לילה שקט בבריטניה: "החוליגנים עוד ירימו ראש"
שקט מתוח הורגש ברוב ערי בריטניה אחרי שלושה ימים של אלימות קשה. מלבד התפרעות מקומית בלונדון, לא נרשמו הפרות סדר, אבל בממלכה חוששים מחזרת החוליגנים לרחובות עם נסיגת המשטרה. שליחנו המיוחד שוחח עם בעל חנות, שתהה: "יש עכשיו הרבה שוטרים, אבל כמה זמן אפשר להמשיך כך?"
משטרת בריטניה נפרסה בכוחות גדולים הלילה (יום ה'), על אף שהאלימות ברחובות שככה ברובה. ברקע ניצבת אזהרתו של ראש הממשלה הבריטי, דיוויד קמרון, כי הסדר יושב לערי אנגליה בכל דרך אפשרית. אמש החזיר קמרון את הפרלמנט מפגרת הקיץ לישיבת חירום על ההתפרעויות. בדיונים נמתחה עליו ביקורת על הקיצוצים המתוכננים בתקציבי המשטרה.
העדכונים האחרונים מההתפרעויות בבריטניה ב-ynet:
- עצורים בלונדון: "התעלמו מאיתנו, אז יצאנו לרחוב "
- בין שתי ערים: מחאת האוהלים או מאבק הבוזזים?
- מש' החוץ: התרחקו מהתגודדויות צעירים בבריטניה
- יהודי לונדון במהומות: ביזה מחנויות, סיוע בשיקום
"עכשיו שקט בלונדון אבל אנחנו לא מאמינים שזה הסוף. יש יותר מדי זעם, יותר מדי תסכול בשביל שיסתיים בתוך כמה ימים", אמר אלן מביקורת הגבולות בנמל התעופה היתרו. "הממשלה הפנתה כוחות משטרה גדולים מאד ללונדון כדי להשתלט על הסדר, אז עכשיו 16 אלף שוטרים מפגינים נוכחות. אבל המהומות מתפרצות במקומות נוספים והשוטרים מלונדון, במוקדם או מאוחר, יופנו לשם. ואז החוליגנים של לונדון ירימו שוב את ראשם".
המשטרה נפרסה ברחובות בכוחות גדולים (צילום: MCT)
בנמל התעופה מבקשים בדרך כלל לשוחח עם הנכנסים לבריטניה לשיחת התרשמות קצרה, בטרם יחתמו על הדרכון.
אחרי שלושה ימים של מהומות מדווחים בבריטניה על עוד לילה שקט בבירה ועל שקט יחסי בערים מנצ'סטר ובירמינגהאם, שגם אליהן גלשו המהומות. עם זאת, אחד האירועים הבודדים שכן קרו הלילה, מעיד במידה רבה על המתיחות שעדיין באוויר – עימות בין כוחות משטרה לבין קבוצת תושבים מאלתהאם שבדרום מזרח לונדון, שיצאו יחד ככוח מגן כדי לשמור על השכונה מפני פורעים.
"כולם עדיין חוששים מהחוליגנים"
בתום ימים ארוכים של מהומות קשות ואנרכיה, תושבי לונדון איבדו אמון במשטרה שתעשה את עבודתה, ויוצאים בעצמם להגן על בתיהם. התארגנות שכונתית דומה נצפתה גם בשכונה אנפילד. "אם המשטרה לא כאן, אנחנו נעשה פה סדר", הצהירו.מספר העצורים בלונדון לבדה הגיע ל-820 (צילום: EPA)
כמובן, החשש הגדול בממלכה הבריטית הוא שאין מדובר בסוף פסוק, שהתפרצות התסכול, הזעם והרוע הטהור של החומסים, הגנבים והפורעים עדיין לא הסתיימה, שהלבה הרותחת עוד תחזור ותשטוף את רחובותיה של לונדון. הרגע שכל זה עלול לקרות - כשהמשטרה, שהודיעה אתמול על ביטול החופשות וגיוס מלא, תשוב לפעילות רגילה.
קארים, בעל מכולת במרכז לונדון, נמצא מאז שבת דרוך בפתח החנות, כל אדם הנכנס לחנות זוכה למבט חשדני. "בשל מה שקרה פה בימים האחרונים, אי אפשר להסתכן. כולם כאן חוששים מהפורעים החוליגנים. אשמור על החנות בגופי גם אם המשטרה לא תגיע לכאן". גם הוא מסופק אם האירועים האלימים הגיעו לשיאם. "יש עכשיו הרבה מאד משטרה, אז הם מפחדים, אבל כמה זמן עוד תוכל המשטרה להמשיך במתכונת המוגברת הזו?"
"הירגעו וחזרו הביתה"
גם בבירמינגהאם נשמר הלילה שקט יחסי, אחרי האירועים שהביאו למותם של שלושה בני אדם. אמש, מעל קברו של הבן, פנה טאריק ג'האן, אביו של אחד ההרוגים אל הפורעים וקרא להם לחדול. "כולנו חלק מאותה קהילה, מדוע אנחנו עושים זאת לעצמנו? אני איבדתי את בני, תתקרבו אליי אם אתם רוצים לאבד את ילדיכם, אחרת הירגעו וחִזרו הביתה".
בעיר נפתחה זה מכבר חקירת רצח השלושה שנדרסו בידי מכונית, כשניסו להגן על חנות מפני בזיזה.
מוחמד שאקיל, בן 34, שהיה עד לדריסה סיפר: "הם איבדו את חייהם למען אנשים אחרים, בעת שעשו את עבודתה של המשטרה. הם לא הגנו על מבנה דת כלשהו, אלא מחוץ לחנויות, איפה שכולם הולכים לקנות. הם הגנו על הקהילה".
מפקד המשטרה במחוז, כריס סימס, אמר כי אדם נעצר בחשד שדרס את השלושה. "המידע שיש בידינו כרגע תומך בסברה כי אין מדובר בתאונה. אני מקווה שהתקרית הבודדת הזאת לא תביא לגל נרחב של חרדה ואלימות בין קהילות שונות".
לילה לבן של הארכות מעצר
מאות העצורים בלונדון הובאו בזה אחר זה לבית המשפט בבירה שפעל כל הלילה וימשיך לפעול ברציפות גם היום ללא הפסקה. כמויות העצורים העצומות מחייבות את מערכת המשפט לעבוד ללא הפסקה.
מתקנים את הנזקים בבית שהוצת בהתפרעויות (צילום: EPA)
בארבע בבוקר, כך דווח, הובאו בפני שופט אשה ובתה, שחשודות שתיהן בהשתתפות במהומות בלונדון. מרבית העצורים הם בני נוער, רבים מהם מתחת לגיל 15. העובדה הזאת היא אולי הדבר שהבריטים הכי מתקשים לעכל, שההתפרצות הנזעמת הזו חשפה לעיני כל דור צעיר, אלים ומתוסכל, שהיה מוכן לפגוע גם בשכניו, כדי לחמוס לעצמו טלוויזיה וטלפון בלקברי.
הקואליציה של השמרנים והליברל-דמוקרטים קיצצה 80 מיליארד לירות שטרלינג בהוצאה הממשלתית עד 2015 כדי לצמצם את הגירעון. דו"ח שהוגש בחודש שעבר קבע כי פירוש הדבר, שבאותה שנה יהיו 16 אלף שוטרים פחות ברחובות. אפילו ראש עיריית לונדון השמרני, בוריס ג'ונסון, מתח ביקורת על ההחלטה ואמר כי היא שגויה.
בסופו של דבר, הרוח באנגליה כיום משתקפת יפה בדברי אלן מביקורת הדרכונים ששאל אותי מדוע הגעתי לכאן. כשהשבתי שהגעתי לסקר את המהומות, הוא הפטיר: "הגעת באיחור ידידי, לא שמעת? הכול נגמר. אתה יכול לחזור. סתם, אל דאגה, אם תתאזר בסבלנות כמה ימים, הן עוד יחזרו ללונדון".