שפל ביחסים: השגריר בטורקיה עוזב, ואין מחליף
השגריר באנקרה עומד לסיים כהונתו, מעט אחרי פרסום הדו"ח על המשט, וסביר שהטורקים יסרבו לאשר מחליף. פתרון למשבר לא נראה קרוב, אך בירושלים מרגיעים: "לא סוף העולם"
נקודת שפל חדשה ביחסי ישראל-טורקיה: שגרירות ישראל באנקרה צפויה להישאר יתומה החל מבעוד כשבועיים, לראשונה זה 20 שנה. בירושלים מעריכים כי טורקיה תסרב למנות מחליף לשגריר הנוכחי, גבי לוי, שכן טרם נמצא פתרון למשבר הדיפלומטי בין שתי המדינות. גם התזמון מהווה בעיה: השגריר עתיד לסיים את כהונתו כשבוע לאחר פרסום הדו"ח על המשט שצפוי לתמוך בחלק מעמדות ישראל.
במשרד החוץ קיוו כי יצליחו להביא לסיום המשבר עד מועד תום הכהונה, אך הניסיונות למצוא מתווה מקובל בשאלת ההתנצלות והפיצויים למשפחות ההרוגים עלו בתוהו, ועל כן מועד פרסום הדו"ח, שעוכב עד כה בשל המגעים בין ישראל וטורקיה, לא יידחה שוב.
המשבר עם טורקיה - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- מחלוקת בשמינייה: "ארדואן רוצה להשפיל אותנו"
- ברק: מוכנים לשקול התנצלות על טעויות במרמרה
- חשש: הטורקים יסרבו לקבל שגריר ישראלי חדש
בכירים במשרד גם פנו לשגריר לוי וביקשו ממנו להאריך את כהונתו - מהלך שאינו מצריך את אישורה של ממשלת טורקיה - אך הדיפלומט, שכבר סיים את ארבע שנות כהונתו בחודש יולי והסכים להאריכה עד ספטמבר, סירב לעשות זאת שנית.
החשש כי הנציגות באנקרה תיוותר ללא שגריר עלה במשרד החוץ בירושלים עוד לפני ארבעה חודשים, אך עתה נדמה כי הוא עומד להתממש. גם השגרירות הטורקית בישראל מתפקדת ללא שגריר מאז אירועי המשט, כאשר מספר 2 בנציגות ממלא את מקום השגריר. במשרד החוץ אף נערכים לאפשרות שהטורקים יחליטו להוריד את דרג הנציגות בתל אביב מ"שגריר" ל"ציר", צעד שיצמצם עוד יותר את היקף היחסים בין המדינות.
נכון לשעה זו, בוחנים בירושלים את האפשרות לשלוח ממונה זמני על השגרירות באנקרה, שלא יוגדר כשגריר, כדי להימנע מהצורך באישור הממשל הטורקי. זהות השליח טרם נקבעה, אולם גורמים במשרד החוץ העריכו כי תהיה זו דמות דיפלומטית בכירה ובעלת ניסיון, אשר תנהל את הנציגות הישראלית ותפעל במקביל לריכוך המשבר.
עוד בערוץ החדשות:
"מקסימום לא יהיה כאן שגריר טורקי", ציין גורם מדיני ישראלי, המעורה במגעים עם טורקיה. "אפשר להתמודד עם המצב, וזה לא סוף העולם. ארדואן רוצה להשפיל את ישראל ולעשות רווח פוליטי על גב ישראל".
"ביום מן הימים הדברים יחזרו לקדמותם"
סוגיית היחסים עם טורקיה נידונה בימים האחרונים גם בפורום השמינייה, אך טרם התקבלה החלטה ביחס להתנצלות. הדעות בשמינייה היו חלוקות: שר הביטחון, אהוד ברק, והשר דן מרידור
סברו כי בשל חשיבותה האסטרטגית של טורקיה במרחב המזרח התיכון, על ישראל להתנצל ולשפר את היחסים - ואילו חלק מהשרים, בראשם אביגדור ליברמן ומשה (בוגי) יעלון, הביעו התנגדות.
"ארדואן לא מבטיח שאחרי ההתנצלות יחודש תור הזהב של היחסים בין ישראל לטורקיה", ציין יעלון. "המקסימום שהוא מוכן לעשות זה להחזיר את השגריר הטורקי, אבל אפשר לחיות גם בלעדיו". יעלון הדגיש כי "אני לא קונה את הטענות של המשפטנים, שאומרים שאם נתנצל, ארדואן יבטיח לא לרדוף אותנו. מצבנו יהיה גרוע יותר אם נתנצל".
אלון ליאל, לשעבר מנכ”ל משרד החוץ ושגריר ישראל בטורקיה, הביע מצדו תקווה כי שתי המדינות עוד יצליחו להסכים על מתווה להתנצלות בטרם יפורסם הדו"ח. "יש עדיין כמה ימים לאשר את הסיכומים שהמליץ הדרג המקצועי, ואם הם יאושרו אז השגריר הטורקי יחזור הנה ואנחנו נוכל לשלוח שגריר לשם", אמר ל-ynet. "הסיכוי נראה קטן, אבל זה עדיין אפשרי וצריך לעשות הכל".
יחד עם זאת, הביע ליאל תקווה כי גם אם המגעים ייכשלו סופית הפעם, בעתיד יימצא פתרון למשבר. "עברנו כבר ארבעה עשורים, עד שנת 1991, בלי שהיה לנו שגריר בטורקיה, וחבל שזה יקרה שוב, אבל ההיסטוריה נמשכת", הבהיר. "כבר ראינו עליות ומורדות, ואני מאמין שגם אם נישאר תקופה בלי שגריר, ביום מן הימים הדברים יחזרו לקדמותם".
Read this article in English