שתף קטע נבחר

 
צילום: ירון ברנר

פרס לטרכטנברג: "להיות טובים בחלוקת העושר"

המומחים שמונו למצוא פתרון למצוקת מעמד הביניים נפגשו עם הנשיא, וביקשו ממנו ברכת הדרך. "זו לא ועדה של פנצ'רמאכערים", אמר להם פרס, "אסור שתעשו מסקנות והן יישארו יתומות". טרכטנברג פנה למוחים: "תנו לנו הזדמנות, הרגישות שלי לא נולדה אתמול ברוטשילד"

אחרי מובילי מחאת האוהלים , מגיע תורו של צוות רוטשילד. הנשיא שמעון פרס נפגש הבוקר (ה') עם צוות המומחים שהקים ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כדי שיציע מתווה לשינוי כלכלי-חברתי נוכח מחאת האוהלים על יוקר המחייה. הצוות, בראשות פרופ' מנואל טרכטנברג, הוא שיזם את הפגישה וצפוי עוד להציג לנשיא את מתווה פעולת הוועדה.

 

מחאת האוהלים - כל הכתבות בעמוד המיוחד של ynet

 

טרכטנברג פתח את דבריו ואמר: "קודם כל, אנו מבקשים לקבל את ברכת הדרך ממך. העבודה שהוטלה עלינו היא לא עוד עבודה מקצועית של עוד צוות, אלא היא כפולה - קודם כל להקשיב לרחשי המחאה הזו, שהיא רחבה מאוד, ושנית לתרגם את הרחשים האלה לשפה מקצועית שתניב מדיניות, שינוי כיוון ותקווה. זו משימה כבדה. אני לא זוכר מתי אי פעם בעבר הוטלה משימה כזו מורכבת על ועדה זו או אחרת, לכן ברכת הדרך שלך, התובנות שלך, חשובים לנו מאוד".


פרס וטרכטנברג. "מצפה שאכן יהיה שינוי כיוון" (צילום: נועם מושקוביץ)

 

יו"ר הצוות המשיך וציין כי "אנו עומדים בפני לו"ז מאוד צפוף מפני שצריך לתת מענים לא בחפזון, לא בצורה בלתי-אחראית, אבל מהר, כי הציבור - בצדק - מצפה שאכן יהיה שינוי כיוון ומעשים ולא רק דיבורים". טרכטנברג הוסיף כי "הרכב הוועדה משקף את הקומבינציה הדרושה של מומחיות מקצועית מצד אחד, ומאידך רגישות חברתית - ושני המרכיבים האלה הם הכרחיים להצלחת המשימה שלנו". 

 

"זו לא ועדה ככל הוועדות", הסכים פרס, "זו לא ועדה של פנצ'רמאכערים שמתקנים דברים .זו ועדה לשינוי עמוק ומהותי בחברה הישראלית, בכלכלה הישראלית ובערבות של העם. אין בכלל תקרה לאחריות שלכם, זה דבר מחייב מאוד". הנשיא פנה גם לחברי הצוות, ואמר: "איש לא ארגן את המחאה הזו. הם באמת פתוחים, הם רוצים שיקשיבו להם והם מוכנים להקשיב לזולתם ועל כן לפי דעתי, התפקיד הראשון שלכם זה הידברות פתוחה, סבלנית. יש דברים שחייבים לשבת עליהם הרבה זמן". 

 

"אם המסקנות לא ימוצו, המשבר יימשך"

הנשיא חלק עם המומחים את נסיונו רב השנים וסיפר: "יצא בגורלי להיות במצבים הכלכליים הכי קשים של מדינת ישראל, והדבר הראשון שחשתי זה אם לא אגיע לשותפות עם הגורמים האחרים במשק, אין לי שום סיכוי כממשלה לצאת מהאינפלציה. זה דבר מעצבן ללכת עם שותפים – הם תובעניים וחשדניים, אבל אם לא תיצרו הרגשה של יחד, של שותפות ושל הידברות – אז יהיה אנטגוניזם כל הזמן.

 

"לפי דעתי, יש נכונות כזו והממשלה צריכה לחפש שותפים. יש לוועדה צורך ללכת בחזית רחבה. לשמוע את הרופאים ולשמוע את הרפתנים ולשמוע את הצעירים, וגם לשתף אותם בפתרונות – זה לא עניין רק של 'באת, שמעת, יצאת'. מוכרחים לתת להם הרגשת שותפות כדי שיהיו שותפים", קבע הנשיא, שציין גם כי "אסור שתעשו מסקנות ואחר-כך הן יישארו יתומות. אתם חייבים להביא בחשבון מה יהיה אחר-כך, אתם חייבים להבטיח שהדברים האלה ימוצו. אם הם לא ימוצו, המשבר יימשך".

 

כפי שציין בפגישתו עם מובילי המאבק החברתי, חזר פרס ואמר כי העקרון שצריך לדעתו להנחות את הממשלה הוא שינוי סדר עדיפויות. "לא צריך לעבור את התקציב, צריך לחלק אותו אחרת", אמר לטרכטנברג, "צריך להיות טובים בחלוקת העושר, משום שהמחאה נובעת מתחושה שיש כאלה שיש להם הרבה ויש כאלה שמקבלים מעט. מוכרחים לשמור על צדק".

 

"לא אוכל להסתכל על עצמי בראי, אם לא אביא מענה"

הנשיא הצביע גם על ההיבטים החיוביים של המחאה, ואמר כי "אחד הדברים הגדולים ביותר שנוצרו עכשיו זו שותפות חדשה. לא מסתכלים איזה כיסוי ראש יש לך או איזו חולצה אתה לובש, כולם באים להפגנה. האחדות הזו גם יכולה להפוך לכוח חיובי עצום – זה תלוי בכם. ועל כן ברכתי באמת נתונה לכם. ראיתי שקיבלת את המשימה בדאגה, זה אכן תפקיד קשה, אבל קחו את זה באחריות, ראו בזה שליחות. חפשו שותפים ותעשו השינוי בסדר עדיפויות כפי שצריך".

 

טרכטנברג הודה לנשיא על תמיכתו, ופנה גם לראשי המאבק: "אנחנו מבינים שחלק מהמוחים מטילים ספק בכנות שלנו, בנכונות שלנו באמת להקשיב. אני מבין את התחושה הזו. כל מה שאני אומר- אנא העמידו במבחן. אנחנו מוכנים, רוצים ומשתוקקים לשמוע כל אחד ואחד, תנו לנו את ההזדמנות. הרי בלי שנקשיב, לא נוכל לתרגם את זה לשפת מעשה.

 

"אני גדלתי במדינה שעוולות החברתיות היו לחם חוקנו", הוסיף טרכטנברג, "והרגישות שלי לנושא לא נולדה אתמול בבוקר ברוטשילד, היא נולדה בשכונות העוני של ארגנטינה. אני לא אוכל להסתכל על עצמי בראי אם לא אביא מענה למצוקות האלו. תעמידו אותנו במבחן, זה מה שאני אומר לכם".

 

פרס קרא להידברות גם מצד המוחים

הנשיא פרס כבר נפגש בתחילת החודש עם ראשי המאבק החברתי, ושיבח אותם על שמנהלים מחאה תרבותית ושהצליחו לכבוש את לב העם. הוא גם קרא להם לפתוח בשיח פתוח וכן עם הממשלה. "מה שדרוש כאן הוא הידברות, לא משא ומתן", הבהיר פרס. "זה לא מערך בחירות, לכולנו חשוב שאתם תוכלו להתקיים בכבוד ולקיים את המדינה, ואני בטוח שזה ניתן להשגה. זה לא הולך לא במשיכת חבל ולא בהורדת ידיים".

 

הנשיא פרס בפגישתו הקודמת עם ראשי המחאה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לקראת תחילת פעילות הוועדה, נפגש השבוע טרכטנברג עצמו עם נתניהו,

שאמר לו: "בשיחות עמוקות שהיו בינינו שאלת אותי - האם אתה מוכן לעשות כראש ממשלה שינוי בסדר העדיפויות כדי להקל את הנטל על האזרח, אמרתי לך כן. אני הולך לתת לך את הכלים לעשות את זה".

 

המגעים עם נציגי המחאה צפויים להתנהל במתכונת של "שולחן עגול", ובחודש הבא יגישו המומחים את מסקנותיהם ל"קבינט החברתי-כלכלי" שהקים נתניהו במקביל, בו ישתתפו 18 שרים.  

 

ynet העביר שידור חי מהפגישה. צילום: אמיר לוי

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא פרס. "אין תקרה לאחריות שלכם"
צילום: אמיר לוי
מנואל טרכטנברג. "משימה כבדה ומורכבת"
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים