שירים מהחורבן
מושקוביץ ובנו שרים את ברכת הבנים, ומסבירים מה ההבדל בין ילד פלא על הבמה לילד פלא באולפן, ו"המכביטס" לוקחים את המוזיקה הווקאלית בימי בין המצרים צעד אחד קדימה - להופעות. בימים בהם כלי הנגינה שותקים, הקול מנגן
את המנגינה הזאת בהחלט אפשר להפסיק: מנהגי האבלות על חורבנות בתי המקדש, הנוהגים בימי בין המֵצרים, מנמיכים את המוזיקה היהודית הפורחת, בדרך כלל, עד למיוט. דממה מוחלטת.
אבל הראש היהודי ממציא לנו פטנטים, וכך יוצאים גם השנה שלל שירים ללא מוזיקה. את התופים מחליפות השפתיים, ואת הגיטרות - חבר'ה שיודעים לנסר. למעשה, המוזיקה הווקאלית התפתחה עד כדי כך, שלהקות דוגמת "המכביטס" הפכו אותה לכרטיס הביקור שלהן גם ללא קשר לדיני אבלות והלכה יהודית.
אוהד ואייל מושקוביץ - ברכת הבנים
הכישרון עובר בתורשה. אייל מושקוביץ, הבן-של, מככב באלבום החדש של אבא, בדואט "ברכת הבנים" המתבסס על הברכה הנאמרת בערב יום הכיפורים. אייל בן ה-13 וחצי הוא בנו בכורו של כוכב הזמר החסידי אוהד מושקוביץ, ולא בכדי נבחר דווקא השיר הזה ודווקא בשילוב הזה.
"אני תמיד אומר שלכל אחד יש תפילה שמדברת אל לבו", אומר אוהד. "אייל נולד יומיים לפני ראש השנה, בעיצומם של הימים הנוראים. בערב יום הכיפורים של אותה השנה עטפתי את בני-בכורי לראשונה בטלית, ובירכתי את ברכת הבנים, וזה זיכרון שהולך איתי. התפילה הזו מאוד נוגעת ללבי, והקלטת השיר הזה איתו היא בבחינת סגירת מעגל".
אוהד ואייל מושקוביץ - בפוזה לא אופיינית בעליל (צילום: אלדד רפאלי)
לרגל ימי בין המצרים, מוציאים האב והבן את השיר בביצוע ווקאלי ההולם את רוח הימים. גם אם התלהבתם - אל תחפשו את אייל על הבמות. מושקוביץ-האב קיבל החלטה שלא להעלות את הבן להופעות, "כי יש הבדל בין לשיר עם ילד באולפן - לבין להעלות אותו על הבמה", כדבריו. אייל מופיע במקהלת בית הספר שבו הוא לומד, וזה די והותר, מבחינת משפחת מושקוביץ.
הוא מוסיף ומספר כי בחורף האחרון, רגע לפני צאת אלבומו הרביעי "אחד יחיד ומיוחד", הופיע ב"לינקולן סנטר" בארה"ב, ומפיק המופע התלהב מאטרקציית האב-בן ששרים יחדיו את השיר הזה. אבל זה לא עזר, ונאמן למשנתו החינוכית - השאיר מושקוביץ את הבן בבית, ועלה לשיר עם ילד פלא אחר, יונתן שיינפלד (גלגלו למטה, ותשמעו גם אותו).
The Maccabeats - לכה דודי
מה שהתחיל כמקהלת סטודנטים מבית "הישיבה יוניברסיטי", התפתח במפתיע לתופעה במוזיקה היהודית, פלוס מעריצות. חבורת המופלאים - כולם חובשי כיפות ואוחזים בדיפלומות שאינן קשורות לשירה - עוסקת בעיקר בגיור שירים פופולאריים, לחומרה וכהלכה, וביצועים ווקאליים שנשמעים קרוב מאוד לדבר האמיתי.
אבל כמו בכל סוגיית גיור, גם כאן התעורר מיני פולמוסון, כאשר הלהקה הגיעה לפני כשבוע לסיבוב הופעות ימי בין המֵצרים בישראל - גימיק ראשון מסוגו - מתוך הנחה ששירה ווקאלית המותרת ברדיו, תעבור גם את מחסום הלייב. זה עבד, חלקית. כמה מההופעות בוטלו ברגע האחרון, לאחר שגורמים מקומיים, נקרא לזה כך, מחו כנגד זילות האבל, מתוך טענה שההיתר לשמוע שיר ללא ליווי של כלי נגינה, אינו בא להתיר בילוי ושמחה בעיצומם של ימי האבל.
המכביטס בישראל בהופעת ימי בין המצרים, לפני כשבוע (צילום: אלי שטיין)
כך או כך, ההופעות המרכזיות של "המכביטס" בישראל התקיימו, בסופו של דבר - וברוח ימי בין המצרים (כלומר, בקצב רגוע ושקט). קבלו את "לכה דודי" שהיה פעם "הללויה" (של לאונרד כהן).
יונתן שיינפלד - "כמו ציפור"
נער הפלא בן ה-14 וחצי הוציא לאחרונה את אלבומו "נער הייתי" (ועם רזומה הופעות שלא מבייש גם כוכבים ותיקים, אפשר להתחבר לנימת הנוסטלגיה). לקראת ימי בין המצרים הוא מנפיק את "כמו ציפור" - אחד מלהיטי האלבום, בביצוע ווקאלי.
אחרי שכיכב עם "הקינדרלעך" ויצא לקריירת סולו - עובד שיינפלד על המופע "יונתן שינפלד והפסנתר", ומתכונן להופעה חסידית משותפת לו ולאיציק דדיה.
אביחי חג'ג' - נחמו עמי
אביחי חג'ג' מסלסל היישר אל לב החורבן והאבל, בסינגל שלישי מתוך האלבום שבדרך: "נחמו עמי" - פסוקים הנאמרים בהפטרה מספר ישעיהו, בשבת הראשונה שלאחר תשעה באב (הווה אומר: השבת הקרובה).