מורה ותיק יקבל עוד 5,500 שקל, חדש רק 2,000
רפורמת "עוז לתמורה", שמבטיחה לשפר דרמטית את שכר המורים, מעוררת מחלוקת עוד לפני פתיחת הלימודים. נתונים פנימיים שהגיעו לידי ynet מגלים מה עומד מאחורי המספרים
שנת הלימודים הקרובה מביאה עמה שינוי משמעותי במשכורת ובמבנה השכר של המורים, שעשוי להגיע עד לתוספת של אלפי שקלים לתלוש. למרות זאת, שבועיים לפני הצלצול הראשון, מורים רבים לא מבינים את רפורמת "עוז לתמורה" וטוענים כי הם מתקשים לפענח את יתרונותיה, ולחזות כיצד ייראה שכר הנטו החדש שלהם. נתונים פנימיים שהגיעו לידי ynet מגלים אילו מספרים עומדים מאחורי ההצהרות הגדולות.
חוזרים ללימודים - כותרות אחרונות ב-ynet:
עוד בערוץ החדשות:
הילדים עזרו לאובמה. גם ההורים יהיו לצדו?
על-פי דו"חות פנימיים של משרדי החינוך והאוצר, מורים בעלי ותק של 30 שנה יקבלו שכר של למעלה מ-16 אלף שקלים. ל-ynet נודע כי מורה מתחיל צפוי לשדרג את שכרו בכ-2,000 שקלים ואילו מחנך כיתה בעל ותק של עשר שנים עשוי להשתכר כ-10,300 שקלים בחודש.
במסגרת הרפורמה, שהושקה באופן רשמי בתחילת השבוע, הוחלט כי המורים בבתי הספר התיכוניים יעברו מ-24 שעות עבודה בשבוע ל-40 שעות, בתמורה לתוספת של 42% לשכרם. ארבעה מכל עשרה בתי ספר יוגדרו מדי שנה ככבעלי הישגים לימודיים וחברתיים טובים מאוד. בנוסף, סוכם כי המורים יהיו זכאים למענקים נוספים בסך אלפי שקלים בשנה בגין תפוקות אישיות והצטיינות בעבודה.
במקביל, הולידה הרפורמה לא מעט סימני שאלה בקרב ציבור המורים, החוששים שכעת יאלצו לעבוד קשה יותר עבור תמורה קטנה יותר לשעת עבודה. הטרוניה העיקרית שמשמיעים המורים מתיייחסת לעובדה ששכרם אכן צפוי לגדול, אך שכרם לשעה יקטן. לדבריהם, במסגרת הרפורמה תוגדל משרתם ב-64% אף משכורתם רק ב-42%.
"כמורה לחשבון, אני מתקשה להבין איך זה ייתכן מבחינה מתמטית שכעת אני אעבוד הרבה יותר שעות, אבל ארוויח פחות כסף תמורת כל שעה", אמר אמש (יום ג') מורה בתיכון מצפון הארץ. עם זאת, מורה אחר אמר כי "מדובר בבשורה חשובה מאוד בעיקר לנו, המורים הצעירים, שרבים מאיתנו חשבו באחרונה לעזוב את ההוראה ולחפש תעסוקה אחרת. אין לנו בעיה לעבוד יותר קשה אבל לפחות עכשיו נדע שבסוף החודש נקבל שכר ראוי על העבודה שלנו".
"כסף הוא לא הכול בחיים"
עיון בנתוני השכר החדשים מגלה כי על אף שהשכר השעתי יקטן, המורים יהיו זכאים לשיפור ניכר, שיגיע לאלפי שקלים בחודש. כך, למשל, מחנכים ורכזי שכבה בעלי תואר שני וותק של 30 שנה במערכת, שהשתכרו עד כה 11,286 שקלים בחודש, יהיו זכאים מעתה לגמולי שכר בסך 5,500 שקלים ובסך הכול לשכר חודשי של 16,484 שקלים.
מחנכים בעלי ותק של עד 10 שנים, שהשתכרו עד כה 7,198 שקלים, ישתכרו החל מהשנה הבאה 10,354 שקלים. המורים המקצועיים בעלי הוותק הזהה ישתכרו 9,663 שקלים בלבד, ואילו המורים החדשים יקבלו בעקבות הרפורמה 6,598 שקלים בחודש במקום 4,630 שקלים כיום.
"מדובר בהחלט בתוספות שכר נאות וחשובות", אמר ל-ynet מנהל תיכון במרכז הארץ, "אך כסף הוא לא הכול בחיים ואם במשרד החינוך לא ישכילו ליצור עבור המורים פינות עבודה מכובדות, אז כל ההשקעה ברפורמה צפויה לרדת לטימיון".
מורה אחר למתמטיקה, בעל ותק של 10 שנים, אמר כי "זה צעד קדימה, אבל זה לא מה שיגרום לי לזקוף קומה ולהיות גאה במקצוע שלי". לדבריו, "תוספת של כ-1,500 שקלים לנטו לא משפיעה באמת על רמת החיים וזה לא יתרום לשינוי משמעותי ברווחת המורים".
הרפורמה, שאמורה לעודד צעירים לעסוק בהוראה, התקבלה בשמחה במכללות להוראה. פרופסור לאה קסן, נשיאת מכללת לוינסקי לחינוך, אמרה כי "'אופק חדש' ו'עוז לתמורה' משדרגים את שכר המורים ואת מחויבותם לחינוך. הערכתי היא שהעלאת השכר אכן מביאה אלינו סטודנטים איכותיים הן לבי"ס היסודי והן לעל-יסודי. הקטנת מספרי הלומדים בכיתה
הכרחית להשלמת הרפורמה ולמשיכת סטודנטים איכותיים נוספים".
גם צבי פלג, מנכ"ל אורט ישראל, סבור כי ההסכם מהווה פריצת דרך ויהפוך את מקצוע ההוראה לקריירה. "מדובר על חגיגה אמיתית של שליחות חינוכית, ואני בטוח כי תוך 3-4 שנים נקצור את הפירות הראשונים. מדובר על איכויות חדשות, על הישגים, על מצויינות ויזמות".