שתף קטע נבחר
 

פישר: לא הגיע הזמן לחגוג, אין לשווקים רחמים

נגיד בנק ישראל אמר לממשלה: אם נשמור על המערכת הפיננסית, לא ניגרר ולא נגרום לפאניקה, המשק יוכל לעבור את המשבר בצורה לא פחות טובה מהמשבר הקודם. רה"מ נתניהו הזהיר: הפתרונות שתציע ועדת טרכטנברג לא צריכים להביא לפשיטת רגל כפי שקורה באירופה

"אסור לחשוב שהגיע זמן לחגוג. אין לשווקים רחמים, הם מבינים בכסף וצריך לשכנע אותם שנשלם את החובות שלנו כפי שעשינו ב-63 השנים האחרונות". כך אמר היום (א') נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בסקירה שנתן לשרי הממשלה בישיבת הממשלה הבוקר. גם שר האוצר, יובל שטייניץ, השתתף בסקירה, שעסקה בנושא התמורות הכלכליות בשווקים בעולם.

 

 

נגיד בנק ישראל אמר כי ישראל נכנסת למשבר הנוכחי עם נתוני פתיחה טובים מבחינת יחס חוב-תוצר אך במצב פחות טוב מבחינת הגירעון. "יכול להיות שעומדות בפנינו בעיות חמורות בהתפתחות המשבר אבל אם נשמור על המערכת הפיננסית, לא ניגרר ולא נגרום לפאניקה, נעשה מה שצריך לעשות ברמה הפיננסית וברמה הפיסקלית, המשק יוכל לעבור את המשבר שאולי מתקרב אלינו בצורה לא פחות טובה מהדרך בה עברנו את המשבר הקודם", הבהיר.

 

שר האוצר שטייניץ אמר בסקירה שהעביר כי גל השינויים בכלכלות העולם "מחייב אותנו למשנה זהירות. אנו צועדים על גשר צר, גם אם הצלחנו להתמודד עם המשבר, ולכן חייבים להמשיך בעקרונות המדיניות הכלכלית שהצליחו להחזיק אותנו עד היום מחוץ למשבר העולמי, עם השינויים הנדרשים כמובן". שטייניץ אמר כי הוא אופטימי לגבי התאוששותה של ארה"ב, אך הוא "פחות אופטימי" לגבי המשבר האירופי.

 

שטייניץ הוסיף, כי "כלכלת ישראל צלחה את המחצית הראשונה של 2011 בצורה סבירה, גם מבחינת האבטלה, יש גידול משמעותי בהשקעות בשוק ההיי-טק, בתי החרושת, ובכלל במגזר היצרני, מה שכמעט ולא מתרחש מחוץ לישראל. יש האטה מסוימת בחודשיים האחרונים - צריך להיות עם היד על הדופק".

 

בישיבה הזהיר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי הפתרונות שתציע ועדת טרכטנברג לא צריכים "להביא לפשיטת רגל כפי שקורה באירופה". נתניהו הוסיף: "נצטרך לשמור על מסגרת התקציב תוך שינוי סדר העדיפויות הפנימי במדינה. מעל הכל אנו חייבים להמשיך לנהוג באחריות. העיקרון המנחה של המדיניות הוא אחריות כלכלית ורגישות חברתית. אחד האילוצים הוא כלכלת העולם שנמצאת במיתון עמוק".

 

לפי מצגת שהראו אנשי האוצר לשרים, הכנסות המדינה השנה הן בינתיים על פי התכנון, בהתאם לתחזית יש חוסר מצטבר של כ-400 מיליון שקל בשבעת החודשים האחרונים. "אנו רואים בשלושה החודשים האחרונים שינוי מגמה, בעיקר בהכנסות ממסים עקיפים. התרחיש המרכזי הוא שהכנסות ממסים יהיו בדיוק בהתאם לאומדן. אנו לא צופים שהשינוי במגמה יהיה קבוע", נמסר מאגף התקציבים. בהמשך הציגו הכלכלנים את העליות בחובות של מדינות העולם בשלוש השנים האחרונות, והוסיפו כי "המשק הישראלי מושפע מהביצוע של הכלכלה האמריקאית והאירופית".

 

לשרים גם נרמזו רמזים עבים דרך הצגת הריסונים התקציביים, עליות במסים וצמצום המגזר הציבורי שהותקנו באירופה וארה"ב. בפני השרים אף הוצגו דוגמאות בינלאומיות לגזירות כלכליות במדינות שבהן הוחלט על מדיניות פיסקלית מרסנת. אנשי האוצר הדגישו בישיבה כי סך הביצועים של ישראל סביר יחסית לעולם. "יש אי ודאות גדולה שמשפיעה על ביצועי המשק בעתיד. זה מחייב אותנו למדיניות פיסקאלית אחראית".

 

באוצר הזכירו בישיבה כי הורדת דירוג האשראי של ארה"ב לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל, אולם כפועל יוצא הורד דירוג אג"ח ממשלת ישראל בערבות ממשלת ארה"ב. מדובר ב 12.5 מיליארד דולר - כ- 7% מהחוב הממשלתי.

 

השתתף בהכנת הידיעה, תומר אביטל, "כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
יובל שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים