המאהלים: "זה לא ידעך". פרס: "תעודת בגרות"
במאהלים ברחבי הארץ התעוררו עם חיוך, אחרי לילה ארוך שסימן את שיא המחאה. "הבנו שזה בידיים שלנו", אמר סטודנט מבאר-שבע. הנשיא החמיא: "תעודת בגרות של העם"
התלהבות, זריקת מרץ ותהליך שאי אפשר לעצור - היום שאחרי הפגנת ההמונים הגדולה תפס את מובילי מחאת האוהלים כשהם מנסים לעכל את האירועים ולמנף את תמיכת מאות אלפי המפגינים לכדי פעולה אפקטיבית מול הממשלה.
מצד אחד, מאות אלפי האנשים שיצאו לרחובות מהווים עדות חיה לתמיכה לה זוכה המאבק. מצד שני, משוכנעים חלק מיוזמיו כי הממשלה בראשות בנימין נתניהו לא תיכנע במהירות, וכי עד להשגת דרישותיהם - צפויות פעולות מחאה נוספות, אולי גדולות יותר. במקביל, זוכים המפגינים לתמיכה מהנשיא, שמעון פרס, שכינה את ההפגנה "תעודת בגרות של העם"
"זה נתן זריקת מרץ מטורפת וזה לא מפסיק לגדול", אמרה ל-ynet אדר שטרן, ממובילות המאבק בבאר שבע, שהשתתפה אמש עם עוד מאות בני אדם מהדרום בהפגנה בתל אביב. "עשינו צעדה עם שלטי זעקת הדרום והיתה הבנה שזה לא רק המרכז, תל אביב, אלא כל הארץ", הדגישה.
מחאת האוהלים - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- הרכבת "הופתעה" מהמחאה, מאות נוסעים נתקעו
- מצפון נפתחה המחאה: אלף מפגינים חסמו צומת
- מפגן כוח: אלפים "מכריזים עצמאות" בירושלים
- היסטוריה באילת: אלף מפגינים קראו לשינוי
לאור ההיענות הגדולה של תושבי הדרום, מצפה שטרן ל-20 אלף בני אדם בעצרת המחאה הגדולה שמתוכננת בבאר שבע בשבוע הבא, סמוך למאהל במרכז המורים. "אני בטוחה שהמחאה הזו לא תדעך. היא תשנה את השיח הציבורי ואני בטוחה שיהיו לה הישגים משמעותיים".
מפגינים בתל אביב (צילום: AFP)
שטרן לא הופתעה מהמאמצים שעשו תושבי הדרום כדי ליטול חלק בעצרת, וסיפרה כי הם "עשו יותר רעש מכל הסובבים אותם. זה ריגש אותי לראות את כולם ביחד ושאנשים לוקחים אחריות על החיים שלהם ומוכנים לנסוע לכל מקום בארץ ולעשות רעש גדול".
זיו שומינר, סטודנט מאוניברסיטת בן גוריון, התרגש גם הוא ממפגן המחאה רחב ההיקף. "העם הבין שזה בידיים שלנו. היה מרגש לראות אנשים שלפני חודשיים לא היו בקבוצה שלך ופתאום כולנו קבוצה אחת. זה היה מאוד מרשים", אמר, אך הדגיש בדבריו כי טרם הופנם שאחד הדברים הכי חשובים במאבק הוא יישוב הנגב, שכן רק כך, לדבריו, תהיה הבראה אמיתית לחברה.
"אתה נמצא בבאר שבע, במאהל קטן עם הזבובים, ופתאום רואה שאתה לא לבד", אמר ל-ynet דוד רוזנבלט, פעיל במאבק הדרומי. "אתה רואה שכל העם איתך, עם אותן מצוקות וצרכים. הייתי בעבר בהפגנות פוליטיות אבל זו הפעם הראשונה שאני בהפגנה חברתית. אי אפשר היה לראות את הסוף של האנשים".
מחאה בירושלים (צילום: AFP)
נשיא המדינה, שמעון פרס, כינה את הפגנת ההמונים אמש "תעודת בגרות של העם". במפגש עם הנערים זוכי אולימפיאדת המתמטיקה והפיזיקה, הוסיף הנשיא כי "זו הפעם השלישית שרבבות צעירים מגיעים לכיכרות לבקש את הקשבת המדינה למסר שיש להם לומר. זו היתה תעודת בגרות של העם בהשתתפות 300 אלף איש ויש לקחת את הדברים ברצינות הראויה ולפתור את המצוקות"
פרס, שנפגש כבר בשבוע שעבר עם מובילי המאבק, הוסיף: "צפיתי בהפגנה, ישבתי מרותק ומאוד התגאיתי. בהשוואה לכל ההפגנות שראיתי בעולם זו היתה הפגנה תרבותית, מאופקת, ללא השתלחות או עלבונות תוך ניסיון שלא להפוך בעיה לאומית אמיתית לפולמוס פוליטי". הוא הדגיש כי "צדק חברתי אינו עיקרון חדש אלא אחד מערכי היסוד של העם היהודי".
"התגשמות של חלום"
גם בירושלים התעוררו הבוקר עם תחושות של חוזק וביטחון בצדקת הדרך. "ההפגנה אתמול הצליחה מעל המצופה. היא היתה התגשמות של חלום. זה היה מרגש לראות את כל עם ישראל מגלה סוף-סוף סולידאריות ומתעורר", אמר מרטין וילר, אחד הפעילים הבולטים במאהל הצעירים בירושלים. "אנחנו מחוזקים ומבינים שזו מלחמה לטווח ארוך. אנחנו כאן כדי להישאר".
יותם קלנר, שהקים את האוהל הראשון בירושלים, תיאר אף הוא את האירועים בהתלהבות. "האדישות והמריחה של נתניהו הביאה לזה שאנשים הגיעו בהמוניהם. זו היתה אקסטזה. הרגשנו שירושלים כולה עומדת איתנו".
כעת, ממשיכים מארגני המחאה בירושלים בגיבוש מסמך הדרישות, תוך שקיפות מלאה ושיתוף גורמים רבים במאבק החברתי נכל רחבי הארץ. הם אומרים כי המאבק יימשך עד להצגת פתרונות מלאים מצידו של נתניהו וממשלתו. איתי גוטלר, יו"ר אגודת הסטודנטים בירושלים וממובלי המחאה בעיר, אמר ל-ynet כי "אם לא יינתן מענה לדרישות שלנו, המאבק יוחרף. הממשלה צריכה לדעת שמה שהיא ראתה עד עכשיו זה רק קצה הקרחון של מה שהעם הזה מסוגל".
מאהל המחאה בשדרות רוטשילד בתל אביב - הנקודה ממנה צמח המאבק כולו - נראה עדיין מעט מנומנם בשעות הבוקר. אבי דהן, שישן באוהל מתחילת המחאה, אמר כי "מפגן הכוח הזה רק מחזק את העמדה שלנו. כל תמיכה כזו רק מעצימה את הכוח שלנו ומובילה את הממשלה לעבר הדרישות המוצדקות שלנו. כל אחד מהמהלכים הגדולים שנעשים מזעזעים את המערכת שם למעלה".
לעומתו, הביעה רותם אלפנדרי, שגרה אף היא במאהל, ספק באשר להשפעת המחאה ההמונית על הממשלה. "מה שהיה כאן אתמול זה מדהים. אבל אני לא אופטימית כל כך לגבי איך שהממשל רואה את זה. היתה כמות גדולה של אנשים ואומנים כמו שלמה ארצי התגייסו, אבל אני לא חושבת שזה האישיו שמדבר לבנימין נתניהו. ראש הממשלה
מדבר בשפת הכסף ובינתיים בשפה הזו הוא לא נפגע".
אלפנדרי המשיכה וסיפרה כי "אחרי העצרת בלילה היתה במאהל רוח מדהימה. אנשים ישבו ולא האמינו שזה הגיע לרמה כזו של עוצמה וכמות אנשים. היום בבוקר אנשים קמו, הסתכלו אחד על השני ושאלו מה הלאה. מה עושים עכשיו. אני מאוד מקווה שלא נצטרך להגיע לצעדה של מיליון ושני מיליון, אלא שנמצא את הפרקטיקה לפני".