הקשישים לא נחים: "חייבים להישמע גם במו"מ"
ההפגנה הבוקר בתל אביב רק עודדה הגמלאים להמשיך במאבקם. עתה הם דורשים להיכלל במגעים המסתמנים מול הממשלה: "אנחנו גם צריכים להיות חלק מהתמונה"
- מחאת האוהלים
- העמוד המיוחד של ynet
"כשהמחאה מתגלגלת ממאבק דיור והופכת בשבועות האחרונים למאבק חברתי אמיתי, אנחנו חייבים להיות חלק ממנו", ציין יורם הל, העומד בראש סניף "כן לזקן" בתל אביב. "אנחנו גם צריכים להיות חלק מהתמונה מבחינת הממשלה. יש למצוא את האיזון בין כל חלקי החברה, הקשישים והצעירים, העניים, המעמד הבינוני והעשירים - שכן אלו שהקימו את המדינה ונלחמו במלחמות ישראל והתיישבו באזורי הפיתוח בפריפריה ותרמו את חייהם למדינה, לא יכולים לסיים את חייהם במצב של בושה ועלבון מתמשך מצד המדינה".
לטענת הל, ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נושא באחריות למשבר, ולא רק מתוקף תפקידו הנוכחי. "ב-2003 נתניהו, שר האוצר דאז, פגע בקצבאות הזקנה ועצר את עדכונן. לפי חוק הביטוח הלאומי קצבאות הזקנה צריכות להתעדכן על פי השכר הממוצע במשק, אך היום הן הגיעו ל-16% מהשכר הממוצע ומתעדכנות רק על פי המדד הנמוך יותר.
"בושה ועלבון מתמשך מצד המדינה" (צילום: ירון ברנר)
"אלו שיצאו לפנסיה לפני חמש עד 15 שנה נפגעו מאוד ממצב קרנות הפנסיה הוותיקות שהולאמו, מדמי הניהול ומהשינויים בשוק ההון. היום למשל, יש ירידות בבורסה והפנסיה שוב נפגעת. רק אתמול הפסדנו 5% ביום אחד", המשיך הל. "בעוד שמחירי התרופות עולים, מחירים התחבורה עולים. גם ניצולי השואה, שבזכותם הוקמה המדינה, עוברים קשיים יום-יומיים. כעת נפעל בכל דרך אפשרית כדי לאפשר חיים בכבוד לאוכלוסייה המבוגרת בישראל".
אתמול זלזלו בזקנים, היום פוגעים בצעירים
דרישות הקשישים כוללות, בין היתר, מניעת השחיקה של קצבאות הביטוח הלאומי והפנסיות והצמדתן לשכר הממוצע במשק, הכללת אשפוז וטיפול סיעודי בחוק הבריאות והורדת המע"מ על התרופות. אולם לצד רשימת התביעות, מקפידים הגמלאים להביע תמיכה בפעילי מחאת האוהלים. אמש הגיעו למאהל בשדרות רוטשילד בתל אביב כ-15 קשישים, וחיזקו את ידיהם.
"מאבקם הוא גם מאבקנו", ציין אז יו"ר עמותת "כן לזקן" לקידום זכויות הקשישים, נתן נבון. "הצעירים התעוררו ובגדול. מי שזלזל בתרומתם של הזקנים לתקומתה של המדינה, מזלזל היום בכל 'הפראיירים' שעובדים, משרתים בצה"ל ומשלמים מיסים, הרבה מיסים, ומקבלים אצבע משולשת". הל הוסיף בביקור: "לפני כעשור התרענו כי מי שמזלזל בזכויותיהם ורווחתם של הזקנים היום יפגע גם בצעירים מחר, והנה היום הזה הגיע. אנו אומרים, צעירים וזקנים דורשים צדק חברתי".
הגמלאים ברוטשילד, אתמול. "גם אנחנו מעמד דפוק" (צילום: ירון ברנר)
"הזקנים חייבים להיות נוכחים במאבק הזה, אף שלהם יותר קשה כי הם שילמו את המחיר לפני כולם", ציין נתן נבון, גמלאי נוסף. "הם התומכים כלכלית בצעירים, הם אלו שקיצצו להם את הפנסיות והשירותים האחרים, הם אלו ששילמו 60% תוספת על המים בתחילת השנה, הם אלו שלא נמצא להם תמיד מענה כשהם מגיעים למצב סיעודי, הם אלו שנתמכים יותר מכולם ברפואה הציבורית. אנו מאשימים לא רק את הממשלה הזו, אלא את הממשלות לדורותיהן כיוון שהפגיעה בקשישים החלה לפני כ-13 שנה כשאפשרו למצב להידרדר למה שהוא היום".
חילוקי דעות פנימיים: "ההסתדרות פוגעת בזקנים"
לאחר שנטלו חלק בביקור אתמול וצפו במפגן המחאה הבוקר, ציינו רבים מהקשישים כי הם ניגשים למאבק בכוחות מחודשים. "חייבים להמשיך להיאבק ולכן אני מבקרת במאהל ברוטשילד
יום-יום, כי גם אנחנו במעמד הבינוני הדפוק", אמרה היום מרתה רמון, גמלאית מתל אביב. "זה המאבק של כולנו, ואני מוכנה לעשות כל דבר כדי שהגמלאים יצאו מהבית למחות".עם זאת, לא כולם נענים לקריאה. נבון, למשל, סיפר ל-ynet כי נמנע מלהגיע להפגנה מול קריית הממשלה, משום שבארגונה הייתה מעורבת הסתדרות העובדים והיא זו שלדבריו, "פוגעת בזקנים יום-יום". הוא מחה על הדרישה הרפורמות בפנסיות הגמלאים בקופות הגמל הוותיקות ויצא נגד ההפרדה בין גמלאי הפנסיה התקציבית (עובדי מדינה ורשויות מקומיות) לעמיתיהם העובדים, שהפנסיה שלהם נשחקת עם הזמן. "ואני שואל- היכן הסולידריות בין הגמלאים לעובדים? הרי הם נקראים הסתדרות העובדים והגמלאים".