שתף קטע נבחר

 

מותו של עדי טלמור: על "תיירות המוות" בשווייץ

ארגון "דיגניטס", שסייע למגיש החדשות עדי טלמור לסיים את חייו, פועל בזכות החוק השווייצרי שקובע כי סיוע להתאבדות אינו נחשב לעבירה. ב-2005 הקים הארגון סניף גם בגרמניה, בה מספר המבקשים לסיים את חייהם בכבוד הוא הגבוה ביותר

מאז הוקם ב-1998 סייע הארגון השוויצרי "דיגניטס" למאות בני אדם מרחבי העולם שביקשו לשים קץ לחייהם, ובהם גם מגיש החדשות עדי טלמור. הארגון פועל במסגרת החוק השווייצרי, לפיו סיוע להתאבדות אינו נחשב לעבירה. שווייץ היא אחת המדינות היחידות בעולם שבהן קיים חוק כזה והיא היחידה שמתירה לזרים לבוא להתאבד בשטחה, במה שזכה לכינוי "תיירות מוות".

 

בראש דיגניטס, המוגדר כארגון ללא מטרות רווח, עומד עורך הדין לודוויג מינלי. הסיסמה של הארגון היא "לחיות בכבוד ולמות בכבוד" ופעיליו עושים את עבודתם בהתנדבות. הם אלה שמחליטים בסופו של תהליך אם רצונו של המטופל למות עולה בקנה אחד עם החוק ואם אכן מדובר ברצונו שלו. בין היתר, נדרש המבקש למות לחתום על מסמכים שבהם הוא מצהיר כי הוא מבקש לשים קץ לחייו בדעה צלולה ולתועלתו האישית.


אוורט ורעייתו בקליניקה של דיגניטס (צילום: מתוך סקיי)

  

"אתה לוקח את הרעל ונופל לשינה של 2 עד 5 דקות ואז מת. זהו אקט ידידותי ומעולם לא היתה לנו שום בעיה עם המשטרה", סיפר מינלי בראיון שהעניק בעבר ל-BBC. הוא הדגיש כי המבקש למות הוא זה שמחליט מתי ואם לקחת את הרעל והדבר נעשה ללא מעורבות אנשי הארגון.

 

לדיגניטס, שהקימה ב-2005 סניף גם בגרמניה שבה מספר המשתמשים בשירותי הארגון הוא הגבוה ביותר. כ-5,500 "חברים רשומים" בדיגניטס ב-60 מדינות ברחבי העולם. חלק גדול מעבודת המתנדבים מופנית לקשר ישיר ועקיף עם אנשים המתעניינים באפשרות לשים קץ לחייהם.

 

מספרם של הישראלים שרשומים בדיגניטס אינו ברור, אך ככל הנראה מדובר בעשרות. נתונים שפרסם העיתון הבריטי "גרדיאן" בשנת 2009 מצביעים על כך שעד אותה שנה סיימו את חייהם באמצעות דיגניטס 13 ישראלים, הראשון שבהם בשנת 2001.

 

ב-2008 שידרה רשת סקיי כתבה קשה לציפייה, המתעדת את דרכו של קרייג אוורט, חולה סופני מבריטניה, שביקש לסיים את חייו בדיגניטס.

 תיירות המוות והסיוע שמקבלים המבקשים למות בשווייץ שנוי במחלוקת ואסור במרבית מדינות העולם. מוקדם יותר השנה הלך לעולמו בארה"ב, ד"ר ג'ק קבורקיאן, שנודע בכינוי "ד"ר מוות". קבורקיאן, רופא במקצועו, הודה והורשע בסיוע ל-130 חולים להתאבד. הוא ריצה עקב כך שמונה שנות מאסר.

 

עם שוחררו בשנת 2007 התחייב קבורקיאן כי לא יסייע לאף אדם לשים קץ לחייו, אולם הצהיר כי עמדתו העקרונית לא השתנתה. "חייבים לשנות את החוק האוסר המתות חסד. בכוונתי לפעול בנידון, אך עם זאת לא אעבור על החוק", אמר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדי טלמור ז"ל
צילום: תמר אלמכיאס
מומלצים