המאבטח לפני השוד: "משעמם רצח, מת לאקשן"
תקווה שהפכה לסיוט: דקות לפני שנרצח על ידי שודד, הביע יניב אנגלר תקווה בפני תושבת באר יעקב שעבודתו כמאבטח הבנק תהיה פחות משעממת ותכלול "אקשן"
"הוא לא היה צריך להתנגד, הרי לא מדובר במחבל. הוא היה צריך לוותר לו ושייקח את הכסף. מה זה כסף לעומת החיים שלו?"
כך תיארו הבוקר (יום ג') עובדי ולקוחות סניף בנק הפועלים בבאר-יעקב את מותו של המאבטח יניב אנגלר במהלך שוד אלים. עבודתו המונוטונית בדרך כלל גרמה לאנגלר להתלונן על שעמום ו"מחסור באקשן", אך התקווה לפעילות ולעניין במשמרת הסתיימה בטרגדיה.
עבור מעיין שחר, תושבת באר-יעקב בת 24, חלק משגרת הביקור בסניף כללה שיחה קצרה ונעימה עם אנגלר. גם אתמול, כשהגיעה לגייס הלוואה לצרכי לימודיה, הוא היה שם. כהרגלם ניהלו השניים שיחה קצרה, ודרשו אחד בשלומו של השנייה. השיחה הזו היתה ככל הנראה האחרונה בחייו של אנגלר, ותוכנה מעלה צמרמורת.
עוד בערוץ החדשות:
- מרגלית צנעני נעצרה בחשד לסחיטה באיומים
"הוא היה כמו הילד של כולם כאן, בנאדם מתוק, נחמד ואדיב. תמיד פיטפטנו כשהלכתי לבנק. הוא היה מעבר למאבטח, כולם היו חופשיים איתו, ונוצר בינינו קשר מיוחד", תיארה שחר בשיחה עם ynet, תוך שהיא משחזרת את שיחתם האחרונה, זמן קצר לפני שאנגלר נורה למוות בידי שודד.
"הגעתי לבנק לבקש עוד הלוואה לקראת תחילת הלימודים, נכנסתי, שמחתי לראות אותו בכניסה, הוא שאל אותי מה העניינים, אמרתי לו 'קשה כרגיל', ואז שאלתי אותו 'מה איתך, לא משעמם לך פה?', והוא ענה: 'משעמם לי רצח, אני מת לאקשן'", מספרת שחר.
לאחר שחזרה לביתה, החליטה שחר לוותר על ביקור נוסף בבנק כדי למסור מסמך. מסוק שחג בשמיים משך את תשומת ליבה. "זה לא רגיל כאן, אז הדלקתי את הטלוויזיה, ראיתי חדשות ורצתי לבנק, אמרתי: 'אין מצב שזה הוא', קיוויתי שזה לא הוא". היא הבחינה באימו ואחותו של אנגלר במקום, והחלה להבין שאת שאירע. "כוחות ההצלה היו מסביב ואימא שלו זעקה 'יניב מת, יניב מת'. אני ואמא שלי ניסינו להרגיע אותה, החזיקו אותה מסביב, בשביל שלא תראה את הגופה".
שחר שחזרה מול אמו של אנגלר ואחותו את שיחתם האחרונה, "הן אמרו לי שאלה ככל הנראה היו המילים האחרונות שלו". הבוקר, פחות מיממה אחרי, מתקשה הצעירה לעכל את שקרה. "זה פשוט שוק, לפני רגע דיברת עם בנאדם, ולפתע הוא הפך לגופה. זו הטראומה הכי מפחידה שיש, לא משהו שאתה חושב שתחווה באמצע היום, במיוחד עם מילים אחרונות כאלה. זה כמו חלום בלהות שמגשים את עצמו".
"סניף מועד לפורענות"
למרות הניסיון לחזור לשגרה ולעבוד כרגיל, ביישוב הקטן ניכרים סימני הטראומה מאמש. הצוות הזוטר, שהיה עד לאירוע האלים, הורשה להישאר היום בבית, ובמקומו הגיעו ממלאי מקום לסייע בפעילותו התקינה של הסניף. בנוסף, שלחה הנהלת בנק הפועלים למקום שתי עובדות סוציאליות, שינסו לסייע לעובדים.
לקוחות הבנק שהגיעו הבוקר למקום דיברו כולם על חוסר הצדק שהשתקף במותו של אנגלר, בעיקר על רקע סכום הכסף הקטן שנלקח בסופו של דבר, ושכרו הזעום של המאבטח עצמו. "תמורת ה-22 שקל לשעה שהוא קיבל, הוא לא היה צריך להקריב את חייו ככה", אמר ל-ynet רמי, תושב השכונה. "כל השכונה יודעת שהסניף הזה מועד לפורענות. היו כבר מקרי שוד כאן בעבר ולמרות זאת, המאבטח לא קיבל תוספת סיכון ולא כלום".
טוב ליבו של אנגלר ואדיבותו במסגרת העבודה זכורים אף הם על ידי תושבי השכונה והלקוחות. "למרות שהוא היה רק שומר בסניף הבנק שלי, כשראיתי את זה בחדשות נשבר לי הלב כי הוא פשוט היה בן אדם טוב-לב, שהאדיבות קרנה ממנו החוצה", אמר שמואל וובשת. לדברי פנחס יוסף, לקוח ותיק של הבנק, "הוא שירת אותי ואת כולם נאמנה. זה לא הגיע לו מה שקרה לו. במשך קרוב ל-40 שנה אני לקוח של הסניף ולא היה שומר אדיב וחייכן כמוהו".
חיים נייגו, לקוח ותיק נוסף של הסניף, ביקר דווקא את הוראות הפתיחה באש שניתנו למאבטח. "האסון היה נמנע אם השומר היה יודע שהוא יכול לירות בשודד ללא חשש, אבל הנהלים של השומרים, כמו בצבא, הם להימנע מירי או אפילו מאיום בנשק". לדבריו, "לשומר היה יתרון על השודד. הוא יכול היה לשלוף ולירות לו ברגל או משהו, אבל חשש לעבודתו.
כששודד נכנס לסניף, צריך לקחת בחשבון שהוא בא להרוג, לא כדי לקחת כמה שקלים".
בני כהן, מנהל הסניף של "אגודת השומרים" באשקלון, החברה שהעסיקה את אנגלר, אמר כי הנחיות לעובדי החברה ניתנים מהמוסד המעסיק - בנק הפועלים במקרה הזה. "אחרי הכשרה של בערך שישה ימים, העובד מגיע למקום העבודה שלו, במקרה זה סניף הבנק והם אומרים לו מה קורה במקרה של שוד".