שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

האיש הנעלם 3: להתנתק מכבלי הרשת

בכתבות הקודמות בסדרה למדנו איך להתנתק מהרשתות החברתיות, ואיך להיעלם מהרדאר של גוגל. כעת מגיע השלב הבא: ההתנתקות המלאה מהאינטרנט וחזרה לחיים שלווים יותר שמתקיימים במרחב הפיזי לתוכו נולדנו

<<האיש הנעלם 1: איך למחוק חשבונות ברשתות חברתיות

 

תחשבו על כמות הזמן שאנחנו משקיעים מידי יום באינטרנט. זה יכול להיות בצפייה בסרטונים מצחיקים, קריאת אימיילים, או בשיטוט חסר מטרה, אפילו לא כדי להתחמק מעבודה אלא פשוט כי אנחנו כבר מול המסך ואנחנו עוברים מקישור לקישור. לא חושבים שאתם מבזבזם את הזמן?

 

חברת פורסטר, אחת החברות המפורסמות בתחום חקר שווקים, פרסמה מוקדם יותר השנה מחקר שגילה שהאמריקני הממוצע משקיע כ-4 שעות ביום מול האינטרנט. על פי המחקר, אם מחשבים תחולת חיים של 65 שנה, התוצאה היא ש-9 שנים מושקעות באינטרנט. חברת אחסון האתרים Sherweb, הציגה בבלוג שלה נתונים נוספים מהאתר אלקסה, וחברת נילסן (העוסקת גם היא במחקרי שוק) ויצר את האינפוגרפיה המקסימה הזו. על פי הנתונים שנאספו על ידי האתר מתגלה שכאומה, האמריקנים יושבים מול רשתות חברתיות כ-900 מיליון שעות בחודש, מתעסקים עם אימיילים כמעט 400 מיליון שעות בחודש ומדברים בשירותי הודעות מידיות קצת יותר מ-100 מיליון שעות בחודש. 

 

בארץ לא נעשה מחקר מקיף, אבל קשה לדמיין שהמצב שונה כאן או בכל מקום אחר. בנוסף, מאחר וחלק מהנתונים הגיעו דרך אלקסה, שאוספת את הנתונים שלה מדפדפנים המותקנים במחשב, אנשים שרוב השימוש שלהם נעשה דרך הסלולרי לא נספרו. מדובר בנתח שוק ענק שהולך וגדל, נתח שוק שבמדינות אפריקה הוא גדול הרבה יותר מאשר נתח השוק של מחשבים רגילים (כי האינטרנט הסלולרי והמכשירים זולים יותר ממחשבים ותשתית).

 

הגיע הזמן להתחיל לתעל את הזמן שלנו למקום אחר. יש מהפכה בחוץ ובעוד שכותבים עליה באינטרנט היא מתבצעת על ידי האנשים שיושבים באוהלים: מבוגרים, צעירים, תומכי שמאל, סטודנטים, אמהות, ואפילו ברוך מרזל וחבריו. גם אם אתם לא רוצים להתעסק עם המחאה חשבו על כמות הדברים שאתם יכולים ללמוד, על הספרים שתספיקו לקרוא, על הטיולים שתוכלו לקחת ברחבי הארץ, הזמן שיהיה לכם עם הילדים ובני הזוג ואולי אפילו, אם הם לא ירגיזו יותר מידי, עם ההורים. השאלה היא, איך מחליפים את החיים המקוונים בחיים פיזיים? נראה ששכחנו קצת.

 

 

חדשות  

מי שחי באינטרנט רגיל להתעדכן בחדשות מדקה לדקה. כאשר מתקיים אירוע גדול (מלחמה, מחאה, משפט של נשיא לשעבר שהורשע באונס) אכן מגיעות חדשות בקצב די מטורף, אבל זה לא אומר שצריך אינטרנט בשביל זה. הרדיו עדיין חי. בחלק מהמכשירים סלולרים יש היום מקלט רדיו וגם אם לא, שמענו שאפשר לקנות מקלטים ברוב חנויות החשמל. קנו מכשיר כזה וחברו אותו לחשמל בבית ותוכלו להיות מעודכנים ללא הרף. יש גם כמה בונוסים נוספים: אם יש אירוע גדול וחשוב הוא יגיע אליכם יותר מהר מאשר דרך האינטרנט. “איך זה?” אתם שואלים את עצמכם. ובכן, כאשר מגיע עדכון חדשותי לקריין לוקח פחות זמן לדבר עליו מאשר הזמן שנדרש לכתב לכתוב ולהעלות את המידע לרשת.

 

בנוסף הרבה יותר מעניין לשמוע אנשים מדברים מאשר לקרוא כתבה ארוכה. אפשר לעשות דברים אחרים (לעבוד, לבשל, לשחק עם הילדים, לנהוג, להכין חניתות, לנקות את הבית, להחליף מצעים, ועוד כמה מאות דברים) בזמן שמקשיבים לתוכנית. כשקוראים טקסט קשה מאוד לעשות עוד משהו (חוץ מלהאזין לרדיו אולי). ואל תדאגו, אם באמת קורה אירוע מיוחד אתם יכולים להיות בטוחים שהרדיו (וגם הטלוויזיה) יעדכנו אתכם מסביב לשעות. אם לא קורה כלום מעניין תוכלו להבין את זה די מהר ולהתרכז בדברים חשובים יותר.

 

שורה תחתונה: עזבו את אתרי החדשות וחזרו לרדיו, לטלוויזיה ולעיתון. אתם תהיו לחוצים פחות.

 


 

לדבר עם אנשים  

מתי פעם אחרונה ישבתם אצל חברים כדי לשתות קפה ולהתעדכן במה שקורה? הרי כולנו כותבים הכל בפייסבוק והחברים מעודכנים. לא צריך לדבר באמת, אבל אנחנו מפסידים כל כך הרבה. אני זוכר כילד את המפגשים של ההורים שלי עם חברים שהיו באים לבקר פעם פעמיים בשבוע. הם היו יושבים ושותים קפה יחד, מכרסמים עוגיות וצחוקים, זה היה הזמן שלהם לדבר על מה שקורה להם בחיים ולהתווכח על כל מה שקורה, פנים מול פנים כששומעים אותם מדברים ומבינים את הטון.

 

גם אם יש מחאה חברתית על הכלכלה, זה לא אומר שאסור לצאת וליהנות מערב בבית קפה כדי לפגוש את החברים שלא יוצא להיפגש אתם פעם בשבוע. יש תחושה של רעות ואושר שחסרים בתקשורת דיגיטלית ומתגלים מחדש כשאנשים נפגשים פנים מול פנים. וזה לא שאנחנו חיים בשנות השבעים ואי אפשר לדבר עם מישהו אם זה דחוף - סמסים ושיחות טלפון עדיין זמינים לכולנו ואפשר להשתמש בהם. הייתרון? בגלל שאנחנו שונאים לדבר בטלפון רוב השיחות יהיו דברים שבאמת חשובים ואלו שפחות יגיעו בסמסים.

 

שורה תחתונה: לדבר עם חברים שלכם פנים מול פנים זה מהנה יותר מאשר לדבר עם הקיר שלהם.

 

אימיילים  

יש אנשים שחיים בתוך תיבת האימייל שלהם. זה לא כי הם נהנים. דמיינו לעצמכם מצב בו אם משהו דחוף הוא מגיע בשיחת טלפון ואם הוא פחות הוא מגיע בדואר. כן בדואר. תיבת הדואר בבית משמשת היום בעיקר את המדינה לספר לנו מה אנחנו חייבים לה. אין את תחושת ההתרגשות שאוחזת בנו כאשר אנחנו יודעים שמכתב ממכר שנמצא בחו”ל צריך להגיע. אין שום טיפת הנאה בפתיחת מכתבים היום כי הם כולם מכתבים רשמיים.

 

מכתבים, מברקים וגלויות קיימים היום והם יכולים לאפשר לנו לשלוח הזמנות לאירועים בלי להפיץ בכל האינטרנט. הם מאפשרים לנו לשלוח תחושה של מקום בעזרת תמונה אחת שמייצגת את המקום והזמן בו אנחנו נמצאים. אם יש משהו שמח שקורה, מברק מגיע ממש מהר ואם רוצים להשקיע מרימים טלפון לחברת שליחויות של פרחים ומצרפים איזה פרח ושוקולד.

 

האינטרנט הפך את התקשורת למהירה ויעילה יותר, אבל זו תקשורת של מהנדסים. זה יעילות של בינריות ולא של אנושיות. יש ערך בתקשורת ובשיחה עם אנשים ולמכתב אהבה שנכתב ביד יש ערך גדול הרבה יותר מאשר הודעה “היה לי כיף אתמול” ששולחים בפייסבוק.

 

שורה תחתונה: מכתבים לא מגיעים מהר כמו אימייל, אבל הרבה יותר כיף לשלוח ולקבל אותם.

 

קריאה

יש סיכוי שתתמוטטו בהלם, אבל יש הרבה מאוד חומר קריאה שלא יושב ברשת. חנויות הספרים מלאות במגזינים מודפסים עם ריח נהדר של דפוס ותמונות גדולות וצבעוניות - לרוב יותר מאשר אלו שמוצמדות לכתבות באינטרנט. אם אתם אוהבים לתפור, רוצים לשפץ את החצר או מתעניינים במשחקים החדשים שעומדים צאת - יש עדיין מגזינים שמודפסים על בסיס שבועי, חודשי או רבעוני וכוללים הרבה מאוד חומר איכותי.

 

אם תסתובבו רגע ותעזבו את המגזינים אתם תגלו שבחנות הספרים אליה נכנסתם יש גם מלא ספרים. על פי וויקיפדיה בישראל מתפרסמים כ-6000 ספרים חדשים מידי שנה. בארה”ב המספר עובר את ה-200 אלף. ספרי קריאה ועיון, ספרים על גידול ילדים וטיפים לבישול, ספרי היסטוריה ואומנות. הספרים לא נעלמו והרבה מהמידע שתמצאו שם לא נמצא זמין ברשת. בזמן שאתם שורפים ברשת אתם יכולים לסיים ספר בשבוע. עזבו את עצמכם, אתם יכולים לספר לילדים שלכם סיפור לפני השינה ולקצץ את הזמן שהוא מעביר בצפייה בתוכניות טלוויזיה.

 

שורה תחתונה: לא חסר מה לקרוא בעולם הפיזי, ורובו כתוב טוב יותר מאשר באינטרנט.

 


 

טיולים 

במפות של גוגל אתם יכולים לראות את ניו יורק דרך צילומים, אבל מחוץ לדלת שלכם יש מדינה שלמה שכנראה ברובה לא בקרתם בזמן האחרון. טיולים זה כיף. מאות גנים ופארקים, גני חיות ומקומות מקסימים ממתינים שתבואו לבקר בהם. לקחת יום חופש, לשים את הילדים באוטו, לארוז מים וסנדוויצ’ים וגם קצת פירות ויש לכם חוויה שכולכם תזכרו למשך שבועות, חודשים ושנים. הרבה יותר זמן מאשר תזכרו את סרטון החתול המטופש האחרון שמסתובב באינטרנט. 

 

שורה תחתונה: סגרו את המחשב, צאו מהבית ותתחילו לחיות.

 

האיש הנעלם 2: איך למחוק את עצמך מגוגל>>

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לטייל זה יותר מגניב מחתולים באינטרנט
צילום: הלל גלזמן, רשות הטבע והגנים
מומלצים