תלמידים משאילים ספרי לימוד לילדים נזקקים
תלמידי התיכונים במכון הרטמן בירושלים מנהלים מזה מספר שנים פרויקט מקסים ונוגע ללב - השאלת ספרים לילדים ממשפחות נזקקות ברחבי העיר. "זה נותן את האפשרות להתחיל את השנה ממקום שווה". רכז הפרויקט: "הסיסמאות על חינוך לכל ריקות מתוכן"
לפני תשע שנים, מספר תלמידי כיתה י"ב מבית הספר התיכון "הרטמן" שבירושלים קראו בעיתון על תלמידים שלא מגיעים לבית הספר מפני שאין להם ספרי לימוד. לפי הכתבה, משפחותיהם לא היו מסוגלות לממן קניית ספרי לימוד, מאחר ועלות סל ספרי לימוד ממוצע לתלמיד היא מאות שקלים. בהיעדר ספרי לימוד, ובוודאי מחמת הבושה, בחרו הילדים לא להגיע לבית הספר.
התלמידים החלו להתעמק בסיפור. משפחה עם שלושה ילדים בבית ספר מוציאה 2,400 שקלים בשנה בממוצע על ספרי לימוד. עבור משפחה השרויה במצוקה כלכלית, מדובר במטרה בלתי אפשרית. מה שמסבך את המצב עוד יותר הוא שבדרך כלל הוצאה כספית זו אינה חוזרת למשפחה ואינה משתלמת לטווח הארוך, מאחר ובספרי לימוד רבים נדרשים התלמידים לכתוב בתוך הספר, כך שלא ניתן להעבירו לאח קטן, למוכרו או להחליפו בסוף השנה. כמו כן, תוכניות הלימודים מתחלפות מדי כמה שנים ואיתן ספרי הלימוד.
לנוכח זאת, החליטו התלמידים לעשות מעשה ולהקים ספרייה להשאלת ספרי לימוד - "הספרייתני". הרעיון פשוט: הספריה היא בעצם מאגר ספרי לימוד, משומשים וחדשים. משפחות הזקוקות לספרים מופנות על-ידי לשכות הרווחה או בתי הספר ושואלות את הספרים תמורת השארת פיקדון למשך שנה. בסוף השנה, עם החזרת הספרים, מקבלות השפחות חזרה את הפיקדון.
כיום יש בספריה מעל 15 אלף ספרים, המושאלים לכ-550 תלמידים מכיתות א'-יב'. הדבר המשמח הוא שבעקבות היוזמה נפתחו עם השנים ספריות בשכונות שונות בעיר: גילה, רמות, בית הכרם ומוסררה, בשיתוף עם גורמים שונים כשהמרכזים בהם אגף הרווחה, ארגונים שונים וקהילות שונות. הספרייה האחרונה שנפתחה, בשכונת מוסררה, מופעלת על ידי משפחות השכונה כפרויקט קהילתי.
ועדיין, על אף רוח ההתנדבות והרצון הטוב, התמונה המצטיירת אינה משמחת. התלמידים מתקשים להבין מדוע המדינה אינה רואה זאת כאחריותה לדאוג לחלוקת ספרים. התלמידים השתתפו בדיוני ועדות בכנסת, נפגשו עם ח"כים ועם ראש עיריית ירושלים, והרושם אותו קיבלו הוא כי המדינה מתנערת מאחריות ובעצם סומכת עליהם שימלאו את החלל.
ביני מאיר, רכז הפרויקט: "הסיסמאות על "חינוך ראוי לכולם" ריקות מתוכן. מהפרויקט שאנו מפעילים למדנו שגם כל הרצון הטוב של האזרחים אין בכוחו בכדי לפתור בעיות יסודיות, דוגמת ספרי לימוד לכל תלמיד".
הילה קרויזר, בת 17, עולה לכיתה יב', תלמידת המדרשייה פעילה בפרויקט מזה כשנתיים: "זה נותן אפשרות למשפחות להתחיל ממקום שווה. למרות שאני עושה את זה בשמחה, זה גם מעט מכעיס שאנחנו צריכים לעשות את זה כשלפי החוק, המדינה הייתה צריכה לקחת אחריות.
אילון קפלן, בן 17, עולה לכיתה יב', תלמיד תיכון הרטמן, פעיל בפרויקט מזה כשנתיים: "אני מאוד נהנה לעבוד עם המשפחות. ההערכה שאנחנו מקבלים מהן מאוד משמעותית. הגענו למסקנה שחסכנו חצי מיליון שקל לכלל המשפחות, זה די מספק".
ג', בת 49, אימא ל-3 ילדים שנעזרה בפרויקט: "במערכת החינוך מזלזלים בפוטנציאל של ילדים שהמצב הכלכלי שלהם לא מזהיר, ולא מסייעים להם. אני מורה ואני יודעת שהמדינה לא עושה את זה, וללא אנשים טובים באמצע הדרך זה לא היה קורה. לא כל הורה יש לו את הכישורים והיכולת להשיג ספרים".
- רוצים לשאול ספר? כתבו לפרויקט השאלת הספרים
או התקשרו 02-5675393