מוטורולה אטריקס: מפלצת עם תוספת בעייתית
האטריקס – טלפון שהוא גם לב של מחשב – מגיע לישראל עם כמה תוספות מעניינות, היום באורנג' במחיר של החל מ-3,564 שקלים
כשהמוטורולה Atrix הוצג בתערוכת CES בתחילת השנה, הרוחות געשו. הקונספט של מכשיר סלולרי כלב מערכת מחשוב הוא דבר שרבים חשבו עליו וכתבו עליו, אבל מוטורולה היתה הראשונה שביצעה אותו.
סקירות נוספות:
זה היה אחד משני המכשירים הראשונים בעולם שהוכרז שתהיה בו עם מעבד כפול ליבה, והחברה שהמציאה את הסלולר היתה נחושה בדעתה לקחת את התחום צעד אחד קדימה: מכשיר סלולרי שהוא המוח - הנשלף - של מחשב נייד. ולחלופין, של מערכת בידור ביתית.
השבוע מגיע האטריקס לישראל רשמית, עם האביזרים. והגיע הזמן לשאול: האם שווה להשתמש בכל החדשנות הזאת? נתחיל מהמכשיר עצמו, ואז נתקדם לתוספים.
חומרה
האטריקס שומר על איזון סביר בהחלט בין המסה של מכשירים כפולי ליבה כמו הסנסיישן של HTC לבין הדקות וחוסר המשקל של הגלקסי אס 2. מי שחש שהגלקסי קל ופלסטיקי מדי עשוי בהחלט להתנחם במשקל של האטריקס. ומי שחושב שמסך של 4.3 אינץ' גדול מדי ישמח לראות את מסך ה-4 אינץ' של האטריקס. מבחינתי, קשה קצת להשתמש במכשיר במימדים האלה אחרי שהתרגלתי לגלקסי.
מסך:
החוזקות והחולשות של המסך די הפוכות לאלה של הגלקסי אס 2. הוא לא בוהק וחזק כמוהו, אבל הרזולוציה שלו גבוהה בהרבה (540 על 960 פיקסלים על 4 אינץ'. מה שמכונה qHD, מכיוון שזה בדיוק רבע מרזולוציית 1080p). במבט חטוף, הסמסונג מנצח בנוקאאוט, אבל הרזולוציה הגבוהה יותר הופכת את המסך של האטריקס לקריא יותר. שורה תחתונה? זה מסך מצוין.
מצלמה:
המצלמה שלו באיכות 5 מגה פיקסל שמצלמת וידאו ב-720p. היא בסדר, כזאת. המצלמה של הגלקסי אס 2 לא רואה אותה ממטר. או, ליתר דיוק, רואה אותה, ומצלמת טוב יותר. בסטילס ובוידאו כאחד. הפער משמעותי, אבל רק למי שבאמת רוצה להשתמש בסלולרי שלו כתחליף למצלמת סטילס ווידאו.
מעבד כפול ליבה:
מבחינת קרביים, יש למכשיר יתרונות וחסרונות לעומת הגלקסי אס 2, ורובם ככולם קשורים למעבדים של המכשירים. מעבד Exynos של הגלקסי עושה עבודה הרבה יותר טובה בעיבוד וידאו, בעוד שמעבד Tegra2 של האטריקס טוב יותר באנימציות. זה אומר שמשחקים מסוימים ירוצו טוב יותר דווקא באטריקס, למרות שהמעבד שלו קצת חלש יותר. מצד שני, זה אומר שהיכולת שלכם להשתמש במכשיר כנגן וידאו מעט מוגבלת. יש קבצי וידאו שהוא פשוט לא מסוגל לנגן כמו שצריך. הסעיף הזה יהיה משמעותי יותר כשנדבר על מעגן ה-HD של המכשיר.
תוכנה
האטריקס מושק בישראל עם אנדרואיד 2.2. זה מאכזב, כי בעולם כבר הגיע עדכון לגרסת 2.3.4 העדכנית. אבל מספר הגירסה הוא לא הבעיה הגדולה ביותר של המכשיר, ובאורנג' מבטיחים גם שישלחו למשתמשים עדכון קושחה תוך זמן סביר. הבעיה הגדולה של המכשיר מבחינת תוכנה היא הבעיה של כמעט כל מכשיר אנדרואיד של מוטורולה: בלר, הממשק של החברה למערכת ההפעלה של גוגל.
אין מנוס מלומר את זה: בלר מכוער. יישומי המדיה החברתית שכלולים בו עובדים פחות טוב מהיישומים הרשמיים של פייסבוק וטוויטר. למרבה השמחה, מוטורולה לא מאד אגרסיבית בשימור חווית הממשק שלה. אם תתקינו לאונצ'ר (אני הלכתי על Go Launcher Ex), תוכלו לשפר את החוויה שלכם משמעותית. מעבר לכך, דיווחים מארצות שזכו כבר לגירסת אנדרואיד מתקדמת יותר של המכשיר מספרים שגם בלר יש שיפורים. נחכה ונראה.
מוטורולה כללה במכשיר מספר תוכנות, כולל שתי תוכנות עיבוד תמלילים. הבעיה שאחת מהן (QuickOffice) הופכת את העברית. והשניה לא ממש מוצלחת. אין הרבה מעבר לכך. יש תכונות למשתמשים ארגוניים, שקשורות בבלר ומאפשרות מחיקה של המכשיר מרחוק. זה נחמד, אבל זה לא משהו שאי אפשר לעשות עם יישומים מהמרקט.
מעגן HD
בחבילה הבסיסית שנמכרת בארץ, המכשיר לא מגיע לבד. הוא מגיע עם מעגן שמתחבר לטלוויזיה בכבל HDMI, ונותן לכם, אופציונלית, ממשק פשוט לצפייה בווידאו ותמונות והאזנה למוזיקה. אם כל מה שאתם רוצים לעשות הוא לצרוך את המדיה שיצרתם ולשמוע מוזיקה, המעגן הזה עובד נהדר. הממשק שלו באמת פשוט מאוד, והמכשיר מגיע עם שלט רחוק שמותאם לו. זאת חוויה טובה בהחלט.
אבל אם אתם רוצים לנגן קובץ MKV, לדוגמה (נאמר, אם המרתם בלו-ריי שברשותכם לפורמט דיגיטלי), הרי שתגלו מכשול. בממשק הפשוט והנעים, המכשיר פשוט לא מזהה קובצי MKV. ואם תתקינו נגן שאמור לנגן את הקבצים, ותשתמשו במכשיר בממשק הרגיל - מה שאפשר לעשות, והמכשיר נראה סבבה גם על תצוגה גדולה - תגלו את הסוגיה שהזכרתי בסעיף החומרה: הטגרה 2 שמריץ את כל העסק פשוט לא טוב בהתמודדות עם קבצים בקידוד גבוה.
הוא ינגן את הוידאו, אבל באופן מקוטע ובלתי סביר בעליל. מצד שני, אם אתם לא אנשי HD, ואתם רוצים לנגן קובצי AVI או MP4, הוא ינגן אותם בלי בעיה בדרך כלל.
לפדוק
כל מה שכתבתי עד עכשיו מגיע עם המכשיר במחיר הבסיסי שלו. וזאת, כפי שארחיב בהמשך, חבילה יפה בהחלט. אבל אם תשלמו יותר - למעשה, אם תשלמו בדיוק כמה שהגלקסי אס 2 לבדו עולה - תקבלו את LapDock. זה המעגן השאפתני ביותר אי פעם לטלפון סלולרי: יחידה שהופכת את המכשיר למחשב נייד. אין בלפדוק מעבד או זיכרון. יש בו, למעשה, שלושה דברים: מסך, מקלדת וסוללה. סוללה די ענקית.
המסך סביר בהחלט, המקלדת די נוחה והסוללה הופכת את הלפדוק למטען נייד ענקי. אבל... נו, הגיע הזמן למילים קשות: ברגע שמכניסים את האטריקס לדוק ומנסים להשתמש בו כמחשב, או אפילו כדפדפן, התחושה העיקרית היא תסכול.
הסיבה לכך כפולה. ראשית, בעוד שמעבד כפול ליבה במהירות גיגהרץ הופך את המכשיר לסוג של מפלצת בעולם הסלולר, הרי שכמחשב נייד זה לא משהו. בטח לא עם זיכרון של גיגה שאמור להריץ את חוויית הווב הזאת בנוסף לאנדרואיד הרגילה.
אבל אם מגבלת הכוח היא בלתי נמנעת, הרי שמוטורולה הכפילו אותה בבחירת הדפדפן שלהם. האטריקס מגיע עם פיירפוקס. ספציפית, עם פיירפוקס 3.6. פיירפוקס 3.6 הוא אולי הדפדפן הכי פחות טוב שמוזילה הוציאו אי פעם. הוא לא היה משהו במחשבים, והוא איטי בסלולר. בגרסה המלאה ללינוקס שרצה כאן, הוא איטי במידה בלתי שמישה.
החדשות אינן רעות לגמרי. כשמערכת ההפעלה של האטריקס תשודרג, השדרוג יביא איתו גרסה חדשה יותר של פיירפוקס. לא חדשה מאד - כנראה 4.0, בעוד מוזילה השיקה השבוע את גרסה 6.0 - אבל חדשה יותר. ומהירה יותר.
שורה תחתונה
הלפדוק אמור היה להיות הייחוד של האטריקס, אבל בפועל, הוא עקב אכילס של המכשיר. אם אתם קונים אותו עכשיו, אני ממליץ בחום להתעלם מהחבילה היקרה יותר ולהתרכז בנתון הבא: בלי הלפדוק, האטריקס עולה 99 ש"ח לחודש (עם החזר מלא למשתמשים במעל 249 ש"ח לחודש), 40 ש"ח פחות מהגלקסי אס 2. ואם אתם קונים בשוק החופשי, גם שם הוא זול במאות שקלים מהסמסונג. הוא אמנם מכשיר פחות טוב, אבל לא פחות טוב במידה שמצדיקה את הפער. מעגן המולטימדיה הוא גם תוספת נחמדה, כל עוד אתם לא מצפים ממנו להחליף את הסטרימר שלכם.
יום יבוא והחזון שמוטורולה הציגה עם האטריקס יתגשם באמת. אולי אפילו מוטורולה תהיה החברה שתעשה את זה. אני מאמין באמת ובתמים שבעתיד הסלולרי יהיה המחשב היחיד שלנו, וכל שאר הדברים - מחשב נייח, מחשב נייד, טאבלט - יהיו אביזרים שמתחברים אליו אלחוטית, וגם טוענים אותו אלחוטית. אבל אנחנו לא שם.
מצד שני, אם אתם רוצים סלולרי כפול ליבה, ולא רוצים לשלם 139 לחודש, ללא החזר מלא , האטריקס הוא חלופה טובה מאד.
אהבנו: מהיר, מחיר טוב, מעגן המולטימדיה הוא תוספת חביבה ללא תשלום נוסף
לא אהבנו: קטן וכבד לעומת הגלקסי אס 2, מעגן המולטימדיה מוגבל, הלפדוק כמעט בלתי שמיש
מחיר: 3,564 שקלים לערכה הסנטדרטית, 5,004 שקלים לערכה המלאה הכוללת LapDock. יש באורנג' החזרים.
למפרט המכשיר המלא בעברית