שתף קטע נבחר

 
צילום: ירון ברנר

אוהלים בפריפריה: "מעניקים זכות קיום לרוטשילד"

צפונה מגוש דן, מעניקים המפגינים גב למאבק, אבל מזהירים מסגירת עסקה בלעדיהם - וגם מאלכוהול. "מדינת הצפון היא לא מדינת המרכז", הם אומרים. סיור במאהלי המחאה בצפון הארץ

למאהלים האלה ראשי הליכוד כנראה לא הגיעו. לא נראה שאוכלים בהם סושי או מעשנים נרגילה. גם האנרכיסטים לא מסתובבים שם בהמוניהם, אבל האוהלים קיימים בשטח, הולכים ומתרבים. עשרה בקריית מוצקין, עוד חמישה בכרמיאל. בקריית שמונה אפשר כבר לדבר על "עיר" קטנה, ובה 20-30 אוהלים, כך גם בקריית טבעון.

 

המחאה החברתית-כלכלית התפשטה משדרות רוטשילד בתל אביב לכל חלקי הארץ. 3,000 הצועדים במוצאי שבת בקריית שמונה ו-1,000 המפגינים בצומת השומרים מהווים קנה מידה משמעותי לא פחות לגודל המחאה מאשר מאות האלפים שהגיעו לתל אביב וירושלים.

 

מחאת האוהלים - סיקור נרחב ב-ynet


המאהל בקריות. "מרכז תרבותי" (צילום: מורן מעיין)

 

"האמת היא שבזכות אנשי המאהלים בפריפריה, יש למחאה ברוטשילד זכות להתקיים", אמר ל-ynet קובי עזרן, בעל פאב בקריית חיים וממובילי המאבק בקריית מוצקין. "אנחנו מאחוריהם, אנחנו הגב והרוח הגבית שלהם". במאהל הקטן, הצמוד לבניין העירייה, מתגוררים סטודנטים וצעירים נוספים מהקריות. בסוף השבוע מגיעות משפחות שלמות להביע הזדהות. אחת מהן הביאה את בנה, בן שלושה שבועות - תינוק שגדל עם המהפכה.

 

"עד כמה שזה ישמע מוזר, המאהל הזה הפך למרכז תרבותי בקרייה", מספר רמי רוזן, איש אגודת הסטודנטים במכללת עמק יזרעאל, המתגורר אף הוא במאהל. "בימים הראשונים הגיעו לפה בני נוער עם אלכוהול. חשבו לשבת ולשתות, כמו שהם עושים יושבים בגנים אחרים בקריה. הבהרנו שאין כניסה לאלכוהול, ועכשיו הם באים לשבת איתנו בערבים, לנגן, לשיר ולדבר".


המאהל בקריית שמונה. קיבוצניקים ותושבי העיר (צילום: אביהו שפירא)

 

לא רק בקבוקי המשקה אסורים, גם השיוך הפוליטי נותר מחוץ לדיון. "כולם מוזמנים לבוא ולהשמיע את דעתם, אבל אנחנו לא מסכימים שיבואו לפה עם חולצות או דגלים של מפלגות. ברור שזו מחאה פוליטית, אבל לא מפלגתית", הדגיש ספי, אחד המארגנים. על פי הדוברים בשטח, הקפדה על הכלל הזה הביאה להגירה של פעילים מאוכזבים ממאהלים שעירבו פוליטיקה, בעיקר בחיפה.

 

לבד משורת הדרישות הארוכה המנוסחת מדי יום ברחבי הארץ, מתכננים יושבי המאהל לדחוף להקמת "כפר סטודנטים" באזור, בדומה לכפרים שהוקמו כבר בירושלים ובשכונת הדר החיפאית. כך, חשים הצעירים בקריות, יתחיל להשתנות גם סדר העדיפויות האזורי, ותיפסק התחושה כי אזרחים החיים בפריפריה מהווים "סוג ב'".

 

הפריפריה הכי פריפריאלית 

המאהל הצפוני ביותר בישראל התמקם בחורשת עצי זית בקריית שמונה, סמוך לקניון. עשרות אוהלים, בהם שוכנים בעיקר סטודנטים ממכללת תל-חי הסמוכה, מקבלים חשמל מדירה בבניין המעונות המוזנח שמעבר לכביש. למרות הצלחת ההפגנה במוצאי שבת, חשים המארגנים כי הישגם הגדול ביותר עד כה הוא החיבור המוצלח בין קבוצות אוכלוסיה שונות באזור, בעיקר קיבוצניקים ותושבי העיר.

 

הבעיות בצפון הרחוק דומות לאלו שמטרידות את תושבי תל אביב, אך להן יש להוסיף את הזנחת היישובים שמחוץ לגוש דן. כאן, בקריית שמונה, מדובר כמעט בפריפריה הכי פריפריאלית שניתן למצוא בישראל, פתרון דיור אוטופי ומסורתי של כל טוקבקיסט, המציע רי-לוקיישן לתל-אביבים המפונקים.


המאהל בקריות. הקמת "כפר סטודנטים" (צילום: מורן מעיין)

 

"מצד אחד, יש הרבה פחות אופציות למצוא עבודה", מתאר עמית מנטל, שסיים השנה תואר ראשון במדעי הסביבה, וממשיך את לימודיו לקבלת תעודת הוראה. "כשכבר מוצאים עבודה, השכר נמוך בהרבה מהמקובל במרכז הארץ, ויוקר המחייה לא פחות גבוה. זה מצחיק, אפילו רשתות השיווק פותחות פה את הסניפים היקרים שלהן".

 

השכנים מהבניינים הסמוכים הפכו בשבועות האחרונים בני בית במאהל. גם מגשי האוכל זורמים כמעט בלי הפסקה. "לא פנינו ולא ביקשנו, וכמעט כל כמה דקות מגיעים לפה אנשים עם אוכל. גם מבתי עסק בעיר שולחים", סיפרו המפגינים. "כבר הגענו למצב שהעברנו חלק מהאוכל לבית תמחוי בעיר".


המאהל בקריית טבעון. "מחאה חלבית" (צילום: מורן מעיין) 

 

המאהל הצפוני ממוקם בתחילתה של דרך תל-חי, במרכז ציר המטיילים החוזרים ונוסעים לנחלי הגליל העליון ולרמת הגולן. רבים מהם מביעים הזדהות עם המאבק, וחלקם אף עוצרים ומבקרים במקום. מדי בוקר, משקמים הדיירים את המאהל מפגיעת הרוחות העזות שמתחוללות באזור בשעות הערב. בערב מגיע אחד המרצים מהמכללה ומקיים דיון, ואחר כך יושבים, מנגנים בגיטרות, וממשיכים לשוחח לתוך הלילה. "יש דיונים על המשך המאבק, על המטרות שלו. משתמשים בשפת הסימנים שפותחה כדי לכבד את הדוברים ולהביע דעה בלי להתפרץ" מספר מנטל.

 

"המאהל הזה צמוד לאוכלוסיה קשת-יום, ואנחנו מרגישים מעורבים יותר בגלל זה", טענו בני הזוג ליעד (פינטו) עמיר ולבנת בן יוסף. "ברוטשילד עובדים אחרת, עם אוכלוסיה אחרת. מדינת הצפון היא לא מדינת המרכז, ומה שיפה פה זה שיש סולידריות. גם מארגני המאהל מנסים לשמור על תרבות דיון ולהפחית אגו".


המאהל בקריית שמונה. "עוצמה ברכות" (צילום: אביהו שפירא)

 

לדברי השניים, חלק מהמאמץ לשינוי תפיסת תרבות הדיון הופנה פנימה, כלפי פעילים שרצו להבעיר את השטח. "יש פה אנשים שמה שהם יודעים על הפגנות הוא שצריך להבעיר צמיגים. כאן אנחנו נכנסים ומסבירים את הכוח של המחאה השקטה, הלא-מתלהמת. יש עוצמה ברכות, בשקט", אמרה בן יוסף.

 

הישיבה בצפון מעוררת בפעילים תחושה של מחאה אפקטיבית, בעיקר על רקע הקושי בניסוח מסר אחיד למאהלים ברחבי הארץ. לדברי מנטל, המאהל בקריית שמונה ימנע מאנשים "לשכוח שיש פריפריה. הרי מדובר בפריפריה שיצרה הממשלה, לא בפריפריה אמיתית. זה עניין של שעתיים-שעתיים וחצי נסיעה ממרכז הארץ. חשוב לנו שלא יסגרו איזו עסקה, וישכחו אותנו כאן", הדגיש.

 

"מחאה יוקרתית"

המילים קריית טבעון ומחאה לא מסתדרות יחד באופן טבעי. התדמית היוקרתית שיצאה לעיירה הגלילית לא הפריעה לעשרות מתושביה לצאת להפגין ולהתגורר באוהלים בפארק מול המועצה המקומית. "טבעון, לבעלי ההון?", תוהה שלט סמוך. בשעות אחר הצהריים, הומה המאהל מבקרים ודיירים, וגם תושבי הקרייה מגיעים לטייל עם הילדים והכלבים, בין עצי האלון ועל המדשאות.

 

"לא כל תושבי טבעון הם עשירים. כולם מעמד ביניים. אלה שנותנים הכל ולא מקבלים כלום", אמרה רוני מזרחי, אחת ממארגנות המחאה. "אני לא דואגת לעצמי, אני עובדת ויש לי. לילדים שלי אני דואגת, מה יהיה להם שיגדלו, ובאיזו מדינה הם יגדלו".


המאהל בטבעון. "אפילו השוטרים צחקו" (צילום: מורן מעיין)

 

על המחצלות, מתחת לסככת הצל שהוקמה, מתנהל ויכוח ער בין מספר אנשים מבוגרים לנערות שהגיעו ממגדל העמק. "המחאה שלכם חלבית", טענה אחת מהן. "מי רואה אתכם כאן? למי אתם מפגינים? לעצמכם? צריך לצאת לצומת. לעלות על הרמזורים ולעצור את התנועה. רק ככה מישהו יספור אתכם". המבוגרים מסכימים אף הם כי המחאה עדינה, רגועה מדי. בהפגנה בצומת השומרים, הם לא התעמתו עם השוטרים ועלו למדרכה מיד כשהתבקשו. "אפילו השוטרים צחקו עלינו", הודו.

 

בתחילת השבוע, נפגשו ביקנעם פעילים מכל מאהלי הצפון. 43 נציגים מ-14 מאהלים ביקנעם, כרמיאל, הקריות, חצור הגלילית, טבריה, קרית שמונה, בית שאן, מגדל העמק, בקה אל-גרבייה, נצרת, ראש פינה, קריית טבעון, רמת ישי, נהריה ושרונה. בשבת הקרובה הם מתכננים שתי הפגנות גדולות, בעפולה ובחיפה. הדיל שייסגר בסופו של דבר בתל אביב ובירושלים, חייב לקחת אותם בחשבון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קריית טבעון
צילום: מורן מעיין
קריית שמונה
צילום: אביהו שפירא
הפגנה בצומת השומרים
צילום: ג'ורג' גינסברג
מאהל המחאה בקריות
צילום: מורן מעיין
קריית שמונה
צילום: אביהו שפירא
מאהל המחאה בקריות
צילום: מורן מעיין
מומלצים