הממשלה אישרה: מש' הבריאות יספק קנביס רפואי
אחרי שנה שבה ניסו להסדיר את תחום הקנביס הרפואי בישראל, אישרה היום הממשלה את העברת האחריות לרכישת החומר ולאספקתו לחולים לידי משרד הבריאות. בשלב זה יימשך הגידול המקומי, אך תוקם ועדה שתבחן את הפער בעלויות לעומת ייבוא
אושר ההסדר לאספקת קנביס רפואי בישראל: בישיבת הממשלה אושרה היום (א') החלטה בנושא הסדרת האספקה של קנביס למטרות רפואיות ולמחקר. על פי ההחלטה, קיבל על עצמו משרד הבריאות - בתיאום עם המשרד לביטחון פנים ומשרד החקלאות - לשמש מקור אספקה לקנביס ולהוות "סוכנות ממשלית" בכל הנוגע לתחום זה.
במסגרת ההסדר, האחריות לפיקוח ולבקרה על הנושא תוטל על משרד הבריאות, ובכך נכללים גם רכישת קנביס לצרכים רפואיים ומציאת דרכי הפצה מסודרות לחולים.
על פי נתונים עדכניים, בישראל למעלה מ-6,400 חולים בעלי רישיון לשימוש בקנביס רפואי, כמחציתם סובלים מכאבים שונים וכ-27% מהם חולי סרטן. כיום מקבלים החולים אישור ממשרד הבריאות לשימוש בקנביס הרפואי, ולאחר מכן מסופק להם החומר על ידי המגדלים וחברות שקיבלו רישיון מכירה.
עוד נאמר בהחלטה כי תוקם ועדת היגוי שתדווח לממשלה בתוך שנה על המשמעויות של ייבוא החומר לעומת גידול מקומי, ובפרט לגבי העלויות.
בו בזמן יימשך הגידול המקומי לתקופה שלא תעלה על שנתיים, אלא אם כן תקבל הממשלה בזמן זה החלטה אחרת.
על פי ההערכות, העלות השנתית הנדרשת להסדרת התחום עומדת על כשני מיליון שקל בשנה. המימון בשלב הראשון ייגזר מתקציב משרד הבריאות, עד שההכנסות מהמשתמשים בקנביס הרפואי יכסו לפחות חלק מההוצאות.
יש לציין כי כבר כשנה מבקש משרד הבריאות להסדיר את התחום, בעיקר לאור התרעות המשטרה על זליגה של חומר גם לשוק הסחר בסמים. בעבר אף נבדקה אפשרות להעביר את האחריות לרכישת החומר לרשות למלחמה בסמים, ולבסוף בוטלה היוזמה בהוראת בג"צ. מעתה, כאמור, יהיה זה תפקידו של משרד הבריאות להקים גוף מטעמו שיהיה אחראי על הסדרת האספקה של החומר לחולים.
אחד היתרונות בהסדרת המכירה החדש של הקנביס הרפואי הוא ניתוק הקשר בין מגדלי החומר למטופלים. כיום חולה הזכאי למינון של יותר מ-50 גרם קנביס נדרש להגיע לאחת מתחנות החלוקה בליווי של מלווה בנשק. לחולים שאינם מסוגלים להגיע לתחנות ניתן שירות שבו המגדלים מגיעים לביתם, אך גם פה נדרש ליווי של שני מאבטחים.
דרישות אלה, הנובעות מאזהרות משטרת ישראל על הגעת החומר לידיים לא רצויות, אמנם הכרחיות אך מייקרות את התרופה ומוסיפות לתשלום 150 שקלים. "מי שנפגע מדרישות הליווי הם החולים הקשים", אמרה יו"ר העמותה למאבק בכאב, מנדי לייטון בלישה. "זו תחושה לא נעימה להידרש למלווים, כאילו מדובר רק בסם ולא בתרופה. משרד הבריאות צריך לזכור שרגולציה היא לא המטרה, אלא ייעול הטיפול לחולים. חייבת להימצא דרך שבה ימומן לפחות חלק מהטיפול, הנטל לא צריך להיות על החולים בלבד".
- למידע נוסף: פורום קנביס רפואי ב-ynet