האיור האחרון של עדי טלמור: "אקורד סיום"
ניסים חזקיהו (נוסקו) כבר סיים לעבוד על תערוכת האיורים של כוכבי גלי צה"ל, ואז שמע על מותו של עדי טלמור. "אמרתי שלא נכון יהיה לא לאזכר אותו, ראיתי את התמונות והחלטתי להקדיש לו איור מחווה". צפו באיור ובתמונות נוספות מהתערוכה
"בכלל לא תכננתי לצייר את עדי טלמור. בסך הכל מדובר בדמות מוכרת כעורך חדשות ומבזקן, אבל לא כפיגורה מגלי צה"ל. לאחר שסיימתי את העבודה על התערוכה, שמעתי על המקרה המצער, ואמרנו שאם כבר אנחנו עושים תערוכה, זה לא נכון לא לאזכר אותו" - כך אומר המאייר ניסים חזקיהו (נוסקו), שהתערוכה שיצר, "מאיירים מהשטח - במחווה ל-60 שנות גל"צ", נפתחה אמש (ג') במסגרת Animix, הפסטיבל הבינלאומי לאנימציה, קומיקס וקריקטורות בסינמטק תל-אביב.
בראיון ל-ynet לרגל פתיחת התערוכה, הוא מספר: "ראיתי את התמונות והתחלתי לצייר אותו. זו לו קריקטורה. זה מבחינתי איור מחווה, סוג של אקורד סיום שנכנס בדקה ה-90 ונתלה אתמול, ממש ברגע האחרון". לצד טלמור ז"ל, נמצאים בתערוכה איורים של כוכבי התחנה הצבאית ובהם רזי ברקאי, אברי גלעד, הפרופ' מיכאל הרסגור שהלך לעולמו השנה, יעל דן, אילנה דיין, דורי בן-זאב ורבים אחרים.
עוד על מותו של עדי טלמור
חזקיהו ידע לקראת מה הוא הולך בבואו לתעד את אנשי גלי צה"ל. הרדיו, כך הבין מלכתחילה, הוא מדיום שכוכביו בוחרים להתחבא מאחורי המיקרופון, ולא ששים להיחשף. "מצד שני, בגלי צה"ל אחרי 60 שנה יש כבר לא מעט כוכבים, ומי שמצויר הם האנשים היותר מוכרים או אלה ששמעו עליהם וראו אותם פה ושם".
לדברי נוסקו, התגובות של אנשי התחנה היו חיוביות ברובן, אבל עדיין חלוקות. "לחלקם היה נחמד שיראו מי עומד מאחורי המיקרופון, אבל זה מעניין באמת בעיקר במקרים של קולות מאוד מזוהים שפחות נחשפו בפרצופם כמו אהוד גרף ומולי שפירא למשל, שפחות מוכרים מהסטארים כדוגמת אברי גלעד. יש כמה שלא משתגעים על הרעיון, לא כולם אהבו לראות עצמם, אבל מרביתם קיבלו את העניין ברוח טובה. זה היה די משעשע".
כיוזם הפרויקט, למה דווקא גלי צה"ל?
"אני מאזין די ותיק של התחנה, ומודה שאני לא אובייקטיבי במיוחד בנושא. אני זוכר שבעיקר בלילות כסטודנט בבצלאל הייתי מאזין לתחנה הזו, שהפכה למותג ישראלי וייחודי רק לנו. הרדיו הזה הוא משהו שיש בו הכל. גם מזה וגם מזה וגם מההוא, וזו בעיקר תחנה ששומרת על רוח נעורים לאורך שנים רבות. מה שבאמת שימש כאיזשהו טריגר היה הסיפור המכוער של שר הביטחון שיום אחד החליט לפטר את מפקד גלי צה"ל, ואז התחילו הדיבורים סביב הנושא ואמרתי 'בוא ניתן עוד פן יפה של גל"צ'. רציתי להציג את הצד המאויר והיפה של התחנה מול הפוליטיקאים מחפשים איך לחרב אותה. זה בהחלט היה עוד פוש לעשות את זה".
בין דימוי למציאות
התערוכה של כוכבי גלי צה"ל שמוצגת בסינמטק תל-אביב כוללת קרוב ל-40 עבודות, המשלבות פורטרטים של אנשי התחנה הצבאית לצד רישומים שנעשו על ידי מאיירים שביקרו בתחנה. "הם עברו באולפנים והחדרים המצחיקים והקטנטנים, ממש חדרים אפלים. אני מוכרח להגיד שישנו פער אדיר בין דימוי התחנה לבין איך שהיא נראית בשטח. בניין עלוב כל כך שזה נורא. אתה לא מאמין שמפה משדרת גלי צה"ל".
היה גם שוני בין הדימוי הרדיופוני של האנשים לבין המפגש איתם פנים אל פנים?
"דווקא לא משהו דרמטי, אבל זה עדיין תמיד מעניין, לבוא ולראות איך זה קורה בפועל ואיך האנשים עובדים בפועל. אתה יודע מה? לפעמים עדיף להשאיר את הדברים ברדיו, לא לדעת איך נראית המציאות ולתת לדמיון לעבוד. אבל התערוכה נעשתה בהמון אהבה, סימפטיה ופרגון לתופעה הזו שנקראת גל"צ וכדי לטפח אותה - חרף כל מי שמנסה לחסל אותה".
Animix - הפסטיבל הבינלאומי לאנימציה, קומיקס וקריקטורות
20-16 באוגוסט, סינמטק תל-אביב