יממת הלחץ של אסד: החליף שר הגנה
הנשיא הסורי מינה את מפקד הצבא לשר ההגנה "לאחר פגישות עם משלחות אזרחים". מדינות ערב החריפו בשעות האחרונות את הטון כלפי אסד, שיזכה מחר לביקור של שר החוץ הטורקי
תזוזות בצמרת הסורית, לאחר יממה של לחצים מבחוץ. נשיא סוריה בשאר אסד מינה היום (יום ב') את מפקד צבא סוריה, דאוד ראג'חה, לתפקיד שר ההגנה. ראג'חה יחליף בתפקידו את שר ההגנה הנוכחי, הגנרל עלי חביב. בהודעה של סוכנות הידיעות הסורית הרשמית סאנ"א נמסר כי "חביב חלה ובתקופה האחרונה חלה הרעה במצבו הרפואי".
ההודעה הרשמית ניסתה להציג את המינוי כצעד שבא להיטיב עם העם הסורי המתקומם וטענה כי ראג'חה מונה "במסגרת סבב חילופין של מספר בכירים לאחר פגישותיו הישירות של הנשיא אסד עם משלחות עממיות ואזרחים".
כוחות אסד באידליב, ליד גופת מפגין (AP)
קשה לדעת לפי שעה מהי הסיבה המדוייקת לחילוף בתפקיד רגיש זה בשעה שמשטרו של אסד מתמודד עם האתגר הגדול ביותר לשלטונו. במקביל לאתגר מבית, שבו מטפל אסד בתוקפנות הולכת וגוברת, הולך ומתהווה סביבו לחץ ערבי משמעותי.
המלך הסעודי, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, היה הראשון לסמן את השינוי מצד מדינות ערביות מהמפרץ הפרסי כלפי אסד. בנאום שנשא אתמול וכוון לאזרחי סוריה אמר המלך כי "מה שקורה לכם אינו חלק מעקרונות הדת והמוסר". הוא קרא "להפסיק מיד את ההרג ולנהוג בהיגיון" והכריז על החזרת השגריר "להתייעצויות" - איתות לחוסר הנחת הגוברת שלו מאסד. כווית ובחריין מיהרו לנהוג באופן דומה והחזירו את שגריריהן מדמשק. האיחוד האירופי בירך על הצהרות סעודיה.
הפגנה בחומס (רויטרס)
בצהריים החריף גם מזכ"ל הליגה הערבית, נביל אל-ערבי, את הטון כלפי אסד וקרא "להפסיק מיד את האלימות". אליו הצטרף הממסד הסוני ההלכתי העליון, אוניברסיטת אל-אזהר בקהיר, שראשו הצהיר כי "המצב בסוריה עבר כל גבול ויש לשים לו קץ".
במקביל לאלה, כינס אחר הצהריים ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן,
התייעצויות בטחוניות רמות דרג כדי לדון בנעשה אצל שכנתו. זאת, לקראת ביקורו של שר החוץ אחמט דבוטאולו מחר בדמשק.
הנשיא הסורי נתון ליותר ויותר לחצים אזוריים שמעמיקים את בידודו. במקביל הוא משתמש, כך על פי עדויות, באש רצחנית בחמה ובדיר א-זור, כמו גם במסע מעצרים נרחב כדי לנסות לדכא את ההתקוממות הנמשכת. קשה בינתיים לפרש את הנסיבות שהובילו להצהרה הסעודית, אולם אם מצבו של אסד ימשיך להידרדר, תיזכר היממה החולפת כשלב שבו איבד אסד את השתיקה האזורית שממנה נהנה עד כה.