שתף קטע נבחר

 

הרשות: ב-20/9 נגיש לאו"ם בקשה להכרה במדינה

אחרי שנה של איומים בצעד חד-צדדי, ועל רקע החשש הביטחוני מהתלקחות בספטמבר, הפלסטינים מסרו את המועד המדויק שבו יבקשו מהעצרת הכללית של האו"ם להכיר בהם כחברה מלאה בארגון: היום הראשון של כינוס העצרת בחודש הבא

אחרי החודש, עכשיו גם היום נקבע. הפלסטינים הודיעו היום (שבת) כי יגישו את הבקשה שלהם להפוך לחברים מלאים באו"ם ב-20 בספטמבר. כך אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית שר החוץ של הרשות, ריאד אל-מליכי. הבקשה תועבר למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, ביום הפתיחה של כינוס העצרת הכללית הבא בניו-יורק.


אבו מאזן. יש תאריך (צילום: AFP)

 

שתי מדינות ערביות יובילו את מועצת הביטחון ואת העצרת הכללית של האו"ם בחודש הבא: לבנון תהיה הנשיאה התורנית של מועצת הביטחון בספטמבר, וקטאר תשב בראש העצרת הכללית מספטמבר הקרוב למשך שנה. השתיים יוכלו לקדם את הבקשה הפלסטינית, אך אין פירושו של דבר שהן יוכלו להביא למימוש כל שאיפותיה של הרשות.

 

הרשות הפלסטינית החלה לקדם את היוזמה לקבלת הכרה מהעצרת הכללית של האו"ם בשנה שעברה, על רקע הקיפאון בתהליך השלום מול ישראל. הפלסטינים סירבו לחדש את השיחות הישירות עם תום תקופת ההקפאה של הבנייה הישראלית בהתנחלויות, תקופה שנמשכה תשעה חודשים ושהפלסטינים נרתמו לתהליך רק לקראת סיומה.

 

כיום יש לפלסטינים נציג באו"ם, אך הרשות זוכה בה למעמד של משקיפה בלבד. בחודשים האחרונים הכירה שורה של מדינות בעולם - בעיקר בדרום אמריקה - במדינה פלסטינית, כשבין השאר נמנו עם המכירות מדינות חשובות כמו ארגנטינה וברזיל. כבר כיום ניתן לקבוע כי אם הבקשה הפלסטינית להכרה של עצרת האו"ם במדינתם תוגש, היא תאושר די בקלות, משום שבעצרת הכללית יש רוב מוחלט למדינות ערב והאיסלאם ולמדינות עולם שלישי שאינן מיודדות עם ישראל.

 

ישראל רוצה "רוב מוסרי" בהצבעה באו"ם

בחודשים האחרונים עשתה ישראל מאמץ דיפלומטי כביר בניסיון למזער את המבוכה באו"ם, ומשרד החוץ פעל מול מדינות שונות באירופה בניסיון לשכנע אותן להתנגד ליוזמה הפלסטינית. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אף ביקר בבריטניה ובצרפת בניסיון לשכנע את מנהיגיהן להצביע נגד. בישראל מקווים שגיוס של מדינות חשובות נוספות כמו איטליה וספרד נגד היוזמה הפלסטינית, יפגע בלגיטימציה של המהלך, ושואפים להגיע ל"רוב מוסרי" של כ-30 מתנגדות.


תושבים סורים ליד גדר הגבול ביוני. התמונות יחזרו? (צילום: אביהו שפירא)

 

גם אם בקשת ההכרה הפלסטינית תאושר בעצרת הכללית, כדי להפוך לחברה מלאה בארגון תזדקק הרשות הפלסטינית לאישור המהלך במועצת הביטחון של האו"ם. ארה"ב, שמחזיקה בזכות וטו במועצה, צפויה לסכל מהלך כזה, ונשיאה, ברק אובמה, אף הזהיר השנה את הפלסטינים שלא לבקש הכרה מהאו"ם, אלא במקום זאת להתמסר למשא ומתן עם ישראל. בסנאט ובבית הנבחרים האמריקני יזמו מחוקקים מהלכים להקפאת הסיוע לרשות אם תבקש הכרה במדינה פלסטינית.

 

שר החוץ הפלסטיני אל-מליכי אמר כי מי שיגיש למזכ"ל האו"ם את הבקשה להכרה הוא נשיא הרשות, אבו מאזן, שיגיע באותו יום לכינוס העצרת. לדבריו, כבר נקבעה לאבו מאזן פגישה עם המזכ"ל. מבחינה טכנית הפלסטינים אינם עומדים בתקנון של האו"ם, לפיו בקשה לחברות בארגון צריכה להתקבל עד 35 ימים לפני כינוס מושב העצרת, אולם יש מדינות שבקשותיהן כבר אושרו באופן תקדימי, כשהאחרונה שבהן היא דרום סודן, שהתקבלה לחברות ימים ספורים אחרי שהגישה את הבקשה, בחודש שעבר.

 

במערכת הביטחון נערכים לאפשרות שאם הבקשה הפלסטינית להכרה מהאו"ם תאושר, אלפי פלסטינים וערבים ממדינות שכנות יתפרעו, ויביאו לפתיחתה של אינתיפאדה נוספת או מלחמה. עם זאת, הדעות לגבי האפשרות שהתרחיש הזה יתממש חלוקות.


מזכ"ל האו"ם עם שגריר ישראל פרושאור. קרב דיפלומטי (צילום: שחר עזרן)

 

בתחילת השבוע, אמר ל-ynet המשנה לראש הממשלה, השר משה יעלון, כי הוא אינו מודאג מהעתיד להתחולל בספטמבר, וכי לא ברור לו מדוע שר החוץ, אביגדור ליברמן, מעריך שעימות אלים יפרוץ על רקע כוונת הפלסטינים לבקש מהעצרת הכללית של האו"ם להכיר במדינתם. "האופציות של הפלסטינים מאוד מוגבלות. לדעתי, מה שיקרה בספטמבר זה שאחריו יבוא אוקטובר", אמר.

 

המשקיף הפלסטיני בכה באו"ם

יעלון התייחס לתדרוך לכתבים בכנסת, שבו חזה ליברמן שחורות לקראת ספטמבר: התקפות של חמומי מוח, צעדות ענק, אלימות ושפיכות דמים. הוא העריך כי ספטמבר לא יעבור ברוגע אלא במאבקי כוח "שטרם נראו כמותם". הוא אמר כי יש לנתק כל קשר עם הרשות, והבהיר כי ידרוש זאת בפורומים של קבלת ההחלטות.



 

בחודש שעבר הפך דיון שגרתי במועצת הביטחון של האו"ם על "המצב במזרח התיכון, לרבות השאלה הפלסטינית", לחזרה גנרלית של הדיפלומטיה הישראלית והפלסטינית לפני כינוס העצרת הכללית בספטמבר. הנציג הפלסטיני, ריאד מנסור, קרא לאו"ם להכיר במדינה פלסטינית. "זה הזמן להפסיק את הכיבוש. זהו הזמן לפלסטין עצמאית", הוא קרא ופרץ בבכי.

 

מנגד, שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור, הזהיר כי הדרך הפלסטינית לעקוף את שיחות השלום ולפנות לעצרת הכללית של האו"ם, "תוביל בסופו של דבר לתסכול ואלימות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת הביטחון
צילום: AFP
מחסום קלנדיה ב"יום הנכבה". היערכות ביטחונית מוגברת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים