שתף קטע נבחר

 

לסבסד קמח לבן וסוכר? עדיף להוזיל מזון בריא

המחאה החברתית הזכירה לכמה ח"כים שצריך לדאוג לעם ובמיוחד לשכבות החלשות. אחת ההצעות החדשות קוראת לסבסד רשימה של מוצרי יסוד - חלב, ביצים, לחם לבן וסוכר לבן. האם אלה באמת מוצרים חיוניים ובריאים לנו, או מתכון לעוגה?

בהצעה לתיקון חוק פיקוח על המחירים של מצרכי יסוד שהונחה על שולחן הכנסת בתחילת יולי, הציעו הח"כים דב חנין, מירי רגב ורונית תירוש את התיקון הבא: "לחם, חלב, ביצים, קמח וסוכר ייחשבו כמוצרים חיוניים שיש צורך בפיקוח על מחיריהם משיקולים של טובת הציבור". לי זה נשמע כמו מתכון לעוגה.

 

 

כוונת המחוקקים הייתה שלחם מקמח לבן, קמח לבן וסוכר לבן יוכרו כמצרכי יסוד. לאור כל מה שידוע היום על תזונה ובריאות נשאלת השאלה האם קמח לבן, לחם לבן וסוכר לבן הם אכן מוצרים חיוניים לאדם?

 

העשירים כבר אוכלים בריא

אני לא מאמינה שיש דיאטנית, נטורופתית או איש מקצוע אחר העוסק בטיפול בתזונה ומודע לקשר בין בריאות ותזונה, שיסכים עם הקביעה שמעוגנת בהצעה. רוב העשירים כבר מזמן הוציאו את המוצרים הללו מהתפריט, ניזונים מלחם העשוי מדגנים מלאים ונמנעים מאכילת מאכלים המכילים קמח לבן וסוכר לבן. רוב המחקרים ברחבי העולם מוכיחים שוב ושוב שמומלץ להפחית ולהימנע ככל האפשר מצריכת סוכר לבן וקמח לבן.

 

לנוכח ההנחה כי כוונת החוק הייתה לדאוג למעוטי היכולת שנפגעו בשל הסרת הפיקוח על המחירים, לא ברור מדוע מציעים לעודד אותם לאכול מאכלים שאינם טובים לבריאות.

 

מה דעתכם שהפיקוח יהיה הפוך: שמחירי הקמח הלבן והסוכר הלבן ירקיעו שחקים ואילו המחיר של קמח דגנים מלא יהיה נמוך?

 

אם מחירי הלחם והפיתות מקמח מלא יהיו זולים וזמינים לכל אזרח במדינה, ללא קשר למעמדו הכלכלי, סביר להניח שגם מעוטי היכולת יעדיפו לרכוש את המוצרים הזולים והבריאים יותר.

 

ייתכן שבשלב הראשון תהיה התמרמרות על השינוי כיוון שאנשים אינם רגילים לטעם של המוצרים הבריאים יותר, אבל מבחינה פיזיולוגית בתוך שבועיים ניתן להתרגל לטעם חדש, במיוחד אם התהליך ילווה במסע הסברה משכנע.

 

גם כשפתחו בקמפיין למניעת עישון במקומות ציבוריים הייתה התמרמרות והיום האיסור התקבל כנורמה, והציבור בכללותו מרוויח. סביר להניח שגם מעוטי היכולת יעדיפו לשפר את בריאותם. לדוגמה, העולים מאתיופיה יוכלו ליהנות מהאינג'רה, אותן פיתות מסורתיות שנאפות מקמח טף העשיר מאוד בברזל ובריא עשרות מונים מקמח לבן. היום בני הקהילה נאלצים לצרוך לחם לבן זול, בין השאר בגלל שקמח טף איננו מוצר בפיקוח. אם המצב ישתנה ייתכן שיצרנים יפתחו מוצרים עם הקמח הנפלא הזה שיתאימו לטעם הישראלי.

 

הממתקים זולים יותר

חשבו על צעד נוסף בשיפור הבריאות, ותארו לעצמכם מה יקרה אם מחירי סוכר לבן וקמח לבן יהיו גבוהים במיוחד? ילדים כבר לא יוכלו לרכוש מיצים, ממתקים וחטיפים בשקלים בודדים במקום לאכול ארוחה מזינה. בשכונות של מעוטי יכולת ניתן לראות ילדים מסתובבים עם חטיף, ממתק או מיץ ביד כבר משעות הבוקר - מדוע? כי זה זול יותר ממזון מזין, ובנוסף הסוכר הלבן נותן תחושה של הנאה, גם אם רגעית.

 

השמנת ילדים נחשבת למגפה של העולם המפותח ושיעורי עודף משקל והשמנת מבוגרים בישראל מגיעים ל-62% לפי נתוני סקר מב"ת של משרד הבריאות. זאת ועוד, מחקרים שנערכו ברחבי העולם מדווחים על אחוזי השמנה גבוהים באופן מובהק באוכלוסיות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך.

 

אם נלך רחוק יותר, השמנה קשורה ישירות לשלל מחלות - סוכרת, לחץ דם גבוה ושומנים בדם. אלו מחלות שבעבר נחשבו למחלות מבוגרים והיום מוצאים אותן אצל ילדים שמנים. מדענים חוששים שלראשונה בהיסטוריה תוחלת החיים של ילדים תהיה נמוכה מזו של הוריהם.

 

אז על אילו מוצרים אנחנו באמת רוצים לפקח? אפשר ליצור פיקוח על סל בריא שכולל דגנים מלאים, פירות, ירקות, קטניות, דגים, וגבינות עד 5% שומן. כך באמת נדאג לבריאות של כולם, ולמערכת הבריאות שלנו. לדאוג למחירים נמוכים של קמח לבן, וסוכר לבן זה בפירוש ללכת בדרכה של מרי אנטואנט שלא שמעה את קול העם ואמרה: “אם אין לחם יאכלו עוגות".

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, M.Sc. בתזונה האדם, "תזונה בריאה לילדים בריאים" בפייסבוק, ממפתחות תוכנית הלימודים: "המזונות הקסומים"


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסוכר הלבן נותן תחושה של הנאה, גם אם רגעית
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מומלצים