איום במגזר הערבי: נשבית פתיחת שנת הלימודים
בשפרעם טוענים הורים כי העירייה לא טיפלה בליקויים ובג'לג'וליה כמעט בכל בתי הספר יש שולחנות, כסאות וחלונות שבורים. כ-45% מבתי הספר במגזר הערבי סובלים מליקויי תשתית. אם לא די בכך, יוקר המחייה אינו מאפשר להורים לעמוד בתחלופת הספרים הגבוהה. "לא רוצים שביתות, רק ללמוד בשקט"
ועד ההורים הארצי במגזר הערבי מאיים להשבית פתיחת שנת הלימודים בשל ליקויי תשתיות בבתי הספר ותנאים ירודים בכיתות. מבדיקת הוועד עולה כי ב-45% מבתי הספר במגזר קיימות בעיות תשתית שונות המסכנות את חיי התלמידים.
חוזרים ללימודים - כותרות אחרונות ב-ynet:
- חוזרים ללימודים? אתם עוד תשלמו על זה
- מורה ותיק יקבל עוד 5,500 שקל, חדש רק 2,000
- לשון הרע: יוצאים למלחמה בשפה הדלה של הנוער
עוד בערוץ החדשות:
הורה באחד מבתי הספר היסודיים בשפרעם סיפר ל-ynet: "לצערי, בבית הספר יש הרבה ליקויים שעד עכשיו לא תוקנו. הכיתות בלי מזגנים, חולדות נכנסות לכיתות דרך תעלות ועל מגרש הכדורגל לא הונח כיסוי למניעת פגיעות בניגוד לבקשתנו. הליקוי המסוכן ביותר הוא הנזילה בגג האולם שמגיעה עד למערכת החשמל. הדבר הזה עלול לגרום לשריפה ולאסון גדול".
"האחריות מוטלת על העירייה שכלל לא התחילה בתיקון הליקויים", הוסיף האב, "אנו לא מוכנים לשלוח את הילדים שלנו לבית הספר במצב כזה ושוקלים להשבית אותו אם הליקויים לא יטופלו". ראש הוועד, עיסאם עומר, ציין כי חרף בקשות ואזהרות שהעביר לאגף החינוך - הנושא אינו זוכה להתייחסות. "הם לא מתייחסים לנושא וחושבים שמדובר בבעיות לא כל-כך חשובות. יש בבתי הספר במגזר הערבי הרבה בעיות שמחייבות טיפול מיידי".
גם בג'לג'וליה מתמודדים עם בעיות תשתית בבתי ספר ומאיימים לא לפתוח את שנת הלימודים החדשה. ראש ועד ההורים המקומי, מוחמד שואהנה: "כמעט בכל בתי הספר יש הרבה שולחנות, כסאות וחלונות שבורים. עד-כה לא קיבלנו תשובה רשמית מהמועצה על השאלה אם בתי הספר מבוטחים. הליקויים מהווים סכנה לחיי התלמידים. כולם עסוקים באוהל המחאה שהוקם נגד הפקעת האדמות ושכחו את בתי הספר".
שואהנה מתח ביקורת גם על התנהלות אגף החינוך בג'לג'וליה. "מנהל האגף עובד בחצי משרה וזה משפיע על איכות הלימודים וההישגים. לא יכול להיות שאדם שאחראי על חמישה בתי ספר וגנים יעבוד בחצי משרה. זה פשוט חוסר אחריות מצד הגורמים האחראים".
.
ראש מועצת ג'לג'וליה, ג'אבר ג'אבר, אמר בתגובה: "לא ראינו את שואהנה מזמן. הוא גם לא פנה אלינו כדי לפתור בעיות. אם יש לו מה להגיד, הוא מוזמן לעשות זאת. אנו לא מזלזלים בבתי הספר ועובדים לתקן כל ליקוי כדי שתהיה לנו פתיחת לימודים מקובלת ומקצועית. בנוגע למנהל אגף החינוך, משרד הפנים החליט שהוא יעבוד בחצי משרה ואנחנו פועלים להגדלת המשרה". משרד הפנים מסר כי הוא רשאי לאשר חלקיות משרה לעובד ברשות מקומית וכי כל בקשה להגדלת משרה נבחנת לגופה ובכפוף למצבה הכלכלי של המועצה. עיריית שפרעם לא מסרה תגובה.
אין כסף אבל הספרים מתחלפים
אך לא רק בעיות התשתית מקשות על ההכנות לפתיחת שנת הלימודים. יוקר המחייה בישראל מורגש בעוצמה רבה גם במגזר הערבי ומשפחות רבות מתקשות לעמוד בצורכי הילדים לקראת החזרה לבית הספר. נור עלי, תושב סכנין הלומד בבית הספר התיכון בעיר, סיפר ל-ynet כי בשל המצב לא היה יכול לקנות ביגוד לבית הספר. "הלכתי עם שני אחיי לקנות בגדים ומוצרים נוספים לבית הספר, אבל לאבי לא היה מספיק כסף לקנות הכל. ההתייקרות השפיעה על איכות החיים שלנו. אני לא כועס על אבא שלי אלא על הגופים האחראים שלא מתחשבים בנו".
בעיה אחרת שקיימת בבתי הספר במגזר הערבי היא תחלופת הספרים הגדולה, שלא מאפשרת העברת ספרי לימוד מתלמיד לתלמיד או בתוך המשפחה. "אינני מבינה מדוע לא מאחדים ספרים בכל המוסדות באזור נצרת", אמרה תלמידה בכיתה י"א שלומדת באזור. "זה מכריח את ההורים לקנות בכל שנה ספרים חדשים. בכל שנה מבקשים פלטפורמה חדשה, דבר שלא מאפשר לאחי הצעיר להשתמש בספרים שלי. זה לא הגיוני".
"לי אישית די נמאס מכל הסיפורים האלה. כל שנה שומעים וחוזרים על אותן בעיות", אמר איהאב מחמיד, תלמיד חטיבת הביניים באום אל-פאחם. "כל הצעדים באים על חשבוננו והישגנו, אבל הדבר הגרוע ביותר הוא שבכל פעם שיש בעיה - הדבר הראשון שחושבים עליו זה איך להשבית את בתי הספר. כאילו התלמידים הם כלי משחק בידיים של כולם. אנחנו לא רוצים שביתות אלא רק ללמוד בשקט. שיפתרו את הבעיות בצורה מקצועית יותר".
ממשרד החינוך מסר בתגובה כי האחריות לתחזוקת בתי הספר מוטלת על הרשויות המקומיות. בעניין תחלופת הספרים נמסר כי חל איסור מוחלט על בתי הספר להחליף ספרים במשך 5 שנים לפחות, אלא אם מדובר במקרים ייחודים כגון שינוי תוכנית הלימודים. לטענת המשרד, הוא הנחה את מנהלי בתי הספר בנושא ובכוונתו להוציא מסמך רענון נוסף להנחיה.