אך הסכנה לשבר נמוכה (אוסטיאופניה). כאשר מדד T קטן בערכו מ-2.5-, המשמעות היא שישנו אוסטיאופורוזיס ברור המחייב היערכות וטיפול.
המעקב
נשים המטופלות בתרופות מסוימות במחלת סרטן השד או שטופלו בכאלה בעבר, צריכות להתחיל ולטפל באוסטיאופורוזיס בשלבים מוקדמים יותר מאשר נשים שלא טופלו בתרופות אלו, שלהן השלכה על צפיפות העצם ויכולת להאיץ את ההידרדרות. לכן, חשוב לדעת מהם תהליכי המעקב הרצויים ומהו הטיפול המומלץ לכל אישה.
נשים שחלו בעבר בסרטן השד צריכות לבצע בדיקת צפיפות עצם לפחות אחת לשנה או שנתיים, על פי החלטת הרופא המטפל. בבדיקה זו נבחנת, לרוב, צפיפות העצם בירך ובעמוד השדרה המותני. לנשים השוקלות 135 קילו ומעלה מומלץ להוסיף גם בדיקה של עצם האמה (הרדיוס).
הטיפול
ניתן למנוע ולטפל בשברים אוסטיאופורוטיים אצל נשים שהחלימו מסרטן בעזרת טיפול תרופתי וצריכת תוספי תזונה. התאמת הטיפול תלויה במצב הרפואי של האישה, בתרופות שנטלה, בתוצאות בדיקת צפיפות העצם שלה, ברצונה האישי ובגורמים נוספים שעליהם יכול להצביע הרופא המטפל.
כאמור, בשל התהליך המואץ של הידלדלות העצם, נשים המחלימות מסרטן השד והמטופלות בהורמונים צריכות להתחיל בטיפול תרופתי בשלב מוקדם. חשוב להיוועץ ברופא על טיפול המתאים למצב הרפואי של המחלימה ולתרופות שהיא נוטלת.
הטיפול באוסטיאופורוזיס חשוב ביותר ומונע סבל מיותר, כאבים וניתוחים. אם בדיקת צפיפות העצם מצביעה על דלדול של העצם, כדאי לאמץ את ההמלצות הבאות:
- יש לבדוק רמות של הידרוקסיויטמין D25, ובמידת הצורך לטפל בחוסר בוויטמין D.
- להיגמל מעישון סיגריות.
- להמעיט בשתיית אלכוהול.
- להמעיט בצריכת קפאין, ולהעדיף קפה נטול קפאין על פני קפה או תה.
- לעסוק בפעילות גופנית במשך 60-30 דקות לפחות שלוש פעמים בשבוע. סוגי הפעילות המומלצים הם אלו הכרוכים בכוח התנגדות והפעלת השרירים, כגון הרמת משקולות (אם את סובלת מלימפאדמה, כדאי להימנע מכך), הליכה וריצה. התחילי את הפעילות הגופנית בהדרגה.
- לכל הנשים מומלצת צריכת סידן
יומית בכמות של 1,500-1,200 מ"ג ליום וצריכת ויטמין D3 בכמות של IU 800 ליום. אם הצריכה אינה מספקת, יש להשלים אותה בעזרת מזון עשיר בסידן ותוספי תזונה המצויים במגוון רחב.
מתכון למניעה: פחות קפה, יותר פעילות גופנית (צילום: shutterstock)
כיוון שאוסטיאופורוזיס גורם לעצם מדולדלת ומלאת נקבוביות העשויה להישבר בקלות בזמן נפילה או חבלה, חשוב לטפל גם בגורמים העשויים להביא לנפילה. הנה כמה רעיונות העשויים לסייע במניעת חבלה:
- להיבדק אצל רופא עיניים כדי לאתר הפרעות בראייה ואפשרות לתקן אותן.
- לדאוג לתאורה מספקת בכל חלקי הבית ובחדר המדרגות.
- להימנע משטיחים וממשטחים חלקים כגון פרקט, העשויים לגרום להחלקה.
- לתקן מרצפות בבית שאינן ישרות.
- להתקין מעקה לאורך המדרגות ולהיעזר בו בזמן העלייה והירידה.
- להניח באמבטיה משטח מונע החלקה ולהתקין ידית אחיזה.
- להמעיט בצריכת משקאות אלכוהוליים או כדורי שינה.
ערכי סידן בסוגי מזון שונים
1 כוס חלב - 300 מ"ג
1 כוס חלב סויה מועשר בסידן - 500-80 מ"ג
1 כוס יוגורט דל שומן - 415 מ"ג
1 כוס יוגורט דל שומן עם פירות - 385-245 מ"ג
1 כוס יוגורט וניל/ פרוזן יוגורט - 205 מ"ג
1 כוס גלידה - 90-70 מ"ג
100 גרם גבינה לבנה - 625 מ"ג
100 גרם קוטג' 1% - 500 מ"ג
100 גרם גבינת צ'דר - 730 מ"ג
100 גבינת מוצרלה - 730-515 מ"ג
1 כפית גבינת פרמזן - 70 מ"ג
1/2 כוס גבינת ריקוטה - 335 מ"ג
100 גרם גבינה - 960-785 מ"ג
100 גרם סרדינים בשמן - 360 מ"ג
1 כוס ברוקולי מבושל - 60 מ"ג
1 כוס כרוב מבושל - 95 מ"ג
1 כוס סויה - 175 מ"ג
1/2 כוס טופו (עם סידן) - 205 מ"ג
2 תאנים מיובשות - 55 מ"ג
1 תפוז - 50 מ"ג
3/4 כוס מיץ פירות מועשר בסידן - 260-200 מ"ג
הכותב הוא המנהל הרפואי של מרכז "מתחילים מחדש" , מרכז המחלימים ממחלות הסרטן של עמותת "עזר מציון" בפתח תקווה, טל' 03-9193333.