שתף קטע נבחר
 

יו"ר רשות ני"ע: נפילת טייקון לא תפיל את המשק

שמואל האוזר אמר בוועדת הכספים: אין סיבה להיכנס לפאניקה, אבל יש מקום להניף דגל אדום. לדבריו, כ-5-4 מיליארד שקל, מתוך 300 מיליארד שקל המושקעים באג"ח קונצרניות, מוגדרים כאג"ח בסיכון וקיים חשש שלא יוחזרו. המפקח על הבנקים: יש ציפיות להאטה באירופה שעלולה להשפיע עלינו בטווח הארוך

"במצב הנוכחי של שוק ההון הישראלי, נפילה של טייקון לא יכולה להפיל את המשק. עם זאת, יש מקום להניף דגל אדום אבל אין סיבה להיכנס לפאניקה". אזהרה זו השמיע היום (ג') יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר, בוועדת הכספים. הדיון התמקד בשאלה האם נשקפת סכנה לחסכונות הפנסיונים של הציבור במקרה שאחד מבעלי ההון המושקעים בחסכונות אלה לא יוכל להחזיר את חובותיו לרוכשי האג"ח שלו.

 

 

"צריך להיערך לאפשרות הזאת", הוסיף האוזר, "משבר 2008 טרם חלף. הטלטלה בשווקים היא איתות חשוב ומחייב ערנות מצידנו. יש בעיה של מינוף הלוואות ואנו בוחנים את הסיבה לתשואות הגבוהות שמציעים בעלי ההון לאג"ח שלהם. אבל אין מקום לפאניקה כי גם אם מדובר בפלח קטן של השקעותיהם בקרנות הפנסיה וקופות הגמל, באג"ח הקונצרניות הסחירות. אנחנו צריכים להיות אקטיביים, עלינו לבדוק מה הסדרי החוק של המשקיעים המוסדיים מתוך דאגה לציבור רוכשי האג"ח כדי להתריע מבעוד מועד אם נשקפת להם סכנה". 

 

ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו), יוזמת הדיון, העירה בתגובה: "גם אם השוק לא יקרוס מנפילה של טייקון, הנזק של הפנסיות של הפורשים בקרוב לגמלאות יהיה מאוד משמעותי". היא שאלה אם יש מקום לנקוט מיד באמצעי מניעה וקראה להפעיל מהר ככל האפשר את המודל הצ'יליאני ("החכם") בקרנות הפנסיה, כדי להבטיח את מי שיפרשו בעתיד הקרוב.

 

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) שהצטרפה ליוזמת הדיון, שאלה את האוזר מה היקף הנכסים שבסיכון. הוא השיב כי מדובר בכ-5-4 מיליארד שקל (מתוך 300 מיליארד שקל המושקעים באג"ח הקונצרניות) שמוגדרים כאג"ח בסיכון ולגביהן קיים חשש שלא יוחזרו ולכן מוטל פיקוח הדוק על בעלי ההון המנפיקים את האג"ח.

 

שריג: כרית הביטחון של השוק גדלה ב-40%

מעבר לאזהרות אלה, הוצגה תמונה אופטימית של יציבות כללית במשק מפי המפקח על הבנקים בבנק ישראל, דוד זקן, והממונה על שוק ההון והביטוח באוצר, פרופסור עודד שריג. עם זאת, ציין זקן, כי "משהו קורה בעולם ויש ציפיות להאטה בשוק האירופי שעלולה להשפיע עלינו, אם כי בטווח זמן ארוך ולא מיידי". בינתיים, "המערכת הבנקאית יציבה, ואפילו ברמה גבוהה מזו שהייתה במשבר 2008".

 

פרופסור שריג הוסיף כי באוצר עוקבים אחר המתרחש בעולם ומעדכנים את הנהלים באופן שוטף למקרה של משבר. "נוספו הוראות חדשות וכרית הביטחון של השוק גדלה ב-40% ותמשיך לגדול עד 50% בסוף השנה. אנחנו מרגישים יותר יציבים אבל לא הגענו לסוף הדרך. עשינו מיפוי של הקבוצות העסקיות הקשורות ביניהן (הפירמידות) שנמצאות במעקב שוטף. עשר הקבוצות הגדולות מושקעות בקרנות הפנסיה וקופות הגמל בלא יותר מ-16% מהתחייבויותיהן". 

 

ח"כ שר חרמש (קדימה) העיר: "ככה זה כשרצינו את רפורמת בכר והוצאנו את שוק ההון לשדה מוקשים". חבר סיעתו ח"כ יעקב אדרי ביקש להבטיח שהחסכונות הפנסיונים יקבלו עדיפות על פני הבנקים בכל הסדר של החזרי חובות במקרה של משבר.  

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הציע את עזרת הוועדה למקרה שהרגולטורים יצטרכו חקיקה מיוחדת כדי לחזק את שוק ההון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוד זקן
צילום: ששון טירם
עודד שריג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים