אתן בהריון? אל תנצלו את החוק
העובדה הפשוטה היא שמעסיקים רבים נוטים לזלזל בחוקים המגינים על נשים. אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה שנשים עושות שימוש לא הוגן בזכויות שהעניקו להן. דעה
הכל התחיל בראיון העבודה. רונית הקסימה את מנהל מחלקת שירות לקוחות של חברת היי-טק קטנה, הדיבור הרהוט ונועם הליכותיה, כמו גם קורות חייה המרשימים, לא הותירו בו ספק והיא התקבלה מייד לעבודה.לאחר מכן, היא נשלחה להשתלמות בחו"ל לפרק זמן של חמישה חודשים.
עם שובה, התחילה לעבוד כנציגת שירות לקוחות בכירה ואז גם התחילו הצרות. התברר כי רונית רחוקה מלהיות אדם נעים. כך למשל, היא צרחה בקולי קולות על לקוח שאיחר לפגישה עימה ורק לאחר תחנוניו של מנהלה, נאות הלקוח שלא להעביר את ההתקשרות לחברה מתחרה. במהלך השימוע שנערך לרונית לפני פיטוריה, כחמישה וחצי חודשים לאחר קבלתה לעבודה, היא הניחה על שולחנו של המעסיק אישור מרופא הנשים המאשר כי היא בהריון.
"לא תגיד מזל טוב?" היא אמרה למעסיקה והוסיפה כי "פיטורי עובדת בסמוך לתום ששת החודשים לעבודתה, על מנת להתחמק מן הצורך לקבל היתר לפיטורים, הם הפליה פסולה המזכה בפיצויים ללא הוכחת נזק בגובה של עשרות אלפי שקלים ובפיצוי נוסף המותנה בנזק שנגרם לה".
כמו כן, היא הוסיפה כי "הרי אתם נמצאים כעת במו"מ עם חברה המעוניינת לרכוש אתכם, ולשם כך מבוצעת כעת בדיקת נאותות על ידה, חבל שהבדיקה תוכתם עם כתב תביעה שאגיש נגדכם בגין פיטורי שלא כחוק, שלמו לי פיצוים מוגדלים, ובוא נשכח מכל הסיפור הזה".
לו הפרשה היתה מגיעה לבית הדין לעבודה, גדולים עד מאוד הסיכויים כי המעסיק היה משכנע את היושב בדין שהפיטורים כלל אינם קשורים להריונה, אולם בסופו של יום, המעסיק החליט כי הסיכון שכרוך בהכתמת בדיקת הנאותות גדול יותר מהנזק שייגרם מהסכום אותו דורשת העובדת.
אמנם, רבים הם המקרים בהם מעסיקים מזלזלים בחוקים המגנים על הנשים, מתוך תחושה מוטעית כי יתרון הגודל מאפשר להם לפעול כך ונכון עושות הנשים שנלחמות מלחמת חורמה במעסיקים שמפלים אותן לרעה עקב הריונן. מנגד, לא ניתן להתעלם עוד מהמקרים בהם נשים עושות שימוש לא נאות בזכויות שהעניקו להן המחוקק ובית הדין לעבודה, בשל היותן נשים על מנת למנוע מהמעסיק לפעול באופן שבו היה נוהג אם היה מדובר בגבר.
התסכול אליו נקלעים המעסיקים
אני בהריון וחבל להיכנס איתי לסאגה משפטית
כך למשל, החוק והפסיקה קבעו כי מועמדת לעבודה אינה חייבת לגלות למעסיק שהיא בהריון, אלא אם כן יש רלוונטיות בין ההריון ליכולת לעבוד במשרה המוצעת.
"המשרה מצריכה לעבוד שעות נוספות", נכתב בחלופת המיילים בין המעסיק הפוטנציאלי ובין יובל (שם בדוי), אולם היא לא טרחה לספר לו כי היא בהריון, על אף שידעה שחוק עבודת נשים אוסר להעסיק אישה בשעות נוספות החל מהחודש החמישי להריונה.
לאחר 6 חודשי עבודה, הודיעה יובל למעסיקה כי "לצערה, בשל הריונה, אין היא יכולה לעבוד עוד שעות נוספות וחבל לו להיכנס איתה לסאגה משפטית, אלא מומלץ לו לאפשר לה לעבוד בהתאם למסוגלותה".
המעסיק חש עלבון צורב נוכח הגישה המזלזלת של יובל בטח כאשר רק בחודש שעבר, לא היסס להעניק לה הלוואה "תחזירי את עשרת אלפים השקלים לכשתוכלי, אני סומך עליך". לצערו של המעסיק, הוא נאלץ לשלם לה שכר בגין 2 חודשי עבודה נוספים, עד שהתמ"ת אישר לו לפטרה.
אוחזת במקל (בדיקת ההריון) משני קצוותיו
לסיטואציה קפקאית נקלעה חגית, בעלת מסעדה קטנה שהחליטה לערוך לאחראית המשמרת שימוע בשל אי שביעות רצון מתפקודה. במהלך השימוע "מילאה אחראית המשמרת פיה מים" ולא סיפרה לחגית על הריונה והיא החליטה לפטרה.
עם מתן מכתב הפיטורים לאחראית המשמרת ולאחר שחגית מצאה מחליפה, הודיעה אחראית המשמרת לחגית שלא ניתן לפטר אותה מאחר שהיא בהריון. לפיכך, חגית ביטלה את פיטוריה של אחראית המשמרת ופיטרה את העובדת החדשה שקיבלה לעבודה, מאחר שלא היתה זקוקה לשתי עובדות.
אולם, אחראית המשמרת החליטה לעשות דין לעצמה ולא חזרה לעבודה בפועל. למעשה, אחראית המשמרת לא התכוונה כלל ועיקר להמשיך ולעבוד אלא עשתה שימוש ציני בחוק מתוך מחשבה שחגית תוותר על עבודתה בתקופת ההריון אך תמשיך לשלם לה את שכרה, מאחר שכל עוד לא ניתן היתר לפיטורי עובדת בהריון ממשרד התמ"ת לא ניתן לפטרה. כיום, בניגוד לעבר, רק במקרים נדירים ניתן היתר רטרואקטיבי לפיטורים ואחראית המשמרת ניסתה לנצל את הוראות החוק ולקבל שכר מבלי לעבוד.
לסיכום, מן הראוי שנשים ישתמשו בהגנות המוענקות להן בחוק בתום לב ולא יעשו שימוש לרעה בהוראות החוק שנועדו להגן עליהן. שימוש לרעה עלול לגרום, בסופו של יום, לנזק לנשים אשר כתוצאה מתביעות סרק עלולות להיפגע אלו שבאמת זקוקות להגנת החוק.
הכותבת היא מומחית לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות'