נמצאה חרב בת 2,000 "של רומאי מימי החורבן"
בחפירה ליד הכותל נמצאה החרב בנדן מעור, וגם חריטה נדירה של מנורה על אבן. "עובר אורח כנראה התפעל מיופיה"
ממש לפני תשעה באב, סמוך לכותל המערבי בירושלים נמצאו חרב השייכת לפי ההערכות לליגיונר רומאי וחריטה נדירה של מנורת בית המקדש. הממצאים הנדירים מתקופת חורבן בית שני אותרו במנהרת מסתור אשר שימשה ככל הנראה את ניצולי החורבן מפני חיילי הליגיון.
מדובר בתעלת ניקוז בת 2,000 שנה המחברת בין עיר דוד והגן הארכיאולוגי של ירושלים. באותה תעלה נמצאו לפני כמה שבועות, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, פעמון זהב טהור שככל הנראה שימש את הכהן הגדול. החפירות נערכות במימון עמותת אלעד. הן החלו בבריכת השילוח ונמשכות מעיר דוד עד לגן הארכיאולוגי סמוך לכותל המערבי.
מימי פרוץ המרד הגדול
החרב באורך כ-60 סנטימטרים, מלפני כ-2,000 שנה אף היא, עשויה ברזל ונתונה בתוך נדן עור. כן נמצאו חלקים מהחגורה שבה נישאה החרב. לדברי מנהלי החפירה, אלי שוקרון מרשות העתיקות, ופרופסור רוני רייך מאוניברסיטת חיפה, היא שימשה ככל הנראה ליגיונר רומאי שעסק במלאכת החורבן של בית המקדש השני.
"מדובר בזמני פרוץ המרד הגדול ברומאים, בשנת 66 לספירה", הסבירו השניים. "השתמרות החרב מפתיעה בטיבה. לא רק באורך אלה גם בהשתמרות נדן העור, חומר שטיב השתמרותו רע בדרך כלל, ומעט מעיטוריו".
"כנראה השליך את השרבוט בצד הדרך"
כמו כן, באותה חפירה בעפר שמתחת לרחוב, בצד תעלת הניקוז, נמצא כלי אבן שעליו חריטה נדירה של מנורה.
לדברי שוקרון ופרופסור רייך "מעניין, שלמרות שמדובר בתיאור של מנורת שבעת הקנים, כאן מופיעים רק חמישה קנים. לתיאור בסיס המנורה יש חשיבות רבה, שכן הוא מבהיר כיצד נראה הבסיס של המנורה המקורית, שכנראה היה דמוי חצובה".
לעובדה שכלי האבן נמצא בסמיכות הקרובה ביותר להר הבית עד כה חשיבות גדולה, והחוקרים משערים שעובר אורח, שראה את המנורה לנגד עיניו והתפעל מיופיה, חרט את רשמיו על אבן, ולאחר מכן השליך את השרבוט בצד הדרך, מבלי לשער שיצירתו תמצא לאחר 2,000 שנה.