שתף קטע נבחר
 

הדיאטה שגורמת לרזות חצי קילו ביום - מסוכנת?

קחו הורמון הריון, אכלו רק 500 קלוריות ביום, ותרזו חצי קילו ליום בלי לחוש רעב - זהו העיקרון של דיאטת GCH השנויה במחלוקת, שהייתה להיט היסטרי לפני 30 שנה. עכשיו היא חוזרת, לצערם הרב של מומחי הבריאות. אז למה היא מסוכנת כל כך?

כבר חודש ימים שליאת, 41, מתהלכת בתחושת "היי". היא מעולם לא הייתה שמנה ממש, אבל כבר שנים שהיא נאבקת בכמה קילוגרמים עודפים. "בחודשים האחרונים הבחנתי שהרבה אנשים סביבי רזו פלאים", היא מספרת. "כששאלתי איך עשו זאת, התברר לי שישנו טרנד חדש שעובר מפה לאוזן: דיאטת HCG - תוכנית שמבוססת על תוסף הומיאופתי שנקרא HCG, בשילוב עם תפריט של 500 קלוריות ליום.

 

"החברים הפנו אותי לאתר אינטרנט שבו רכשתי את החומר, ומאז, בתוך שבועיים ירדתי כחמישה קילוגרם, ומה שהכי מדהים - למרות שאני אוכלת מעט מאוד, אני בכלל לא רעבה".

 

 

דמיינו לכם דיאטה שתאפשר לכם להשיל כחצי קילוגרם ליום ולעולם לא לחוש רעבים. נשמע פנטסטי? זה בדיוק מה שמבטיחה דיאטת ה-HCG לעשות. האמת, לא מדובר ברעיון חדש אלא בדיאטה שהחלה כבר בשנות ה-50 והפכה ללהיט היסטרי בשנות ה-60 וה-70. היסטרי - אבל גם שנוי מאוד במחלוקת.

 

גל ההצלחה שעליו רכבו מפתחי הדיאטה ומשווקיה הסתיים באמצע שנות ה-70, כשה-FDA חייב אותם לפרסם הצהרה שלפיה הדיאטה לא הוכחה כיעילה, ואט־אט היא נעלמה מהשוק. ואולם באופן מפתיע, לאחרונה היא עושה קאמבק ובגדול, הקאמבק הזה, שהגיע גם לישראל, מדאיג מאוד דיאטנים ורופאים המזהירים שמדובר בשרלטנות ובהונאה לשמה, שעלולה אף לסכן את הבריאות.

 

סבב 40 הימים

HCG הוא הורמון המיוצר על ידי השליה במהלך חודשי ההיריון הראשונים ומופרש בשתן של נשים הרות. מה הקשר בין הורמון ההיריון להרזיה, אתם שואלים? ובכן, ההסבר של תומכי הדיאטה הולך ככה: להורמון ה-HCG, או בשמו המלא - הורמון הגונדוטרופין הכוריוני האנושי, יש תפקידים רבים בהיריון. אחד מהם הוא להבטיח שהעובר המתפתח יקבל בחודשי ההתפתחות הראשונים שלו את האנרגיה ואת רכיבי התזונה שהוא זקוק להם כדי לגדול מצריכת הקלוריות היומית של האם.

 

מניין מגיעה האספקה? ממחסני השומן בירכיים, בישבן ובבטן של האם, שבהם מצויה רמה גבוהה של ההורמון. השומן משתחרר מאזורים אלה, ובתהליך מורכב עושה את דרכו אל העובר. בדרך זו גם אם האֵם אינה צורכת מספיק קלוריות, רזרבות השומן שלה יספיקו כדי שהעובר יקבל את מה שנחוץ לו.

 

בשנות ה-50 העלה הרופא הבריטי, ד"ר אלברט סימונס, את ההשערה שטיפול בזריקות יומיות של הורמון ה-HCG עשוי לעזור בהפחתת משקל. הוא החליט לנסות את הטיפול בהורמון באנשים בריאים בעלי עודף משקל, ודיווח שהיקף הירכיים והמותניים שלהם הצטמצם, וגם התיאבון שלהם פחת משמעותית.

 

הממצאים האלה הביאו אותו למסקנה שמתן הורמון ה-HCG בזריקות לאנשים בעלי עודף משקל מדכא את התיאבון, בדומה למה שקורה אצל נשים בתחילת ההיריון. נוסף על כך הוא הסיק שההורמון מפרק ו"משנע" את השומן המאופסן בירכיים, בבטן ובישבן של גברים ונשים כאחד, וגורם לניתובו כך שהגוף יכול להשתמש בו כמקור לאנרגיה ואיננו זקוק כמעט להשלמת קלוריות "מבחוץ", וגם גורם להפצתו מחדש בגוף בצורה פרופורציונלית יותר.

 

ד"ר סימונס פיתח תוכנית דיאטה המשלבת את הזריקות היומיות של הורמון ההיריון ותפריט מוגבל. התוכנית התבססה על סבב אחד או יותר של טיפול, כאשר כל סבב נמשך לכל היותר 40 יום או עד שהמטופל ירד 15 קילוגרם ממשקלו, מה שבא קודם. בין סבב אחד למשנהו הופסקה הדיאטה למשך שישה שבועות. לטענתו, ההפסקה נדרשה משום שהנבדקים מפתחים עמידות להורמון לאחר 40 יום ויש צורך בהפסקה כדי לחדש את הרגישות אליו.

 

אפקט הפלצבו

הממצאים של סימונס עוררו לא מעט סקרנות בקהילה המדעית, ובהמשך ערכו חוקרים אחרים לפחות 20 מחקרים נוספים שבחנו את יעילות השיטה. אלא שבניגוד למחקרו, מחקרים אלה, שרובם נחשבים לאיכותיים מבחינת שיטת המחקר וגודל המדגם וזכו לסקירת עמיתים לפני שפורסמו בכתבי עת רפואיים, לא הצליחו לשחזר את הצלחתו המופלאה.

 

אלא שהממצאים החדשים לא הצליחו לכבות את ההתלהבות הכללית מהדיאטה. להפך. בשנות ה-60 וה-70 היא הפכה ללהיט של ממש. ההתלהבות הזאת הדאיגה מאוד מומחים רבים בתחום, שהזהירו כי מעבר לשאלת היעילות של ההורמון, ההגבלה הקלורית הקיצונית בדיאטה, שנחשבת כהרעבה למחצה, עלולה להוות סיכון של ממש לבריאות.

 

הביקורת נגד הדיאטה הביאה את מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) לנקוט צעד חריג, וב-1975 הורה לגופים ששיווקו את הדיאטה לפרסם את ההצהרה הבאה: "HCG לא הוכח כטיפול עזר יעיל להשמנה. אין שום עדויות מקיפות המצביעות על כך שהוא מגביר הפחתת משקל מעבר למה שנובע מן ההגבלה הקלורית; שהוא גורם להפצה אטרקטיבית או "נורמלית" יותר של השומן; או שהוא מפחית את הרעב ואי הנוחות הכרוכים בדיאטות עם הגבלה קלורית".


לאכול רבע מהתצרוכת היומית ולהרגיש שבעים - שכנוע עצמי? (צילום: דן לב)

 

תיאוריית קונספירציה

ההתלהבות מדיאטת ה-HCG החלה לדעוך, ולמעשה השימוש בה פחת בהדרגה עד שהיא נעלמה לחלוטין. אולם, ב-2007, כמעט 30 שנה מאוחר יותר, היא צצה מחדש בסערה. מה שהצית את הגץ הכבוי היה ספר שנקרא "הריפוי להפחתת משקל שהם אינם רוצים שתדעו עליו". בספר טען מחבר תוכני מידע שיווקיים בשם קינג קווין טרודו שריפוי מוחלט להשמנה התגלה לפני כמעט 50 שנה, אך "הוסתר" על ידי ממסדים רפואיים ברחבי העולם כדי שחברות התרופות יוכלו להרוויח מיליארדי דולרים על שיווק הטיפולים התרופתיים היקרים שלהן והפרוצדורות הניתוחיות לטיפול בהשמנה".

 

הספר נהפך במהירות לרב מכר, אבל ה-FTC, הוועדה הפדראלית למסחר בארצות הברית, האשימה את טרודו בהטעיית הציבור. לטענת ה-FTC מדובר בתוכנית מפרכת ומורכבת, שדורשת דיאטה חמורה, זריקות יומיות של תרופת מרשם שהצרכנים אינם יכולים להשיגה בקלות, והגבלות תזונתיות לאורך כל החיים.

 

ב-2009 פרסם הקולג' האמריקאי לרופאים בריאטריים (רופאים העוסקים בהשמנת יתר חולנית) נייר עמדה שתקף את השימוש בהורמון ה-HCG כטיפול בהשמנה. אבל מתברר שכל זה לא עצר את הצרכנים ואת הרופאים הרושמים את הטיפול.

 

חיפוש שטחי ברשת מעלה לפחות עשרה אתרים שמשווקים תכשירי HCG, יותר מ-20 ספרים (באנגלית) המפרטים כיצד לעקוב אחר דיאטת ה-HCG, ולא פחות מ-12 ספרי בישול עם מתכוני HCG (למרות שלא ברור בכמה דרכים בדיוק אפשר לבשל ארוחות עם 500 קלוריות). לצד כל אלה תמצאו שפע "סיפורי הצלחה" של אנשים הטוענים כי השילו משקל בזכות דיאטה זאת.

 

סיכוני ההרעבה

לאחרונה זכתה הדיאטה לרוח גבית דווקא מכיוונו של ד"ר מהמט אוז, שבתוכניתו הפופולרית קרא לביצוע מחקרים נוספים על השפעות הורמון ה-HCG על דיכוי הרעב. אלא שמומחים רבים אינם מסכימים עם הדוקטור. ד"ר פיטר כהן מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד תוקף את זריקות ה-־HCG וקרא להן "אפקט פלצבו יקר" ו"הונאה". "הדיאטה הזאת מזעזעת", הוא טוען. "היא לוקחת את הדיאטות חסרות האחריות לגבהים חדשים". הטענות שהדיאטה גורמת להפרדת השומן מהמחסנים שלו בגוף גרמו לו להצהיר בזלזול ש"אני מאמין שהיא יכולה להפריד אתכם מהכסף שלכם, ובעיקר מבריאותכם".

 

"כל מי שיתקיים על דיאטה של 500 קלוריות ירזה", אומרת ד"ר גלינה שנקרמן, רופאה בכירה במכון האנדוקריני ומנהלת המרפאה להשמנת יתר במרכז הרפואי תל אביב, איכילוב. "אין בכך נס".

 

המומחים מודאגים בעיקר מהסיכונים הבריאותיים הכרוכים בהרעבה למחצה: פגיעה בלב, אובדן מסת שריר ופגיעה בשריר. כמו כן, הדיאטה מבוססת על הרבה מאוד חלבון, ולכן היא עלולה לפגוע גם בתפקוד הכלייתי.

 

ומה בנוגע לטענות של תומכי הדיאטה, שלפיהן זריקות ה־HCG מבטלות את סיכוני ההרעבה בכך שהן יוצרות אנרגיה זמינה מעודפי השומן? ד"ר כהן טוען כי הזריקות אינן גורמות להרעבה העצמית להיות בטוחה יותר, ולמעשה הן עלולות להפוך אותה למסוכנת יותר.

 

האם להזרקת ההורמון כשהיא לעצמה לא עלולות להיות סיכונים?

"בעיקרון לא", אומר ד"ר מיכאל קופרמינץ, מומחה לגינקולוגיה ומנהל היחידה להיריון בסיכון גבוה בבית החולים ליולדות ליס.

 

טיפות הומיאופתיות

אבל אם יעילותן של זריקות ה־HCG שנויה במחלוקת, גרסה חדשה של הדיאטה שהחלה לצבור תאוצה לפני כשנה גורמת אפילו לפחות ציניקנים מבין המדענים להרים גבה. בגרסה החדשה מוחלפות זריקות ה-HCG היומיות בטיפות "הומיאופתיות", ספריי או טבליות. ה"תחפושת" ההומיאופתית של החומר מאפשרת למכור אותו ללא מרשם רופא, שכן מדובר בחומר מהול המכיל ככל הנראה כמויות זעומות של ההורמון.

 

"בדיוק כמו הורמונים אחרים כגון האינסולין, ההורמון HCG הוא חלבון", מסבירה ד"ר שנקרמן. "אילו היה אפשר לקבל חלבון דרך הפה, כבר מזמן היינו יכולים לוותר על זריקות האינסולין ולתת אותו לחולי סוכרת בכדור או בטיפות. הבעיה היא שמערכת העיכול מפרקת חלבונים, כך שכאשר בולעים הורמון דרך הפה, הוא אינו מצליח להיספג ולהגיע לדם".

ה-FDA פרסם בינואר השנה אזהרה שלפיה מוצרים אלה הם הונאה ומכירתם בלתי חוקית. מעבר לכך, ישנה בעייתיות ברכישת תוספים או תרופות ממקור לא ידוע ברשת.


מומחה מהרווארד: "הזריקות הן הונאה חסרת אחריות" (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

ומה קורה אצלנו?

אואנה ליבוביץ, 44, יזמית זריזה, ייבאה את רעיון הדיאטה מארצות הברית, הקימה את אתר האינטרנט "מרכז ה-HCG - הפתרון לבעיית עודף המשקל", ובאמצעותו היא משווקת את ערכת הדיאטה וטיפות הומיאופתיות של HCG תוצרת כחול־לבן.

הרעיון עלה במוחה לאחר שבראש השנה האחרון ביקרה בארצות הברית ופגשה חברה טובה שלה, שאותה לא ראתה כמה חודשים. "כשראיתי אותה, הייתי בהלם מוחלט", היא מספרת.

 

"היא רזתה פלאים והגוף שלה קיבל פרופורציות מדהימות. שאלתי אותה מה היא עשתה, והיא שלחה לי את המאמר של ד"ר סימונס. יישמתי את הדיאטה על עצמי. כשחזרתי לארץ כולם מסביבי ראו איך אני משילה משקל במהירות. ההצלחה שלי עוררה התלהבות רבה".

 

הערכה של ליבוביץ כוללת טיפות HCG, מדריך למשתמש, יומן אכילה, טופסי מעקב וסרט מדידה. הטיפות עצמן מיוצרות עבור ליבוביץ על ידי חברת טבעון ביוטק, שבאתר מודגש שהיא "מפעל מורשה על ידי משרד הבריאות". ליבוביץ: "קניתי את הטיפות בחו"ל וביקשתי מהמפעל לייצר עבורי אותו דבר".

 

מה עלות הערכה?

"987 שקל. זה כולל גם טיפות שמספיקות ל-40 יום. מי שרוצה להוריד עוד במשקל וזקוק לסבב נוסף, קונה ערכה קטנה שעולה רק 200 שקל".

 

מה הכוונה ב"תמיכה טכנית"?

"שאלות בנוגע לדיאטה, למשל האם מותר לאכול עגבניית שרי. יש לנו קבוצה של 20 מאמנים שעברו את התהליך בעצמם, והם מספקים תמיכה, כך שמי שקונה מהאתר שלנו, לא נשאר תלוי באוויר".

 

ה-FDA קובע שתוספי HCG לא יכולים להיחשב כתרופה הומיאופתית?

"אין לי תשובה על כך".

 

רופאים ודיאטנים טוענים שדיאטה של 500 קלוריות עלולה להיות מסוכנת.

"בגלל זה אסור בתכלית האיסור לעבור את התהליך בלי לקחת HCG. הגוף לא חי מהקלוריות שנכנסות דרך הפה אלא בעיקר מפירוק השומן".

 

האם יש פיקוח של רופא על התהליך?

"יש לנו כמה רופאים שעשו את התהליך בעצמם, ובאופן חד משמעי ההמלצה היא לעשות בדיקות דם ולקבל אישור של רופא, בוודאי למי שחולה או לוקח תרופות".

 

אז אם אני פונה אליכם דרך האתר תפנו אותי לרופא קודם?

"אנחנו נתשאל אותך אם את בריאה, ואת חותמת על הצהרה רפואית. אם יש משהו בסימן שאלה, את תתבקשי לעשות בדיקות דם ולקבל אישור מרופא לפני שאת מתחילה".

 

באתר האינטרנט של מרכז HCG, תחת הכותרת "רופאים", מופיע שמו של ד"ר אלכסנדר ארדיטי, מומחה למחלות לב, מחלות פנימיות ורפואה מונעת, המתמחה בטיפול באוכלוסייה בגיל המבוגר. ד"ר ארדיטי, פנסיונר בן 74, שימש בעבר בשורה של תפקידים בכירים, בהם רופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ במרכז הרפואי רבין, בילינסון, מנהל היחידה לטיפול נמרץ במרכז הרפואי פורייה, ומנהל היחידה לקרדיולוגיה גרעינית במרכז הרפואי קפלן. בשיחה עמו טוען ד"ר ארדיטי שאין לו קשר מסחרי עם החברה, והוא רק מייעץ לאנשים שמגיעים אליו למרפאה בנוגע לדיאטה.

 

אתה בודק אותם?

"אני רק משוחח איתם, מתרשם ומקבל את בדיקות המעבדה. אני מסתכל אם יש היסטוריה רפואית ולפי זה ממליץ. בסך הכל מדובר בחינוך לאנשים - כמה לאכול, מתי לאכול. ניסיתי את הדיאטה על עצמי. בהתחלה לא האמנתי, אבל ראיתי שזה פועל. בתוך זמן קצר ירדתי מ-100 קילוגרם ל-90, ואני אוכל בדיוק מה שכתוב בתפריט".

 

אתה מודע לכך שמדובר בדיאטה שנויה במחלוקת ושה-FDA הכריז שהיא לא יעילה?

"את חושבת שהכדורים האלה (שמשווקים חברות התרופות - י.ש.) יותר טובים?! יש כאן אינטרסים כלכליים מאוד רציניים, וזה שה-FDA אומר דבר כזה, לא אומר שזה נכון".

 

אתה מאמין שהחומר יכול לעשות משהו?

"אם זה מדכא לי את מרכז הרעב, אז את לא יכולה להגיד שזה לא עובד. סימן שיש כאן משהו. ההומיאופתיה היא מדע מאוד מפותח היום, והרבה אנשים משתמשים בחומרים כאלה לבעיות שינה, לאסתמה ועוד. אני לא מבין למה צריך לזלזל?"

 

החומר לא נכלל ברשימה של התרופות ההומיאופתיות.

"בסדר, אבל מי שמייצרת את התכשיר היא חברה שיש לה אישור של משרד הבריאות. זה לא נעשה במחתרת או בצורה בלתי חוקית. ודבר נוסף, זה פועל, אז למה לחפש גורמים שליליים?"

 

תגובת משרד הבריאות: "במסגרת תקנות בריאות הציבור (מזון תוספי תזונה) התשנ"ז, 1997, מחויב כל יצרן ויבואן לעמוד בדרישות החוק. התקנות אוסרות יבוא, ייצור, שיווק ואריזת תוסף תזונה או מוצר אלא אם כן הוא מיוצר בתנאי ייצור נאותים (GMP) ועונה לשאר דרישות התקנות. אין סמל ה-GMP ואין אישור כלשהו ליבוא ו/או ייצור מהווים הוכחה לפעילותו וליעילותו של תוסף התזונה. בנוסף, אין לייחס סגולות ריפוי בדרך כלשהי למצרך מזון, לרבות תוספי תזונה".  


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקאמבק הזה, שהגיע גם לישראל, מדאיג מאוד דיאטנים ורופאים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים