מחלוקת בשמינייה: "לא צפויה אלימות בספטמבר"
המשנה לראש הממשלה, משה יעלון, לא חושש כמו ליברמן מאלימות על רקע היוזמה הפלסטינית לזכות בהכרה באו"ם: "אבו מאזן מדבר נגד אלימות, לא יקרה משהו מיוחד". על התנצלות בפני טורקיה: "ארדואן מנסה להשפיל אותנו כדי להתחזק"
המשנה לראש הממשלה, השר משה (בוגי יעלון), אמר היום (ב') בשיחה עם ynet כי הוא אינו מודאג מהעתיד להתחולל בספטמבר, וכי לא ברור לו מדוע שר החוץ, אביגדור ליברמן, מעריך שעימות אלים יפרוץ על רקע כוונת הפלסטינים לבקש מהעצרת הכללית של האו"ם להכיר במדינתם. "האופציות של הפלסטינים מאוד מוגבלות. לדעתי, מה שיקרה בספטמבר זה שאחריו יבוא אוקטובר", אמר.
בתדרוך לכתבים בכנסת אתמול חזה ליברמן שחורות לקראת ספטמבר: התקפות של חמומי מוח, צעדות ענק, אלימות ושפיכות דמים. הוא העריך כי ספטמבר לא יעבור ברוגע אלא במאבקי כוח "שטרם נראו כמותם". הוא אמר כי יש לנתק כל קשר עם הרשות, והבהיר כי ידרוש זאת בפורומים של קבלת ההחלטות. "הרשות מתכננת אלימות ושפיכות דמים שטרם נראו כמותם", אמר ליברמן, "כשאתה מכין הפגנה של עשרות אלפים שיסתערו על מחסום קלנדיה, כל אחד שידמיין מה יקרה אם 30-40 אלף ינסו לעבור בכוח. מה יהיה האפקט? איך אמורים להתנהג חיילים וקצינים?".
"לפלסטינים אין את האופציה של מועצת הביטחון (שחייבת לאשר חברות של כל מדינה חדשה המבקשת להצטרף לאו"ם - א.ש), והמקסימום שהם יכולים להגיע אליו הוא העצרת הכללית של האו"ם", אמר יעלון, "גם במקרה הזה, ארצות הברית מזהירה אותם שלא ללכת לשם, ומאיימת בהפסקת הסיוע הכלכלי".
יעלון העריך גם כי התושבים הפלסטינים עצמם אינם מצפים שיקרה משהו משמעותי למדי בספטמבר. "אני שומע את אבו מאזן מדבר נגד אלימות באופן חד-משמעי, הוא מנסה לאיים בהפגנת המונים ב-20 בספטמבר, אבל מזהיר מפני חיכוך עם ישראלים", אמר. "אני לא חושב שיקרה משהו מיוחד".
אתמול התכנס פורום השמינייה, שבו חברים הן יעלון והן ליברמן, לדיון נוסף בשיחות עם טורקיה, הדורשת מישראל התנצלות על פרשת המרמרה. בישיבה לא התקבלו החלטות, ובמים הקרובים צפוי להיערך דיון נוסף. לא ברור עדיין אם ישראל תתנצל, ומה יהיה הנוסח שיגובש כדי לנסות ולפתור את המחלוקות עם אנקרה. שר הביטחון, אהוד ברק, והשר דן מרידור סבורים כי בשל חשיבותה האסטרטגית של טורקיה במרחב, על ישראל להתנצל ולשפר היחסים עם הטורקים. ליברמן, יעלון ובמידה מסוימת גם השר בני בגין - מתנגדים לכך.
"ארדואן רוצה להשפיל אותנו"
ב-20 באוגוסט אמור להתפרסם דו"ח פאלמר של הוועדה שמינה מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, לבדיקת אירועי המרמרה. לפי הפרטים שפורסמו עד כה, הדו"ח אמור להיטיב עם ישראל ולהחמיר עם טורקיה. "יש עדיין זמן לקבל החלטה", אמר על כך השר יעלון. "העמדה הטורקית לא השתנתה, והם דורשים פיצויים, התנצלות וגם את הסרת הסגר מעל עזה. אם נעשה את זה, ארדואן יחגוג עלינו".
לדברי יעלון, ארדואן רוצה להשפיל את ישראל כדי להתחזק במרחב האיסלאמי. "הוא לא מבטיח שאחרי ההתנצלות יחודש תור הזהב של היחסים בין ישראל לטורקיה. המקסימום שהוא מוכן לעשות זה להחזיר את השגריר הטורקי, אבל אפשר לחיות גם בלעדיו". יעלון מדגיש כי "אני לא קונה את הטענות של המשפטנים, שאומרים שאם נתנצל, ארדואן יבטיח לא לרדוף אותנו. מצבנו יהיה גרוע יותר אם נתנצל".
במערכת המדינית יש גורמים התומכים בעמדה של ליברמן ויעלון, לפיה יש לאפשר את פרסום דו"ח פלאמר, ולהביך את הטורקים. "יש סוף סוף ועדת בוררות של האו"ם שפוסקת לטובת ישראל, אז אין סיבה לא לאפשר הפרסום", אמרו גורמים
מדיניים בירושלים. "לישראל יש יותר יתרונות מחסרונות בדו"ח הזה". בישראל מדגישים גם כי למרות המתיחות הדיפלומטית בין שתי המדינות, דווקא יחסי הסחר בין טורקיה לישראל לא נפגעו, והם אף גדלו בכ-40 אחוז.
גם בתחום הביטחוני מעוניינים הטורקים להמשיך ולרכוש ציוד צבאי ישראלי, אולם ישראל היא זו שמונעת, לפי שעה, את התפתחות הסחר בתחום הזה. בישראל חוששים כי טכנולוגיה ישראלית תדלוף לאיראן. כמו כן, במערכת המדינית הביעו לאחרונה גורמים בכירים חשש כי החילופים בצמרת הצבא הטורקי הם "נפילת הבסטיון האחרון מול האיסלאם בטורקיה".