שתף קטע נבחר

שווי חשמלית משומשת - כמו מכונית רגילה

צפירת הרגעה לחוששים מירידת ערך קיצונית למכונית חשמלית? חברת בטר פלייס מתחייבת לרכוש בחזרה את המכונית לאחר ארבע שנות שימוש, במחיר שנקבע מראש ויהיה דומה לזה של מכונית משפחתית פופולרית. כך מדווחת חברת הליסינג אלבר

מחירה של רנו פלואנס חשמלית בת ארבע שנים יהיה דומה לזה של מכונית משפחתית "רגילה". כך טוענים היום (א') בחברת הליסינג אלבר, שחתמה על הסכם ראשון לשיווק המכונית עם מיזם טעינת הרכב החשמלי של שי אגסי ומשפחת עופר, "בטר-פלייס". טענת אלבר קובעת למעשה כי המכונית החשמלית לא תאבד מערכה יותר ממכונית בנזין מקבילה. עוד אומרים בחברה כי המחיר שישלם מי שייבחר לחכור את המכונית במקום עבודתו, יהיה דומה לזה של רנו פלואנס "רגילה" - כ-2,300 עד 2,500 שקל לחודש.

 

הצהרות אלבר בעניין מחירי הפלואנס החשמלית כמשומשת, מבוססות לדברי החברה על הבטחה מצד בטר-פלייס לרכוש בחזרה את המכונית בתום ארבע שנות שימוש, ובמחיר שנקבע מראש. ההבטחה כי מחירה של הפלואנס יהיה כמו זה של "מכוניות משפחתיות מבוקשות" אמורה לעודד חברות ליסינג לרכוש את הפלואנס, שכן מכירת מכוניות משומשות היא אחד ממקורות הרווח העיקריים בענף הליסינג.


עמדת החלפת סוללות של חברת בטר-פלייס

 

עם זאת, ראוי לזכור כי מה שיקבע בסופו של דבר את המחיר יהיה הביקוש בשוק. אם המכונית תוכיח את עצמה כחלופה אמיתית למכונית "רגילה", ותעורר ביקוש בקרב לקוחות פרטיים, מחירה כמשומשת יהיה דומה לזה של מכונית בעלת מנוע בנזין. מנגד, אם הביקוש יהיה נמוך מהצפוי על-ידי אלבר ובטר-פלייס, למשל בגלל חוסר התאמה של המכונית לצרכי הנהגים בישראל, מחירה של הפלואנס החשמלית יהיה נמוך בהתאם.

 

מחברת בטר-פלייס נמסר בתגובה לפניית ynet בעניין ההסכם עם אלבר כי: "החברה איננה מוסרת פרטים באשר להסכמיה".

 

כמה תעלה חבילת מנוי?

באלבר מבהירים היום כי למחיר חוזה הליסינג החודשי תתווסף עלות נוספת: חבילת מנוי של בטר-פלייס. לפני כחודשיים פרסמה החברה את עלויות חבילות המנוי, המבוססות על היקף הנסועה ("קילומטראז'") השנתית. כך למשל, מי שנוסע 20 אלף ק"מ בשנה ישלם לבטר-פלייס 1,090 שקל בחודש - תעריף שיכסה את עלות הטעינה, וכן עלויות נוספות כמו שירותי דרך והחלפת סוללות בתחנות ייעודיות.

 

מחיר זה, יש לציין, אינו מיועד ללקוחות ליסינג. באלבר מסבירים כי חבילות המנוי של מי שיחכור את הפלואנס החשמלית יהיו זולות יותר מאלו המוצעות ללקוחות פרטיים. עם זאת, המחירים המדויקים לא פורסמו, ובחברה אומרים כי התעריפים המדויקים יקבעו במשא ומתן בין אלבר, בטר-פלייס והחברות החוכרות את המכוניות. בכיר בענף הליסינג אמר לאחרונה ל-ynet כי מחיר "הדלק" שמציעה בטר-פלייס לחברות שיחכרו את הפלואנס, משקף עלות שימוש של כ-6.5 שקל לק"מ - לעומת כ-7.5 שקל לק"מ במכונית בנזין.

 

פער בין חבילות המנוי המוצעות ללקוחות פרטיים ואלו המיועדות ללקוחות ליסינג, אינו מפתיע או ייחודי. גם מי שמקבל כיום מכונית "רגילה", בעלת מנוע בנזין או דיזל, נהנה מעלויות שימוש נמוכות - כמו למשל מחיר הדלק או מחירי חלפים וטיפול במוסך. למעשה, עובדים רבים כלל אינם נושאים בחלק מהעלויות, ובעיקר בעלות הדלק. מי שמשלם עבור הדלק היא החברה המעסיקה את העובדים, ורוכשת את הדלק בהנחה משמעותית מאחת מחברות הדלק.

 

כך עושות כולן, לא?

מלבד הבטחת בטר-פלייס לרכוש מאלבר את הפלואנס החשמליות אחרי ארבע שנים, ראוי לזכור כי גם מחיר רכישתה כחדשה צפוי להיות נמוך משמעותית מזה שבו תימכר ללקוחות פרטיים. בחירת בטר-פלייס להציע לחברות הליסינג מחירים נמוכים מאלו המיועדים ללקוחות פרטיים, מעמידה אותה בשורה אחת עם מרבית יבואניות הרכב בישראל. כמו כולן, בבטר-פלייס בוחרים לתת לחברות הליסינג הנחות-עתק ברכישת המכונית, ובכך מבטיחים כי מכירתה תניב רווחים נאים.

 

כדי להבין איך עובדת השיטה, צריך לזכור כי המחיר שבו רוכשת חברת הליסינג את המכונית מהיבואניות נמוך משמעותית מזה שמשלמים לקוחות פרטיים. הנחה טיפוסית יכולה לנוע בין 10% ו-15%, אך יש גם מקרים שבהם מקבלות חברות הליסינג הנחות של 25% ואף יותר. גובה ההנחה משתנה בין יבואניות שונות ודגמים שונים, ומושפע מגורמים כמו גיל המכונית, שערי חליפין ומידת הביקוש בשוק המשומשות.

 

חלק ניכר מהרווח של חברות הליסינג "נוצר" כאשר הן מוכרות את המכוניות כמשומשות ללקוחות פרטיים. אמנם מחירוני המכוניות המשומשות משקללים ירידת ערך מסוימת למכוניות שמקורן בחברות הליסינג, אך אותה הנחת-עתק שניתנה בעת רכישת המכונית מבטיחה רווח נאה גם במכירה. במשרד האוצר מגדירים את התופעה כבר שנים ארוכות כ"סבסוד צולב".

 

בעניין זה ראוי להזכיר כי לפי מידע שחשף ynet במאי האחרון, המחיר שתשלם בטר-פלייס לרנו נמוך בעשרות אחוזים ממחירה ללקוחות פרטיים. מחירה ליבואנית לפני מסים הוא כ-64 אלף שקל - כמחצית ממחיר המחירון. אחרי חישוב המסים שמטילה המדינה על רכב חדש, מגיע מחיר הפלואנס החשמלית לכ-82 אלף שקל. שיעור מס הקנייה על מכונית חשמלית הוא 10% בלבד, לעומת כ-70% בממוצע למכונית משפחתית מקבילה. לשם השוואה, מחירה של מאזדה 3 לפני מסים הוא כ-47 אלף שקל, או כ-96 אלף שקל אחרי מסים.

 

ויש גם את מחיר החשמל

שלא כמו יבואניות הרכב, שאת עיקר רווחיהן מפיקות ממכירות מכוניות וחלקי חילוף, לבטר-פלייס יהיה מקור נוסף ומשמעותי לרווחים: מחיר החשמל. על-פי פרסומי החברה, עלות מנוי בסיסי לשנה תהיה 13,080 שקל. בחברה הסבירו כי עלות זו כוללת שימוש בתחנות החלפת-סוללות, שירותי דרך וחיבור למוקד שירות לקוחות. אלא שגם לאחר שקלול העלויות הנוספות, נראה כי בטר-פלייס תוכל לגרוף רווח נאה ממה שמוגדר בתחום התשתיות ובשוק הרכב כ"ספסרות בחשמל".

 

על-פי חישוב שערך ynet, ומבוסס בחלקו על נתונים שפרסמה ניסאן בנוגע למכונית חשמלית הנמכרת בארה"ב (ניסאן ליף), עלות הטעינה של הפלואנס החשמלית תהיה כ-1,900 שקל בשנה. נתון זה מחושב לפי צריכת "חשמל" גבוהה מזו שפרסמה בטר-פלייס, ולפי תעריפי חשמל של לקוחות ביתיים. בפועל, צפויה בטר-פלייס לרכוש חשמל במחיר נמוך משמעותית, שייגזר גם מהיותה לקוח מסחרי גדול, וכן משימוש בתעריפי המבוססים על עומס וזמן (תעו"ז).

 

הפער המסתמן בין עלויות החשמל גם יכול להסביר למה מבטיחה כעת בטר-פלייס לחברת אלבר כי תרכוש ממנה את הפלואנס המשומשת במחיר של "מכונית משפחתית מבוקשת". עם פער של מאות אחוזים במחיר החשמל, כנראה יכולה בטר-פלייס לסבסד את מחירה של פלואנס משומשת. בעניין זה יש לציין כי בטר-פלייס הודיעה כי לא תתחייב לרכוש בחזרה את הפלואנס החשמלית מלקוחות פרטיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מה תעלה חבילת מנוי לנהג ליסינג?
צילום: רויטרס
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים