שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

דוקטור, מה קורה במוח בזמן התקף מיגרנה?

אלפי ישראלים סובלים ממיגרנה, מחלה חשוכת מרפא המשבשת קשות את איכות החיים. רוצים לדעת מה קורה במעמקי המוח כשהראש "מתפוצץ"? הדוקטור משיב לכם

היא אחת המחלות השכיחות ביותר בעולם הפוגעת קשות באיכות החיים. אך עדיין רב הנסתר על הגלוי לגביה ועולם הרפואה טרם הצליח לפצח עד תום את התהליכים המתרחשים במוח בעת ההתקף. אולם הדמיות חדשות, ובהן סורק התהודה המגנטי MRI וסורק ה-PET המשוכלל, הצליחו להראות את איזורי הפעילות המוחית בעת התקף מיגרנה ולסייע בפענוח המחלה השכיחה. אז מה קורה רגע לפני שמתחיל התקף המיגרנה ולמה הראש מתפוצץ? אתם שאלתם, ואנחנו לא נשאיר אתכם בלי תשובות.

 

 

מיגרנה: כאב ראש שהולם כמו דפיקות פטיש 

רגע לפני שנחשוף בפניכם כמה מהתהליכים המורכבים במוח שמתרחשים לפני ובזמן התקף המיגרנה  - כמה מילים על המחלה. מדובר בכאב ראש "הולם" (המרגיש כדפיקות פטיש) לרוב בצד אחד של הראש, שמחמיר בזמן פעילות גופנית וחשיפה לאור, לקולות או לריחות, ומשולב לרוב גם בבחילות ובהקאות. התקפי מיגרנה יכולים להתרחש לאורך תקופה ארוכה ועלולים לתקוף מדי יום או אחת לכמה שבועות, חודשים ואף שנים.

 

לפני שנעסוק, על קצה המזלג, במנגנון המורכב כל כך המתרחש עוד לפני תחילת התקף המיגרנה: היכרות קצרה עם המוח. אף שנהוג לראות במוח יחידה תפקודית אחת, הרי שהוא בנוי מאלפי מבנים, לכל אחד תפקידים יחודיים. נהוג לכנות את המוח על חלקיו, כולל חוט השדרה המשתרך ממנו, מערכת העצבים המרכזית. כמה חלקים למוח: המוח הגדול (צרברום), מוח הביניים (דיאנצפלון), המוחון (צרבלום), גזע המוח, וחוט השדרה. 


 

על כל אלה מפקח המוח הגדול. הוא מורכב ממאות מרכזים ואברונים, שאחראים על תהליכי חשיבה, תודעה, הפעלת שרירים, חושים, עיבוד אותות, למידה, דיבור, כתיבה ועוד רבים אחרים. המוח בנוי משני חצאים, כל אחד מהם נקרא "חצידור" (המיספרה) וביניהם מחבר גשר הקרוי קורפוס קאלוסום. המוח הגדול כולל את קליפת המוח (קורטקס) הבנויה כ"גבעות" (גירוסים) ו"עמקים" (סולקוסים). אלה מעניקים לקליפת המוח שטח פנים גדול, הדומה לשטח של עמוד גדול של עיתון.

 

המוח הגדול מחולק לחמש אונות: האונה הקדמית אחראית על תכנון דיבור ותנועה, רגשות ופתרון בעיות. האונה הצדעית (טמפורלית) אחראית על שמיעה וזיכרון. האונה האחורית (אוקסיפיטלית) עוסקת באספקטים שונים של ראייה והאונה האמצעית (פרייטאלית) עוסקת בגירויי מגע, לחץ, טמפרטורה וכאב. על קליפת המוח ולתוך איברי המוח הרבים עוברת רשת עצומה ומורכבת של כלי דם המשחקים תפקיד משמעותי בתהליך המיגרנה, כפי שמיד נתאר.

 

קליפה רגישה

בהתבסס על הדמיות מוחיות ותצפיות של חולים, נראה כי תהליך המיגרנה הוא מורכב, כולל איזורי מוח רבים ומגוון של מתווכים כימיים הגורמים לאירוע המקדים, ה"אאורה", ובהמשך לתהליך דלקתי ולהרחבה של כלי דם הגורמת לכאבי הראש העזים. מוכנים? נצא למסע המסובך בדרך להבנת כאב הראש.

 

מה גורם למיגרנה? על פי סריקות מוחיות במכשיר ה-PET נראה כי קיימת פעילות מוגברת בגזע המוח, מה שמביא לתאוריה כי קיים שם "מרכז מיגרנה" המשפיע בסופו של דבר על עצב הפנים, אשר מגרה את כלי הדם בפנים להתרחב.

על פי ההנחה המקובלת כיום לסובלים ממיגרנה קיימת רגישות יתר בקליפת המוח, במיוחד באזור העורפי שלו.

 

התהליך המקדים את המיגרנה, הוא ה"אאורה", נגרם עקב פעילות חשמלית מוגברת של תאים בחומר האפור בקליפת המוח. זרימת הפעילות החשמלית בתאים אלה מתחילה להתפשט בקצב של כשניים עד שישה מ"מ לדקה. עם תחילת הפעילות העצבית הזו מתעוררים סיבי עצב הפנים, הקרוי "העצב הטריגמינלי", המשתתפים בשלב כאב הראש.

 

עתה סיבי עצב הפנים "התעוררו" ומתחילים לגרות סיבי עצב נוספים הקשורים לכלי הדם המקיפים את המוח. ה"סימפוניה" הזו גורמת לשחרור חלבונים וחומרים יוצרי כאב כמו קלציטונין, פפטידים שונים ונוירוקינין. שחרור זה יוצר תהליך של דלקת המלווה בהרחבה נוספת של כלי הדם. התוצאה מוכרת היטב: כאב ראש הולם, רב עוצמה ולעתים גם משתק.

 

אבל זה לא נגמר כאן: שורת אירועים נוספים מתרחשים בקליפת המוח. השמועה על הרחבת כלי הדם התפשטה ברחבי המוח ועוד ועוד כימיקלים מתחילים להתפשט במהירות. בתוך כך מתרחשת קטסטרופה נוספת: שומר המוח, או אם תרצו הש"ג המוחי, אותו "מחסום דם מוח" המונע מחומרים מסוכנים להגיע אליו, מתחיל להתעייף ומאפשר לחומרים נוספים כמו אשלגן, אדנוזין, חנקן חד חמצני ועוד להגיע לקצות עצב הפנים, להגביר את התהליך הדלקתי וכמובן את כאבי הראש העזים.

 

אולם הכימיקל החשוב ביותר המעורב במיגרנה הוא כפי הנראה סרוטונין. המדובר במעביר עצבי המשפיע בין היתר גם על מצב הרוח, כאב, יצר מיני ושינה. אולם בתהליך המיגרנה הוא משפיע על התרחבות והתכווצות כלי הדם ובכך תורם לתהליך.

 

ומדוע כל זה חשוב? משום שהבנת המנגנונים הללו הביאה לפיתוח תרופות חדשות לטיפול במיגרנה, רובן מקלות עליה באמצעות הפחתת עוצמת תהליכי הדלקת וצמצום הרחבת כלי הדם האופייניים להתקף. אף שאין עדיין תרופה המרפאת את המיגרנה, המוכרת כיום כמחלה לכל דבר, הרי שמגוון הטיפולים למניעת התקפים ולטיפול בהם בעת התרחשותם מצליחים להחזיר לסובלים את איכות החיים.

 

רוצים לדעת מה קורה בגוף במחלה שלכם? כתבו לנו והדוקטור ישיב


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיגרנה. מחלה לכל דבר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים