שתף קטע נבחר

 

20 שנה ל-WWW, לך תזכור

הרשת כפי שאנחנו מכירים אותה היום, הגיעה במטרה לשפר את המידע שנאסף במחקר גרעיני. יום הולדת 20 ל-World Wide Web

אי שם בהסטוריה הרחוקה לפני שגולשים נכנסו לגוגל בשביל לחפש את Facebook כדי להגיע לרשת החברתית, היה צריך להקליד http://www.facebook.com. פייסבוק נוסדה ב-2004, הכתובת הראשונה ב-com נרשמה ב-1985, ה-HTTP נמצא בשימוש מאז 1990 (בצורה המווכרת לנו היום, לאחר ניסויים שונים), וה-WWW שלא צריך אפילו להקליד יותר חגג השבוע 20 שנים להיווסדו.

 

איך זה שיש כל כך הרבה ימי הולדת לכתובת אחת ומי הוא אותו WWW, או ווב? במשך 41 השנים שחלפו מאז שנעשה ניסוי להעברת מידע בין שני מחשבים באוניברסיטת קליפורניה (ובטח קצת לפני כן), התפתחו שירותי תקשורת שונים שמבוססים על רשת מחשבים והתקבצו לכדי מה שאנחנו מכירים היום כ"אינטרנט".

 

חוץ מאתרים, באינטרנט יש שירותי מייל (אחד הספאמים הראשונים נשלח ב-1978), קבוצות דיון ותיקות (כמו יוזנט), שרתי FTP (שמאפשרים להוריד קבצים ישירות למחשב), שירותי צ'ט והודעות (כמו IRC), שירותי "ענן" שונים לאחסון קבצים, שירותי VoIP לשיחות קוליות (כמו סקייפ), שירותי אינטרנט ומשחקים בסלור ועוד - כל אלה הם "אינטרנט" אבל לא בהכרח עמודי אינטרנט ולא בהכרח "הרשת".

 

אינטרנט של פיזיקאים

הרשת היא זו שאנחנו בין השאר גולשים אליה מהדפדפנים שלנו, קופצים בה מקישור לקישור וצופים בה בטקסטים, וידאו ותמונות. זוהי ה"ווב" שהתגבשה בששה באוגוסט 1991. הרשת הזו אולי הפכה את האינטרנט לנגישה, פופולרית ודינמית - בניגוד לאמצעי מדיה מיושנים יותר ולמסמכים מקוונים אחרים וסטטיים. עד כדי כך הרשת דינמית שעמוד הרשת הראשון בכתובת http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html  נעלם משם והפך לעמוד ומידע וזכרון על עצמו. כעת אפשר למצוא העתקים מאוחרים יותר שלו כמו זה.

 


 

"הרשת היא יוזמה לאיתור וקבלת מידע, שמטרתה לתת גישה אחידה לייקום שלם של מסמכים", נכתב העמוד הרשת שפורסם לפני 20 שנה, ובו ניתנו קישורים למסמכים בודדים שעוסקים בנושא הקמת הרשת. שנתיים לפני כן טים ברנרנס לי, פיזיקאי שחקר במרכז האירופי למחקר גרעיני (CERN), שלח הצעה לרכז מידע בצורה חכמה יותר באמצעות האינטרנט ושימוש בקישורים (היפר לינקים) בין מסמך למסמך. כך יוכלו הפיזיקאים במרכז  לחלוק ביניהם את המידע שאספו ולנווט בו. הרשת הייתה מבוססת על מחשב ה-NeXT - שאותו פיתח סטיב ג'ובס שבדיוק נפרד מהחברה שהקים באותה תקופה, אפל.

 

אחת הבעיות שברנרס לי הצביע אליה הוא שיש למדענים מחשבים שונים - וכי הכוונה של הרשת היא ליצור תקינה של פרסום וקריאה של מסמכים עם היפר-קישורים מאחד לשני. במקביל, מספרים ב-TNW, ברנרס לי פיתח בתחילת הניינטיז את הדפדפן הראשון שנקרא WorldWideWeb ונתן לגולשים להוריד אותו. מכיוון שלא היתה רשת שבה הוא יכל להכריז על ההקמה של הרשת ולתת קישור לדפדפן, הוא שלח הודעה לקבוצת דיון אינטרנטית - שם הוא קרא לאנשים להוריד את הדפדפן שלו ולנסות לגשת למסמכים ברשת. הדפדפן הביא אחר כך ללידתם של דפדפן מוזאיק בתחילת שנות ה-90 ובהמשך לנטסקייפ ואקספלורר.

 


דפדפן WorldWideWeb

 

 

ברנרס לי קרא לעוד אנשים לתרום מידע לרשת החדשה שהוקמה ובתחומים חדשים ולא רק פיזיקה. ב-Cern הודיעו כי שימוש ופיתוח של הווב שנוצר אצלה יהיה חינמי ולמעשה פתח את הדרך להקמת הרשת על שלל עמודיה ואתריה היום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים