שתף קטע נבחר
 

כיצד תיערכו לקראת שינוי בקריירה?

חגי תשרי מתקרבים ואיתם הבחינה המחודשת של חיינו. איך נתמודד עם שינויים, וכיצד נדע במה לבחור?

ראש השנה קרב ובא, וגם יום כיפור כבר צועד לקראתנו (נסו לקבוע פגישה במשרד ממשלתי ותשמעו- "אחרי החגים"...). מועדים אלה מסמנים עבור רבים זמן למחשבה, ליצירת שינוי ולחשבון נפש. רבים מרגישים שהשינוי החיצוני - שנה חדשה, התחדשות באוויר- חייב להיות מלווה בשינוי פנימי. אני בעד. שינויים יכולים להיות טובים ומקדמים, אך חשוב שייעשו תוך מודעות וראייה מפוכחת של המציאות.

 

 

ד"ר פריץ פרלס, מייסד התרפיה הפסיכולוגית "גשטלט", אמר: "התפוח לא הופך להיות אדום רגע לפני שהוא נהייה אדום". כלומר, לכל שינוי יש זמן, קצב הבשלה משלו, מה שנכון לאחד, לא בהכרח נכון לאחר. גם בתחומי המשפחה, הזוגיות והקריירה, אנשים בסביבת אדם הבשל לשינוי, לא תמיד בשלים לשינוי משלהם.

 

התכוננו מראש לשינויים

השבוע הרצתי בנושא שינויים ומעברים בחיים ובקריירה. בסיום ההרצאה ניגשו אלי רוני ורעייתו. הוא ביקש להתייעץ עמי לגבי תהליך פרישה מוקדמת מהעבודה; הוא בן 50 פלוס, ובאפשרותו לפרוש כיום מוקדם ובתנאים טובים. בעוד רוני מעוניין לפרוש, רעייתו טוענת שזה לא נכון ומעדיפה שייצא לגמלאות בגיל הפנסיה הרשמי - עוד 13 שנה.

 

אסור ואי אפשר לתת כאן תשובות חד-משמעיות. הצעתי לשניים לבחון בכנות את מציאות חייהם כיום - את התנהלותם הזוגית, הכלכלית, המשפחתית - ומתוך בדיקה זו יהיה עליהם לענות בעצמם - האם הפרישה תחזק או תזיק?

 

מחד, רוני אמר כי הוא מעוניין לפרוש, מאידך - הוא לא עצר לחשוב מה יהיה ביום בו ייצא לפנסיה. אך מה הוא יעשה כשיתעורר ולא יצטרך ללכת לעבודה? האם כלכלית הוא יכול להרשות זאת לעצמו? האם הוא מבין שסל ההוצאות המשפחתי יצטרך לעבור שינוי? ומה באשר למבנה המשפחתי, שיעבור גם הוא שינוי משמעותי לאחר שנים בהם לפחות אחד מבני הזוג היה בעבודה שעות רבות?

 

אלו שאלות שחשוב לבחון לפני שנוקטים צעדים משמעותיים. המציאות עלולה לטפוח על פניו של מי שלא הכין עצמו, ועלולה להתגלות כמאכזבת לעומת הפנטזיה שטיפח. לשינויים בחיים, קטנים כגדולים, צריך להתכונן מראש. כשאנו כופים שינויים ולא מבצעים אותם מתוך בשלות, יפחתו הסיכויים להצלחת התהליך ופירותיו יהיו בוסר.

 

שנו את מה שאפשר, השלימו עם מה שלא

כשאתם מעוניינים לבצע שינוי או חושבים לעשות כזה, כדאי לקחת בחשבון מספר גורמים:

 

א. יכול להיות שאתם מוכנים לשינוי, אך משפחתכם או הסביבה החשובה לכם מתנגדת או כלל לא מודעת אליו. שינוי יצליח יותר אם נרתום עוד נהגים לקטר, אם נדאג לרפד עצמנו בסביבה תומכת. לכן, חשוב לשוחח עם יקירינו, להרגיע אותם, להבהיר את כוונותינו, להראות שאנו מודעים לשינוי ולמה שהוא עשוי לחולל – ושלמרות זאת אנו עדיין שלמים איתו.

 

ב. הסופר האמריקני מארק טווין, אמר: "הרגל הוא הרגל, ואין להעיפו מהחלון, אלא להורידו מדרגה אחר מדרגה". כולנו "חיות" של הרגלים. מדי יום, כולנו מתנהלים לפי אלפי הרגלים, משמעותיים יותר או פחות, באופן לא מודע. אם אתם רוצים ליצור שינוי בעל ערך, התחילו לשנות הרגלים קטנים שיש לכם - צחצחו שיניים ביד השנייה, היפכו סדר פעולות שאתם רגילים לעשות כשאתם קמים בבוקר - הכניסו שינויים קטנים לחייכם כהכנה לשינוי משמעותי יותר.

 

ג. הבינו ששינויים יכולים להיות מפחיד, אך בדרך כלל הם הרבה פחות מפחידים ממה שנדמה לנו. אל תכניסו עצמכם ל"סרטים". רוב ה"סרטים" הללו נמצאים בראש שלנו, וכדאי להיות מודעים לכך.

 

ד. היכנסו פנימה. בדקו אילו אמונות ותפיסות בסיסיות שאתם מחזיקים לגבי עצמכם, כבר לא משרתות את מי שאתם היום? לדוגמה - "מאחר כרוני" יוכל להשיג שינוי כשיבין שהאיחורים התכופים שלו לא משרתים אותו בהווה. כאשר אנו מחליטים לשנות ובשלים לכך, אז אנו מצליחים לשנות. יש בידיכם המון יכולת לבחון אילו התנהגויות הייתם רוצים לשמר ואילו הייתם רוצים לשנות. שנו היכן אפשר, ולמדו לקבל את מה שלא.

 

ה. בין אם אנו מבצעים שינוי או קופאים על השמרים ומפחדים לזוז, אנחנו משלמים מחיר. ההבדל הוא ששינוי הוא מתגמל, ובלקפוא על השמרים יש נוחות אך אין "פרסים". לכן, כשאתם יוצאים לדרך אחרת, זכרו להסיר את הפחד, הסתכלו על המציאות נכוחה וזכרו שבקצה הדרך יש גמול המצדיק את הבחירה.

 

הכותבת היא מנכ"ל התמרה - תהליכים בעיצוב חיים. ניתן לפנות אליה בדוא"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצים שינוי?
צילום: shutterstock
גלית תגורי משה
צילום: צדוק משה
מומלצים