החשמל עולה: 'לאלה עם החליפה במזגן לא אכפת'
החשמל מתייקר היום בכ-10%, ורבים שנמצאים על סף תהום כלכלית עלולים להידרדר אליה. "גם מאות אלפים ברחוב לא עזרו", מוחים במעמד הביניים. עמותות סיוע: "אנשים יוותרו על תרופות או ינותקו מחשמל בקיץ הלוהט"
החשמל מתקייר בכ-10% - ומי ישלם את המחיר? אורה וילר ובעלה מגדירים את עצמם כאנשי המעמד הבינוני הקלאסי. עם הכנסה חודשית משותפת של כ-13 אלף שקל הם מנסים לגמור את החודש, אבל מה שלפני כמה שנים היה מובן מאליו, הפך קשה מאוד לביצוע כיום. גם אורה, שתומכת במחאה החברתית, קיוותה ש-300 אלף האנשים שיצאו בסוף השבוע להפגין ברחבי ישראל יצליחו לשנות סדרי עולם, אבל אתמול (יום א'), עם ההודעה על ההתייקרות שתהיה בכל זאת במחירי החשמל, היא הבינה שהדרך לשינוי עוד ארוכה.
מחאת האוהלים - סיקור נרחב ב-ynet
- יותר מאלף במצעדי עגלות: 'ישנים עם הילד בחדר'
- ריבלין מעריך: הכנסת הנוכחית לא תשלים כהונתה
- פעילי ימין צעדו ברוטשילד: "המחאה אנרכיסטית"
- ארץ חדשה, פוליטיקה חדשה / אטילה שומפלבי, פרשנות
- ליברמן: המסעדות והפאבים מלאים, ולא בטייקונים
"מאות אלפים יצאו לרחובות, אבל נראה שלאנשים עם החליפות שיושבים במשרדים הממוזגים בממשלה פשוט לא אכפת. הם לועגים לנו שוב ושוב", אמרה וילר, תושבת נתניה בת 54 ואם לשניים, שעובדת כגננת בחינוך המיוחד. "החשמל הוא הוצאה כבדה שאנחנו תמיד מתווכחים עליה. בחודשי הקיץ אנחנו מוציאים כאלף שקל לחודשיים, וההתייקרות האחרונה - שמגיעה אחרי שהחשמל, מוצר בסיסי, התייקר כבר - היא מכה כואבת לאנשים כמונו".
תעריף החשמל לצרכן אמור היה לעלות היום ב-20%, אבל לאחר ששר האוצר, יובל שטייניץ, חתם אתמול על צו הוראת
שעה להפחתת המסים המוטלים על הסולר המשמש לייצור חשמל, נקבע כי הוא יעלה בכ-10% "בלבד". ההתייקרות אמורה הייתה להתחולל על רקע השיבושים באספקת הגז הטבעי לישראל ממצרים מאז פברואר השנה, והצורך להשתמש במקום זאת בסולר - חומר שהשימוש בו יקר יותר באופן משמעותי.
רבקה אברהם, בת 50 מירושלים, לא מבינה מניין צצה ההתייקרות הנוספת. "גם ככה המחירים גבוהים בלי שום פרופורציה. בחודשי החורף אנחנו משלמים 750 שקל לחודש, ומשמעות העלייה הנוספת היא כמעט עוד 100 שקל בחודש. זו גניבה לאור היום. חשמל הוא עוד סעיף בשורה של הוצאות שגדלו. אני מוצאת את עצמי חושבת פעמיים לפני שאני מדליקה את הדוד או את המזגן. הממשלה מאפשרת לטייקונים ולעובדי חברת החשמל לחגוג על חשבוננו גם אחרי שמאות אלפים יוצאים לרחובות".
רבים יהפכו למבקשי סיוע
אושיק קולני סבור גם הוא שעיתוי ההתייקרות מקומם במיוחד. "באמצע המחאה, במקום שהמדינה תוציא את היד שלה מהכיס של האזרח, היא מכניסה אותה עוד יותר פנימה, ולוקחת עוד כסף מהאזרחים" אומר קולני, תושב קדימה-צורן, ואב לשלושה ילדים קטנים - בני 9, 8 ו-4. "אותנו כאזרחים לא מעניין שאין גז ממצרים. נמאס לנו שכל הזמן מעלים מחירים, ועכשיו את החשמל. זו העלאה דרסטית וגבוהה, שללא ספק תפגע בנו ובילדינו".
אושיק סיפר ל-ynet שמשפחתו מתקשה לסגור את החודש גם במצב הנוכחי. "עכשיו המינוס רק יגדל, ויהיה לנו עוד יותר
קשה. חבל שיושב ראש ההסתדרות, עופר עיני, לא יוצא למאבק נגד העלאת מחירי החשמל. אולי זה נובע מכך שמדובר בוועד חזק בהסתדרות. הוועד החשוב הוא האזרחים, והאזרחים לא חשובים לו. אנשים במדינה נלחמים על הקיום שלהם, והמדינה לא מפסיקה להעלות מחירים. אם גם בזמן מחאה אף אחד לא רואה את האזרחים, זו ממש שערורייה".
גם בעמותות הסיוע והייעוץ יודעים להעיד על המצוקה ההולכת וגוברת בקרב מעמד הביניים ומטה. "בשנים האחרונות אני רואה משפחות מכל השכבות שנקלעות למצוקה כלכלית, בהן גם אנשים שהבעיות הללו היו רחוקות מהם בעבר", אמר יצחק למדן, מנהל אזור ירושלים של "עמותת פעמונים", העוסקת בייעוץ פיננסי לניהול משק הבית. למדן ציין כי "ההכנסות של המשפחות ממעמד הביניים לא גדלו, בעוד שההוצאות דווקא כן. זו פגיעה בתשתית החברתית של מדינת ישראל". לדבריו, ההתייקרות הנוספת בחשמל עלולה לצרף עוד רבים למעגל של מקבלי הסיוע.
לגמור? יש מי שלא מתחילים את החודש
"המעמד הבינוני נשחק בשנים האחרונות, ואנחנו רואים יותר ויותר אנשים שהשתכרו היטב ושיכלו לדאוג לעצמם, מגיעים אלינו כתוצאה מהמדיניות הניאו-ליברלית של נתניהו ושטייניץ", הוסיף מנכ"ל ארגון "לתת", עורך הדין ערן וינטרוב. לטענתו, העלייה הנוספת בתעריפי החשמל יכולה להיות עבור חלק מהאנשים שנמצאים על הקצה גם כך צעד נוסף לעבר התהום הכלכלי". הוא הדגיש כי לא רק מעמד הביניים סובל, וכי ההתייקרות בחשמל תפגע אנושות בעשירונים התחתונים: "מלחמת ההישרדות של נזקקים שמגיעים אלינו מהשכבות המוחלשות היא קשה כבר עכשיו, ועלייה נוספת תהפוך את הקיום שלהם לבלתי אפשרי. אלה אנשים שלא מצליחים אפילו להתחיל את החודש".
"חיבור לחשמל הוא זכות יסוד". מפגינים בראש פינה (צילום: אביהו שפירא)
סמנכ"ל עמותת "ידיד", רן מלמד, שארגונו יזם לפני כמה שנים את החוק המעניק הנחה בחשמל לקשישים, שותף לדאגה. "אנחנו חוששים כי מצבן של השכבות החלשות הולך ומחמיר, וכי בקרוב נוצף בפניות רבות של משפחות שנותקו, בחום הקיץ הלוהט, מהחיבור לחשמל, שהוא זכות יסוד". לדבריו, "העלאת מחיר החשמל תגרום באופן מיידי לכך שמאות אלפי
משפחות מעוטות הכנסה ייאלצו לוותר על רכישת מזון ותרופות כדי לעמוד בתשלומי החשמל או לחילופין לא לשלם את חשבונות החשמל ולעמוד בסכנת ניתוק חוזרת ונשנית".
ב"ידיד" ציינו גם כי בסקר שערכו לפני כמה חודשים ושבו השתתפו כאלף תושבים ביישובי הפריפריה שהכנסתם נמוכה במיוחד, עלה כבר אז כי העלייה ביוקר המחיה מביאה בתי אב רבים לשקול על מה לוותר - על מזון ותרופות או על תשלומי מים וחשמל.