הנהגת המורדים בלוב פיזרה את ממשלתם
מועצת ההנהגה ניסתה לרצות את משפחת המפקד הבכיר של המורדים, שחוסל. החשד הוא שלשרים היה חלק בהתנקשות. כל זאת, בזמן שהמורדים נלחמים בשלוש חזיתות נגד קדאפי
מנהיגי המורדים בלוב פירקו את ממשלתם אתמול (יום ב') בניסיון למנוע פילוג בשורותיהם במהלך המאבק לסילוקו של מועמר קדאפי
ואנשיו. כך דיווח "ניו יורק טיימס". מטרת הצעד היא לרצות את משפחתו של המפקד הצבאי הבכיר של המורדים, גנרל עבד אל-פתח יונס,
שחוסל בחודש שעבר.
דובר מטעם מועצת ההנהגה של המורדים הודיע כי ראש הממשלה, מחמוד ג'יבריל, היחיד ששמר על משרתו, יציג רשימה חדשה של שרים ל"מועצת המעבר הלאומית", הגוף המחוקק של המורדים. את הרשימה אמורים לאשר הצירים בימים הקרובים.
החשד הוא שכמה שרים היו מעורבים בחיסול יונס (צילום: רויטרס)
הדובר טען כי הממשלה פוזרה "בשל הליכים ניהוליים לקויים", שהובילו למעצרו ולהריגתו של גנרל יונס. הדבר משאיר את הכוחות המתנגדים לקדאפי ללא כמה ממנהיגיו הבולטים, בהם שרי ההגנה, הכלכלה, הפנים והמשפטים, בעת שהם מנהלים מלחמה בשלוש חזיתות ומנסים לנהל את הערים שבשליטתם. כמו כן, המורדים מנסים לרסן ולשלוט במיליציות השונות שקמו מאז ההתקוממות הראשונה בפברואר.
אולי מסוכן מכל, הצעד עלול להביא לעצירת הדיונים הכלכליים בין המורדים לבין ממשלות זרות, שהבטיחו להעביר לידיהם נכסים בשווי מיליארדי דולרים שהיו שייכים לקדאפי ולאנשיו – והוקפאו עם תחילת המהומות בלוב.
מאבק מתנהל בין המנהיגים המקומיים לגולים (צילום: רויטרס)
על פי הערכות, הצעד מייצג ניסיון של מנהיגים מקומיים, שעזרו להתניע את המרידה במשטרו של קדאפי בטריפולי, לתפוס את חלקם בהנהגה על חשבון מנהיגים שחזרו מהגלות היישר לתפקידי מפתח. במשך חודשים התלוננו מנהיגי הפלגים השונים, כי שרי הממשלה שלהם אינם מוכרים לרוב הלובים, מאחר שרובם בילו את רוב שנותיהם בחוץ לארץ, בעיר בקטאר. לא מעט מורדים כינו בלעג את דוחא, בירת קטאר, כבירה הבלתי-רשמית של מאבקם.
משפחתו של גנרל יונס, שהיה בכיר בצבא הלובי וערק לשורות המורדים, בירכה בזהירות את הצעד, אך דרשה פעולות נוספות. "לנו אכפת רק מצדק, איננו מבקשים כוח. אנו מתעקשים כי המעורבים ברצח יועמדו לדין במערכת משפט הוגנת ומתורבתת, ללא קשר לדרגותיהם או לתאריהם", נאמר בהודעה מטעם משפחת יונס.
נסיבות מותו של יונס לפני יותר משבוע עדיין אינן ברורות ונמצאות בחקירה. משפחתו זעמה על כך שלפני ההתנקשות בחייו, הוא זומן לבנגאזי, בירת המורדים, בידי ההנהגה כדי לענות על שאלות הממשלה. מקורביו קראו לפתיחת חקירה באשר לחלקם של כמה שרים בחיסול.
המורדים הספיקו להוציא כמה גירסאות לאירוע. ראש מועצת המעבר, מוסטפה עבד אל-ג'ליל, כינה את ההתנקשות "קשר" שארגנה ממשלת קדאפי. לעומת זאת, אחרים אמרו כי יונס נרצח בידי מורדים אחרים, שרצו לנקום בו על חלקו בדיכוי האלים של התקוממות איסלאמית במזרח לוב באמצע שנות ה-90, כשעוד היה חלק מאנשי קדאפי. הוא שירת כראש הכוחות המיוחדים של לוב וכשר הפנים.
יונס. מנסים לרצות את המשפחה
צילום: AP
המורדים. ניסיון לשלוט במיליציות
צילום: AFP
מומלצים