במקום רב או אברי גלעד – חברים וקרובים מחתנים
שני אנשים מצאו את עצמם עומדים נרגשים מתחת לחופה, לא כמתחתנים, אלא כאלו העורכים את הטקס עבור חברים קרובים או קרובי משפחה. התוצאה: טקס אינטימי, אישי וגם מסורתי
לאו דווקא רב: יש זוגות המתלבטים בשאלה מי יערוך את הטקס מתחת לחופה שיהפוך אותם רשמית וסמלית לנשואים. בצד הבחירה בידוענים לא מעטים העורכים טקסי חופה, הרצון לשלב טקס חילוני עם מסורת יהודית מוביל זוגות רבים לפנות למישהו קרוב, שירכיב יחד איתם טקס עם אמירה אישית.
מהצד של המחתן המתבקש לפתע להפוך מחבר או קרוב משפחה למנהל טקס חופה לערב אחד, המשימה כרוכה בהתרגשות רבה, כבוד ולא מעט אחריות. יואב, בן 37, חיתן באפריל האחרון את אחיו בן ה-33 ובחירת ליבו. "כשהם פנו אליי ידעתי שהם מתכננים חתונה מעט שונה ללא טקס יהודי בניהול רב, אבל הוחמאתי מאוד שחשבו עליי. העיסוק בזה, ההכנות והישיבה איתם על הטקסטים לחתונה גרמו לי התרגשות מיוחדת".
הוא מסביר מדוע השניים העדיפו אדם מוכר לידם בחופה: "כל החתונה היתה בגוון מאוד אישי, עם בחירות מוקפדות והרבה חברים משותפים שהוזמנו מהארץ ומהעולם. בנוסף, הם לא מסוג האנשים שיתהדרו ב"סלבס" בחתונה שלהם. הם חיפשו משהו שקרוב לליבם, ולא שם מפוצץ של ידוען כזה או אחר".
על הטקס החליטו הזוג ויואב יחד: "זה התחיל מפגישות איתם, בהן ניסינו לברר אילו דגשים הם היו רוצים בטקס, ומה יהיה להם הכי נוח והכי נכון. זה נמשך בהתכתבות במיילים עד הטקסט המוגמר. התבססנו גם על מקורות יהודיים, ו"השאלנו" חלקים מהטקס היהודי-רבני המוכר. היו שבע ברכות, שאת כל אחת מהן כתב והקריא אדם משמעותי במעגלים שסובבים אותם".
ברגע האחרון ובצער רב התווסף חלק קטן לטקס, שכן סבתה של בת הזוג נפטרה יממה וקצת לפני החתונה, אומר יואב ומוסיף כי "למרות הכל, היתה אחת החתונות הכי שמחות והכי נעימות שהייתי בהן בחיי. הכל היה מאוד אישי, מלא בחברים של בני הזוג, לצד משפחה קרובה מאוד".
איך האורחים הגיבו?
"התגובות היו מאוד טובות. שאלו אם אני עושה את הדברים האלה באופן קבוע. הייתי עושה את זה שוב בשמחה, אם רק תהיה פנייה מזוג שזה מתאים לו, ושתהיה לי איתו כימיה טובה. זה אמנם לא כדת וכדין, אבל בהחלט מרגיש כמו סוג של מצווה, וגורם להתרוממות רוח אמיתית".
חבר טוב שמנהל את הטקס מרגיש הכי טבעי
אגב התפקיד שלקח על עצמו מציין יואב בנימה מחויכת כי בתקופה הקרובה עתיד להיוולד לזוג הצעיר בנם הבכור. "הודעתי להם שאת הברית אני לא מתכוון לעשות. הפעם, שיסמכו על איש מקצוע".
זכרו: זה האירוע שלהם, ולא שואו של עורך הטקס. (צילומים: shutterstock)
למי שמקבל את התפקיד יואב ממליץ: "תשבו, תדברו, תכירו את בני הזוג כמה שיותר, את הרצונות והציפיות שלהם מהטקס. אל תתביישו לחפש רעיונות טובים מהמקורות היהודיים ומקטעים כתובים אחרים. אם כבר תופרים טקס לפי מידה חשוב שהוא יהיה נוח ונעים, ומדויק למה שבני הזוג היו רוצים. והיו צנועים. לרגע אל תשכחו שהם במוקד, למרות השואו שאתם מובילים. הוא נועד לשרת אותם".
מה השיקולים בבחירת עורך הטקס?
"כל אחד יבחר את אשר מתאים לו. יש כאלה שטוב להם להתהדר בשמות ידוענים, יש שיעדיפו אדם קרוב אליהם. זה נורא אישי. בכל מקרה, אם כבר בחרתם מישהו, הקפידו להכניס כמה שיותר מעצמכם לטקס. בהרבה מקרים, ואני מאחל זאת לכולם, אין הזדמנות נוספת לתקן".
במהלך הכנת הטקס הוא ובני הזוג הבינו שלפי היהדות, לא מחויבת נוכחותו של רב בטקס כדי לתת לו תוקף: "גילינו שבעיקרון כל עוד יש טבעות, שני עדים וכתובה – כל יהודי יכול לנהל את הטקס, לאו דווקא רב. הם נשואים כדת משה וישראל, הרב המחתן הוא קושי שהרבנות מערימה".
עורך הטקס רואה את החופה מזווית חדשה
בטקס שולבו אלמנטים מהטקס הרשמי: "בחרנו לקחת ממנו את מה שהתאים להם. גם הכלה דיברה במהלכו וגם החתן. את הברכות למשל עשינו לפי המסורת".
היו לך לבטים לגבי עריכת הטקס?
"כשחברים מבקשים ממך לא תסרב, אבל הלחיץ אותי שבחתונה של חברים טובים אני אהיה בחופה, זה שם גם אותי במרכז. אבל בחתונה עצמה שנערכה במטע האבוקדו של סבתו של החתן, כשעמדתי בחופה באווירה אינטימית, ראיתי את הזוג נכנס וכולם בקהל הקשיבו, זה ריגש אותי והרגיש רוחני".
ארז מוסיף שמה שריגש אותו במיוחד היה החיבור האישי יחד עם החיבור למסורת: "ארבעת האחים של הכלה החזיקו את החופה. אולי ככה זה הרגיש פעם עם הרבנים בקהילות היהודיות הקטנות, כשכולם הכירו את כולם".
תחשבו על טקס שתתגאו להראות לילדים העתידיים שלכם.
במהלך הטקס ההתרגשות של ארז גאתה: "כשהייתי צריך להתחיל לדבר לקח לי כמה שניות. התחלתי עם פסקה קצרה על כל אחד וברגע שאמרתי את השם של עינב הייתי צריך לקחת הפסקה ושיביאו לי מים". הוא מספר שלאחר שבירת הכוס, התגובות היו חיוביות: "אנשים באו ואמרו שהיה מרגש – שכזה חבר טוב חיתן אותם".
היית עושה את זה שוב?
"בהחלט כן. תמיד דמיינתי איך אסתכל על החופה מהקהל, ופתאום לקחתי בזה חלק – זה לא משהו שאתה חושב עליו במיידי, אבל זה הכי טבעי שיש. זו אחת החוויות הכי חזקות שהיו לי בזמן האחרון. טקס מהסוג הזה מוסיף עוד ערך לחתונה בעיניי".
הבחירה במחתן שהוא גם חבר אינה מובנת מאליה. לדברי ארז טקס מסוג זה יתאים לזוגות שמחפשים אלטרנטיבה לטקס הדתי, בשילוב אמירה אישית, וממליץ: "אפשר להתייחס לטקס לא כעל בחירה שמיישרת קו עם מה שכולם עושים, אלא לבדוק מה מדבר אל הזוג, מה ייתן להם אפשרות להתבטא ומה הם ירצו להראות בהמשך לילדים שלהם, אם יש כאלו בתכנון".
מי חיתן או יחתן אתכם? טקבקו לנו!