שתף קטע נבחר

 
צילום: דודו אזולאי

הרופאים שוב שובתים: "יש רק 5 דקות למטופל"

ברחבי הארץ עובדים בתי החולים במתכונת שבת. בכיכר המדינה בתל-אביב הפגינו יותר מ-100 רופאים, רובם מקופ"ח כללית. בינתיים, רק אלה שחשים בשביתה על בשרם סובלים - חולה שמחכה לטיפול ממאי שאלה: "מה אעשה עכשיו?"

למרות המשא ומתן שמתנהל בימים אלה עם האוצר, בתי החולים ברחבי הארץ ומרפאות קופת חולים כללית הושבתו הבוקר (יום א') ועובדים במתכונת שבת. במקום העבודה בבתי החולים, יצאו יותר ממאה רופאים, בעיקר כאלו שמשתייכים לקופת חולים כללית, להפגין בכיכר המדינה בתל-אביב.

 

שביתת הרופאים - כותרות אחרונות ב-ynet

 

הרופאים מפגינים בכיכר המדינה בתל אביב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בהפגנה השתתפו גם סטאז'רים וסטודנטים לרפואה שצעקו: "רפואה צעירה – מדינה יותר בריאה". לאחר מכן הם החלו לצעוד לבניין קופת חולים כללית בעיר על מנת להקריא את שבועת הרופאים, משום שלטענתם אין להם אפשרות ליישמה בגלל הבעיות במערכת הבריאות.

 

"אנחנו דורשים שלכל רופא יהיו פחות חולים", אמר ד"ר זמר ונג, רופא משפחה במרפאות חוף הכרמל, שהשתתף בהפגנה, "זה לא ייתכן שכל מטופל מקבל חמש דקות טיפול בלבד". הוא הסביר: "אנחנו פה כי כואב לנו על החולים שלנו וגם עלינו. חברים שלנו עוזבים את התחום בגלל שאין תנאים לרופאי קופות החולים".


"אנחנו פה כי כואב לנו על החולים". הפגנה בתל-אביב (צילום: מוטי קמחי)  

 

ד"ר ונג הוסיף: "בעיה נוספת היא הפריפריה. כאן בתל-אביב יש רופאים, אבל בפריפריה אנשים חיים בממוצע ארבע שנים פחות. מגיע גם להם לחיות ולקבל טיפול הולם. העיתוי של ההפגנה הוא כזה שביום הראשון שהשביתה אפשרה לנו לצאת לרחוב אנחנו שם. עד היום רופאי קופות החולים הם אלו ששירתו את החולים בזמן השביתה בבתי החולים והיום הגיע הזמן שלנו למחות".

 

"זה מעצבן שצריך לקבוע תור נוסף"

ד"ר מיכאל קפמן, רופא במרפאות משפחה ורכז מתמחים באזור חיפה והגליל המערבי, סיפר: "אני אחראי באזור שלי על ההדרכה וההכשרה של המתמחים. מה שנמצא בבעיה מאוד קשה בקופות החולים, גם מהבחינה הכלכלית זה שלמתמחים קשה להשתכר וגם מבחינה הדרכתית בשל מיעוט משמרות בהתמחויות שגורם לכך שהם נפגעים".

 

הוא ציין כי "בעבר ניסינו לפנות להנהלת קופת חולים כללית כדי לשדרג את התנאים, דבר שהניב מעט תוצאות חיוביות, אך לא פתר את הבעיה כולה". 


 

"נשארים ללא רופאים צעירים" (צילום: מוטי קמחי) 

 

לדבריו, "בהסתדרות הרפואית מודעים למצב שאנחנו נמצאים בו, אך נראה שבאוצר לא מבינים שום דבר. הם עכשיו מנסים להראות כאילו הם מנסים לטפל בבעיה, אך בפועל נראה שטוב להם שהציבור משלם על הרפואה. אנחנו בקופות החולים מקבלים ומטפלים בלמעלה מ-80 אחוז מציבור החולים בישראל, שזה כולל גם את הרפואה שמגיעה לפני ואחרי הטיפולים שאנשים זקוקים להם בבתי החולים, אך התנאים שלנו בלתי אפשריים. נוצר מצב שעכשיו דור הרופאים הגדול שהגיע אלינו בעליות הגדולות בשנות ה-70 ושנות ה-90 עוזב ואנחנו נשארים ללא רופאים צעירים שימלאו את החסר".

 

בינתיים, למרות ששביתות הרופאים הפכו לדבר שבשגרה, חולים רבים עדיין חשים תסכול רב, בעיקר מאחר שהם הנפגעים העיקריים. המסדרונות בבית החולים איכילוב בתל-אביב נראו ריקים יחסית ליום ראשון. החולים, שהגיעו למרפאות ולטיפול שנקבע להם, נאלצו לשוב על עקבותיהם לאחר ששמעו "יש שביתה".

 

"לא ידעתי שיש שביתה, חשבתי שאכנס לרופא", אמרה עליזה משיח שהגיעה לתור שנקבע לה ונדחה, "זה מעצבן שעכשיו אצטרך לקבוע תור נוסף רק לעוד שבוע. "כנראה שהבעיות הרפואיות יחכו את הזמן הזה כי, למען האמת, אין לי כל כך ברירה".


שומם בבית החולים איכילוב. "לא ידעתי שיש שביתה" (צילום: מוטי קמחי)

 

למרות זאת, חלק מאלה שכבר מאושפזים בבית החולים לא חשים בשביתה ואחרים כבר התרגלו לעיצומים. "אני מאושפז פה שמונה ימים ואני בכלל לא מרגיש שיש שביתה", ציין עזרא שמאושפז באחת המחלקות באיכילוב, "ידענו שיש שביתה היום, אבל מטפלים בנו ועושים צילומים כמו שצריך". הוא הוסיף: "אני חושב שהחולים יותר חשובים מהשביתה ונראה שפה מבינים את זה ומטפלים בנו מעל ומעבר".

 

זוג הרופאים גרים במתחם בית החולים

גם בבית החולים וולפסון בחולון המסדרונות ריקים. מעט מאוד אנשים הגיעו במהלך הבוקר לקבל טיפול ולפי אחת הפקידות במרפאות החוץ, הסיבה לכך שהם התעדכנו בנוגע לשביתה. גם המספר המועט של חולים שהגיעו לבית החולים נדחו בהסבר "כאן שביתה".

 

"אני צריכה לטוס לחו"ל, זה לא בסדר מה שקורה כאן", אמרה בזעם חולה שמחכה לטיפול עיניים מחודש מאי, "יש לי ילד בבית שמחכה לי. אז מה אני עושה?". הפקידה נותרה ללא מענה ודחתה את התור שלה לעוד כחודש וחצי. גם גבר בשנות ה-40 לחייו המחכה לטיפול בכליות שבועות רבים נאלץ לחזור לביתו.


מסדרון ריק בבית החולים וולפסון. "זה לא בסדר" (צילום: עופר עמרם) 

 

ד"ר מאור ניימן, אחד המתמחים בבית החולים, סיפר בשיחה עם ynet כי "אנחנו מבינים ויודעים בדיוק מה אנחנו רוצים להשיג בשביתה הזו. אין כאן בלבול מבחינתנו. קצת קשה לנו עם המשכורות הנמוכות. אני ואשתי, שנינו רופאים, וגרים בדירה במתחם בית החולים תל-השומר, היכן שאשתי עובדת וזה חוסך לנו הרבה. אבל יש מתמחים עם שניים שלושה ילדים שלא גרים במתחם בית החולים וקשה להם מאוד".

 

הוא הוסיף בתסכול: "אף אחד לא מקשיב לנו, זו בעיה וזה צריך להשתנות. אנחנו רוצים לטפל בחולים ולא רוצים שיצטברו לנו חולים כאובים שימתינו לניתוח עם שברים וישכבו במחלקות, זה מאוד מפריע לנו. אני אמנם אוהב את המקצוע שבחרתי ולא מצטער על כך שבחרתי להיות רופא, אבל אני מכיר מתמחה שהגיע מארגנטינה עם עוד 17 רופאים ואומר שנותרו בארץ מתוכם רק שניים - הוא ואשתו, וגם הם יעזבו לאחר שיסיימו את ההתמחות. המצב חייב להיפתר

במהרה".


"אף אחד לא מקשיב לנו, זו בעיה וזה צריך להשתנות" (צילום: עופר עמרם) 

 

לפי החלטת מזכירות הסתדרות הרופאים, מחר יסתיימו העיצומים לעת עתה והעבודה בבתי החולים תשוב לסדרה. ההחלטה באה בעקבות הפגישה השלישית מחר בין נציגי האוצר, המעסיקים ונציגי ההסתדרות הרפואית במטרה לסיים את סכסוך העבודה.

 

לצד זאת, ממשיך מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, להגיב בקשיחות למחאת המתמחים. לאחר שביום חמישי האחרון שלח גמזו מכתב פומבי, בו תקף את המתמחים שהגישו מכתבי התפטרות ודרש מהם לחזור בהם ולשים קץ למשבר, היום שלח מכתב נוסף – הפעם למנהלי בתי חולים כללים ממשלתיים. במכתבו היום כתב: "בהמשך לשיחתנו בשבוע שעבר ועל דעת סגן השר, יעקב ליצמן, אבקש לקבל עד מחר בבוקר ולא יאוחר מהשעה 10:00, את כל מכתבי ההתפטרות, באם יש כאלו, של כלל הרופאים מבתי החולים תחת ניהולכם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הבעיות יחכו". בית חולים וולפסון
צילום: עופר עמרם
"החולים חשובים יותר"
צילום: עופר עמרם
מומלצים