ימי מחלה? הצחקתם 250 אלף עצמאים
אנחנו משלמים מסים וביטוח לאומי, אבל מקבלים אפס זכויות. לא דמי אבטלה ושום פנסיה. בישראל, עצמאים ועסקים קטנים נחשבים עדיין לאויב. אם נצליח במאבק, המדינה תרוויח
אפס זכויות יסוד. זה מה שיש לרבע מיליון עצמאים בישראל. המחאה שלנו התחילה קצת לפני מחאת האוהלים, היא נמשכת עכשיו, והיא תימשך כשהסערה תחלוף (לא במהרה, יש לקוות). רוב הזמן לא שומעים אותנו. אנחנו עובדים בנפרד זה מזה, לפעמים בבית שלנו לגמרי לבד, אין לנו התאחדות, כל אחד ומשימותיו בהחזקת העסק הקטן שלו, כל אחד ומלחמת ההישרדות הפרטית שלו. אבל יש כאן מצוקה גדולה: אין לנו פנסיה, אין לנו ימי מחלה, אין לנו דמי אבטלה, על חופשה או הבראה אין מה לדבר.
אף שאנחנו משלמים מס וביטוח לאומי מלאים ושווים לאלה של שכירים, אם עצמאי יושב שבעה - אף אחד לא מחזיר לו את הכסף על שבוע העבודה שאיבד, שהוא רבע מהשכר החודשי שלו; אם הילד שלו חולה - הוא פשוט יפסיד את הכסף של ימי העבודה האלה; אם הוא סוגר את העסק - אין לו דמי אבטלה ותקופה של חסד לשיקום ומציאת תעסוקה חדשה. וזה קורה הרבה לצערנו. עצמאיות מחזירות חלק ניכר מדמי הלידה שלהן בגלל חישוב לקוי, מילואימניקים עצמאים אינם מקבלים פיצוי על לקוחות או ספקים שנטשו אותם בגלל השירות. וזה רק קצה הקרחון.
עוד בערוץ הדעות :
לבעלי ההון יש, אבל לפעוטונים אין? / יעל ברדה, מיוזמות מחאת העגלות
אני פראיירית גאה, ולא אתפטר / ד"ר שרונה דובדבן ששון, מתמחה בברזילי
בחרתם מקצוע עם משכורת נמוכה? אל תתבכיינו / אלכסנדר גולדנשטיין
יש משהו מטעה מאוד במונחים כמו "עצמאים", "פרילנסרים" ו"עסקים קטנים". הם מטשטשים את מה שאנחנו באמת: עובדים. אנחנו עובדים במשרות מלאות פלוס, בלי לנוח בימי חופש רשמיים, כי איש אינו משלם לנו עליהם, ואנחנו מרוויחים בממוצע פחות מהשכר הממוצע במשק. אנחנו עובדים כמו שכירים, מרוויחים כמו שכירים ומשלמים מס וביטוח לאומי כמו שכירים, אבל אין לנו זכויות סוציאליות שאצל שכירים הן כה טריוויאליות.
כלכלות אחרות במערב רואות בעצמאים ובעסקים קטנים תשתית של הכלכלה ומפתח לצמיחה ולהתפתחות. במדינות אירופה ואמריקה הצפונית נותנים להם פטור ממסים בשנה עד שלוש השנים הראשונות, אשראי נדיב והקלות בכל תחנה בדרך, אבל כאן, במדינה שנוסדה על אדני סוציאליזם - עצמאים ועסקים קטנים נחשבים עדיין לאויב. אי אפשר להבין את ההתעמרות, את ההכבדה ואת הקשיים שמערימות רשויות המס והרווחה על עצמאים.
מה הפלא ש-70% מהעסקים הקטנים נסגרים כעבור חמש שנים? הרי הקו המנחה שהרשויות בישראל נוקטות כלפי עסקים קטנים הוא חשדנות כלפי גורם ממולח ונכלולי שיש להילחם בו. כך למשל נוצר מצב שעובד עצמאי משלם ביטוח לאומי בסך 16% מהכנסותיו ואינו מקבל בתמורה דבר. לא אבטלה, לא מחלה, כלום. לעצמאים הביטוח הלאומי הוא בכלל לא ביטוח, הוא עוד מס.
שטייניץ טירפד הכרה בזכויות
הסכומים העצומים האלה שאנחנו משלמים - ללא תמורה - לא משאירים לנו כסף פנוי לחסוך, ולכן לרוב המכריע של העצמאים אין אפילו פנסיה. הם גם לא מאפשרים לנו לפתח את העסקים שלנו, לבסס אותם, להציע עוד מקומות עבודה, ליזום ולתת את התרומה שעסקים קטנים יכולים ואמורים לתת לכלכלה של מדינה.עידוד עצמאים ועסקים קטנים הוא אינטרס מובהק של המדינה, ואנחנו משתאים בכל פעם מחדש על שאנחנו צריכים להגיד את זה. עצמאים ועסקים קטנים הם כלי מספר אחת במלחמה בריכוזיות, הם מעודדים תחרות ושיפור שירותים, מקדמים יזמות וחדשנות, ובעיקר - מספקים פרנסה לעשרות אלפי משפחות באזורים שאין בהם מרכזי תעסוקה, בעיקר בנגב ובגליל. המדינה פשוט חייבת להפסיק לראות בנו אויב, ולהתחיל לראות בנו את הפתרון.
בית המשפט העליון לצדנו, ובגדול. בשנים האחרונות הוא פסק, גם בערעורים מהמחוזי וגם בשבתו כבג"ץ, סדרה של פסקי דין לטובת הכרה בהוצאות של עצמאים על טיפול בילדים, על לימודים ועל אש"ל, אבל שר האוצר, יובל שטייניץ, יחד עם מנכ"ל רשות המסים, העבירו בזריזות חקיקה שמבטלת חד וחלק את כל הפסיקה הענפה והמנומקת הזאת. המאבק שלנו הוא בדיוק על הפער הזה בין מה שראוי מבחינה כלכלית, חברתית וערכית ובין מה שקורה ביומיום שלנו.
מלבד הדרישות הקונקרטיות של המאבק שלנו, המפורטות בעצומה שאלפים חתמו עליה, אנחנו רוצים ורוצות להבהיר שהמאבק שלנו הוא בראש ובראשונה נגד העיקרון הגורף של רשויות המס והרווחה שלפיו במקום לעודד צמיחה של עצמאים, מטילים עלינו לשרוד בתנאים המגבילים ביותר שהמדינה מצליחה לייצר עבורנו.
המאבק שלנו מתנהל במסדרונות הכנסת, בפייסבוק וברחוב. צוותי העבודה שלנו פועלים בשטח, ואנחנו חותרים לבנות מציאות חדשה שבה כדאי להיות עצמאי, כדאי לנו וכדאי למדינה.
כנרת יפרח ורינת שניידובר, יוזמות מאבק העצמאים.
עוד על המאבק:
מייל: SelfEmployedRights@gmail.com
עצומה: www.atzuma.co.il/SelfEmployedRights
פייסבוק: www.facebook.com/SelfEmployedRights
גולשים מוזמנים להציע טורים בנושא המאבק החברתי: opinions@y-i.co.i