רעב בסומליה: המוסלמים תורמים 350 מיליון דולר
הארגון לשיתוף פעולה איסלאמי סיכם על העברת הסכום על רקע הבצורת בקרן אפריקה. ארדואן ניצל את ההזדמנות לעקוץ את המערב. בינתיים, הרעב באזור כולו מחמיר
העולם המוסלמי נותן כתף כדי לסייע למורעבים בסומליה. 57 המדינות החברות בארגון לשיתוף פעולה איסלאמי יעבירו סיוע של כ-350 מיליון דולר לסומליה מוכת הבצורת. כך קבעו נציגי המדינות, בכנס שנערך אתמול (יום ד') באיסטנבול שבטורקיה.
המצב בסומליה - ידיעות נוספות ב-ynet
- התינוק הסומלי שצוּלם גווע ברעב ניצל ממוות
- אחרי כשנתיים: המורדים עוזבים את בירת סומליה
- האו"ם הכריז: רעב בסומליה, רבבות גוועים
ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, נאם במהלך הכנס, קרא למדינות העשירות במערב ובעולם המוסלמי לסייע לסומליה, ואף ניצל את ההזדמנות כדי לעקוץ את מדינות המערב ברמיזה: "כמובן שאי אפשר לצפות מאלו שלאורך ההיסטוריה ניצלו את המשאבים של סומליה ואפריקה להראות רגישות לאור הטרגדיה".
לדבריו, חוקי האיסלאם קובעים כי "לא תלך לישון אם שכנך רעב". "האם סומליה הייתה במצב הזה אם היינו ממלאים את חובותינו?", שאל את הקהל. ארדואן צפוי להגיע לביקור בסומליה היום, כדי לסייר במחנות פליטים ולחנוך בית חולים שדה טורקי.
יעד הדיון באיסטנבול היה להגיע להסכמה על סיוע של כ-500 מיליון דולר, וראש הארגון, אקמלדין איהסנגולו, מסר שהוא מקווה להגיע לכך בהמשך. בנוסף, נציגי המדינות דנו בהקמת "מנגנון ביטחון תזונתי", כדי לוודא שהמצב לא יישנה בעתיד.
על פי נתוני האו"ם, יותר מ-12 מיליון בני אדם בקרן אפריקה זקוקים לסיוע כדי לא לרעוב. בסומליה בלבד כ-2.8 בני אדם נמצאים בסכנת רעב. רובם המוחלט חיים באזורים שבשליטת ארגוני מורדים, הבולט שבהם הוא ארגון אל-שבאב המזוהה עם אל-קאעידה, שמונעים מארגוני סיוע זרים לחלק מזון. במקרים רבים, ארגונים איסלאמיים קיצוניים אף רצחו אנשים שניסו לברוח מאזורים שבשליטתם ובעיקר מדרום סומליה, בטענה שעדיף לרעוב מאשר לקבל סיוע ממדינות המערב.
השר הבריטי לפיתוח בינלאומי, אנדרו מיטשל, ביקר אתמול במוגדישו, בירת סומליה, והזהיר גם הוא מאסון שימיט הרעב. לדבריו, כפי שהובאו בעיתון הבריטי "גארדיאן", כ-400 אלף ילדים במדינה עשוייים לגווע ברעב אם לא ינקטו פעולות סיוע מיידיות באזור.
"באתי למוגדישו כדי לראות במו עיני איך בריטניה יכולה לסייע לאנשים שהוכו על ידי הרעב הזה", אמר מיטשל, שכינה את המצב "מירוץ נגד הזמן". בריטניה אף הודיעה כי תעביר סיוע מיוחד של כ-25 מיליון לירות שטרלינג (כ-40 מיליון דולר), לטובת טיפול במשבר.
המשבר בסומליה זכה אמנם לסיקור רב, אך בצורת קשה וממושכת שפוקדת את קרן אפריקה גרמה למשברים דומים באזורים שונים גם באתיופיה, קניה ודג'יבוטי. בין היתר, בדרום אתיופיה, אזור שהוא לרוב פורה ואוכלוסייתו לא סובלת מרעב, רבים מהתושבים תלויים כעת במרכזי סיוע שמחלקים להם אוכל.
באתר "האפינגטון פוסט" נכתב כי על פי נתוני ממשלת אתיופיה, כ-250 אלף בני אדם זקוקים לסיוע מזון. על פי גורמי סיוע, מספר הרועבים באזור גדול יותר, וקרוב לכ-700 אלף. כמו כן, צויין כי הבצורת מוגדרת כחמורה ביותר ב-60 השנים האחרונות.