השופטים נגד סנגור קצב, שטען: 'עידן של חיבוקים'
עו"ד ציון אמיר אמר בדיון בעליון: "אם השופט ג'ובראן יחבק אותי אני אתרגש ואספר את זה. זה הסיפור". השופט: "אתה מצפה מכל מתלוננת לרשום אחרי כל חיבוק את הפרטים שלו?" אמיר התלונן על הפער בעמדות התביעה לפני ואחרי הסדר הטיעון: "קולות סותרים שדוקרים אחד את השני"
משה קצב ממשיך להילחם, ופרקליטיו מנסים להוכיח שהרשעותיו במעשה מגונה והטרדה מינית נבעו רק ממחוות חיבה תמימות. הנשיא לשעבר התייצב הבוקר (יום ד') לדיון השני בערעורו לבית המשפט העליון, על הרשעתו בשני מקרי אונס ובמעשים נוספים, בגינם נגזרו עליו 7 שנות מאסר. הוא נראה מעורב מאוד בדיונים והעביר פתקים לעורכי דינו, אך השופטים שפכו מים צוננים על טענותיהם.
הדיון התמקד באישומים בהם הורשע קצב, של מעשה מגונה והטרדה מינית נגד ה' ול' שעבדו בבית הנשיא. "אנחנו חיים בעידן של מחבקים ומחובקים", אמר העו"ד ציון אמיר. "דמותו של קצב הושחרה ועוותה. כל חיבוק תמים הפך לעבירה - בית המשפט טעה".
אמיר הוסיף: "אם אני אצא מהאולם והשופט ג'ובראן יחבק אותי אני אתרגש ואני אספר את זה. זה הסיפור. שנשיא של מדינה מחבק עובדת". הוא טען שבתולדות המדינה לא הוגש כתב אישום על עבירה של חיבוק. "איך נולד כתב אישום כזה? איך נולדה מתלוננת כזו וזה מאוד מטריד. תזכרו איך התחילה החקירה". עו"ד אמיר התייחס לפעולות שביצע ראש אגף חקירות במשטרה דאז, ניצד יואב סגלוביץ', ש"חיפש מתחת לאדמה".
השופטת מרים נאור התערבה: "אתה מוסיף מילים, אבל סגלוביץ' מתאר איך הגיע אליו עניינה של א'. לגבי האישום יש חיזוק אמיתי בזמן אמת, בזמן המעשים, לתגובה הנסערת... עלתה טענה שהן הצטרפו לחגיגה אבל אנחנו מוצאים לגבי הנשים מבית הנשיא ה' ול' שבזמן אמת הגיבו ועם זה אדוני צריך להתמודד. לא עם זה שסגלוביץ' שלח רכב להביא מישהי".
משה קצב יוצא מביתו, הבוקר (צילום: אבי רוקח)
גם לשופטת עדנה ארבל היה מה לומר לסנגור: "אנחנו בשלב ערעור. יש קביעות ברורות של מהימנות", הדגישה, ואילו השופט השלישי בהרכב, סלים ג'ובראן, הזכיר: "צריך גם להסתכל על גרסתו של המערער שבהתחלה הכחיש הכל ואז אמר כן היה". ג'ובראן התייחס גם לטענותיו של אמיר על שינוי בגרסאותיה של ל', ושאל אם "אדוני מצפה מכל מתלוננת לרשום אחרי כל חיבוק את זמן החיבוק והפרטים שלו?".
בהמשך מחה עו"ד אמיר על כך שהשופטת נאור לא נותנת לו לטעון את טיעוניו והשניים התווכחו. "אני מודה לגברתי על הציון אפס אבל אני אומר לגברתי - קשה לי עם זה", מחה הסנגור. נאור ענתה: "אדוני נמצא בערכאת ערעור וחוזר על סיכומיו בבית המשפט המחוזי. תועיל לאחוז את השור בקרניו".
אמיר: "זה השור ואלה קרניו. זו הבנתי. גברתי, קצת קרדיט".
נאור: עו"ד אמיר! יש תחומי סבירות... אף פעם לא אמרנו שלא נתערב במהימנות. אני אומרת שיש הבדל בין טענות שנטענות בסיכומי ערכאה דיונית לבין סיכומים בערעור".
"קול אחד סותר את רעהו כסכין חדה"
בדיון, הביעו שופטי בית המשפט העליון תמיהה על טענת ההגנה מן הצדק של אמיר, לפיה הפרקליטות דיברה בשני קולות בפרשה, כאשר מצד אחד הגיעה להסדר טיעון מקל ולאחר שהתפוצץ, הגישה כתב אישום חמור ביותר.
קצב בבית המשפט (צילום: גיל יוחנן)
"בית המשפט המחוזי שגה משפטית בעניין הזה. המבחן הוא לא משפטו של בית המשפט. הקול הראשון והשני שהמדינה השמיעה. זה מקים טענת השתק. שני קולות סותרים כל כך, שהקול האחד סותר את רעהו כסכין חדה, כחרב שפוצעת ודוקרת את הטענה שהושמעה בסיכומים. אין אפשרות לגשר על שני הקולות האלה", אמר אמיר.
השופטת מרים נאור השיבה: "היה הסדר טיעון שעליו סיפר עו"ד פלדמן. היה דיון. ברוב דעות נדחו העתירות. החליט המערער שהוא לא הולך להסדר. מה בדיוק אדוני מצפה שתעשה המאשימה? האם אתם טוענים שאם הושג הסדר והוא חזר בו, התביעה מנועה להגיש את כתב האישום המקורי או כתב אישום כלשהו? זה יהיה פתח רע מאוד לקבוע ככה".
השופטת ארבל המשיכה ותהתה: "ההסדר לא צלח... עכשיו התביעה לא יכולה לעשות הערכת מצב על הראיות שלה ולהגיש כתב אישום ובית משפט בוחן את הדברים?", שאלה.
אמיר הוסיף: "מזוז אמר: 'אתם רוצים מלחמה, תקבלו מלחמה'. זה דבר איום ונורא. זהו משפט קשה. גם מבית המשפט העליון יצאה ביקורת על התנהלות הפרקליטות בפרשה".
פלדמן: אולי קצב שיקר
בדיון הקודם בבית המשפט העליון, שנערך ביום ראשון, הסנגור השווה את משה קצב לדמיאניוק, שהרשעתו בוטלה על-ידי בית המשפט העליון, ושוב העלה את האפשרות לרומן בין א' למרשו. עורך הדין אביגדור פלדמן אמר: "אין מחלוקת בינינו לבין המדינה שהעדה המרכזית א' לוקה בקשיי זיכרון מהותיים ביותר בנושאים מרכזיים. אנו טוענים שמדובר בדברי שקר מודעים".
בהמשך אותו דיון, קראו סנגוריו של קצב לבחון גם את האפשרות ששיקר: "יש גרסה אחרת של היחסים, והוא לא אומר את האמת". עו"ד פלדמן ביקש מהשופטים לבחון שנית את העדויות המתארות את האונס של א' ממשרד התיירות. "הסיפור עצמו מכיל פרטים שלא מתקבלים על הדעת", טען.
"האם באמת שר מוכר וידוע יזמין את העובדת שלו ללובי בבית המלון כדי לעבוד שם, והיא תקבל את זה? בית המלון נמצא 10-15 דקות מלשכת שר התיירות".
ביום ראשון התייחס הסנגור עו"ד אבי לביא לעובדות שלגבי תלונותיהן חלה התיישנות, וטען שא' ממשרד התחבורה "שקרנית" וכי ראתה בעיתונות אלמנטים שאותם מסרה אחר כך בבית משפט. בנוסף טען לביא שאין דמיון בין טענותיה של א' ממשרד התחבורה לטענות א' ממשרד התיירות, שנאנסה.