שתף קטע נבחר

 

מתי הבית ירוק? כשיש לו תו תקן

קבלנים רבים מוכרים בנייה רגילה במסווה של "בנייה ירוקה". חבר המועצה הישראלית לבנייה ירוקה מסביר כיצד בונים ירוק על פי התקן – ומה אפשר לעשות כדי להפוך מבנים קיימים לירוקים. פרק ראשון בסדרה

לא מעט חברות בנייה זיהו את הטרנד הירוק בשנים האחרונות והוסיפו לשכונה שבנו את המילה הלא מחייבת "ירוקה". ואכן, כל מי שמגיע לשכונות חדשות המוקמות כיום בארץ מגלה כי רבות מהן מתהדרות בתואר "ירוקות", גם אם המציאות שונה. נשאלת השאלה למה בעצם מתחייב קבלן שמצהיר כי המבנה או השכונה שהקים "ירוקים"?

 

אף קבלן לא יציע למכירה דירה בקומת קרקע מול החניה ויספר שיש לה נוף לים, מהסיבה הפשוטה שהנתון הזה חד משמעי: או שיש לדירה נוף לים או שאין לה. לעומת ההגדרה הברורה ביחס לטיב הנוף, יש פרמטרים שקשה לבדוק לפני הרכישה. למשל אם היוגורט שרכשנו באמת מכיל 3% שומן כפי שכתוב - ולא 7% שומן.

 

אף שבמקרים רבים אין לצרכנים כל דרך לוודא את אמיתות הצהרות הייצרן בזמן הרכישה, לרוב אנו סומכים על כך שהשוק ייצר מנגנונים שיגרמו לכך שלא ישתלם לחברות להטעות אותנו, לפחות לא באופן שיטתי וקבוע. במקרה של היוגורט ברור לכולם - יצרנים, צרכנים ורגולטורים - מהו אחוז שומן, ולכן קל ליצרנים לייצר את המוצר, לצרכנים קל לבחור מוצרים בהתאם לערכים התזונתיים שהם מעדיפים, ולמנגנוני הרגולציה קל לפקח על השוק.

 

פחות ברור מה המשמעות של הצהרת הקבלן כי הוא מוכר לנו בית ירוק. האם המשמעות היא שהוא יתקין פאנלים סולריים על הגג, ישתול ירקות אורגניים בגינה, או ישתמש בחומרים מסוימים בבנייה? מאחר שהמושג "בנייה ירוקה" הוא תחום מקצועי המכיל נושאים רבים וברור לקומץ מומחים בלבד, כדאי לזכור כי הערפול הזה יוצר פתח למשווקי הדירות להצהיר הצהרות לא מחייבות.

 

מתי הבנייה ירוקה?

בנייה ירוקה היא גישה המתייחסת לדרך בה תוכנן ונבנה המבנה והשכונה סביבו. עם נושאים אלה נמנים מיחזור פסולת, שימוש בחומרי בנייה בריאים וידידותיים לסביבה, עידוד שימוש בתחבורה ציבורית או באופניים, שמירה על מגוון החי והצומח הטבעי, מיזעור זיהומים, חיסכון במשאבים של מים ואנרגיה ומגוון נושאים הגורמים לכך שאנשים החיים במבנים ושכונות ירוקות יחיו חיים בריאים יותר בסביבה בריאה יותר.

 

אף שנושאים אלה חשובים לכולנו, הם לא פשוטים להבנה, מהסיבה הפשוטה שלצרכן הממוצע אין מספיק כלים השוואתיים לבדוק את הצהרות הקבלן לגביהן. לא מפתיע שגם אם רבים מאיתנו היו רוצים לגור בסביבה ירוקה ובריאה יותר, רובנו חשדניים ולא ממש ממהרים לפתוח את הארנק ולשלם תוספת מחיר כדי לגור במבנה שהיזם קורא לו "ירוק".

הפתרון לבעיה הזו הוא הסדרה בתחום.

 

9 הגדרות ברורות לבנייה ירוקה

בימים אלה הושלם עדכוןתו תקן כוללני ומקיף לבנייה ירוקה שאמור לעשות סדר ולאפשר לצרכן לדעת האם המבנה ירוק ולהוות מדריך למעוניינים לבנות בית ירוק. על התקן עמלו, בין השאר, עשרות מומחים מטעם מכון התקנים בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה, הפנים, הבינוי והשיכון וכן המועצה הישראלית לבנייה ירוקה, שהיא הגורם המקצועי המוביל את התחום בישראל.

 

מעתה מבנה יוגדר ירוק אך ורק אם יש לו תו תקן ירוק מטעם מכון התקנים. התקן מספק לצרכן כלי ברור וחד משמעי לדעת אם המבנה בנוי ירוק, אלא גם עד כמה הוא ירוק באופן שבניינים שייבנו על פי התקן ידורגו ברמות הצטיינות שונות.

 

בסך הכל מורכב התקן מתשעה פרקים שונים של התחומים שבהם עוסקת הבנייה הירוקה. כל מי שמעוניין לקבל תו תקן ירוק ייאלץ מעתה לעבור מבדקים על ידי מכון התקנים ולקבל ניקוד בהתאם למפרט המבנה וביצועיו באותם תשעה תחומים. מבנים ירוקים ידורגו כבניין ירוק כוכב אחד, שניים, שלושה, ארבעה או חמישה כוכבים לבניינים מצטיינים במיוחד.

המשמעות המעשית של התקן היא שמהיום כבר לא מספיקות הצהרות הקבלן שהמבנה או השכונה שהקים ירוקים. להצהרות אלה חייב להתלוות תקן ישראלי לבנייה ירוקה של מכון התקנים.

 

כל שנותר לקוות הוא שמחירי הנדל"ן בישראל ירדו לרמות שפויות וייתנו לצרכנים את המרווח שיאפשר להם להתפנות לדרוש מבנים בריאים וירוקים יותר לגדל בהם את משפחותיהם.

 

בסדרת טורים בשם המדריך לבנייה ירוקה בישראל שיפורסמו בשבועות הקרובים יפורטו הצעדים ליישום עקרונות הבנייה הירוקה במבנים חדשים והטמעתם במבנים קיימים, על פי התקן החדש לבנייה.

 

הכותב, האקולוג ברק גוזנר מחברת הבנייה הירוקה , וחבר בועד המייסד והמנהל של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים