הגבול עם מצרים: רק חלק מהגדר נבנתה
בינואר 2010 אישרה הממשלה 1.5 מיליארד שקל לבניית גדר הפרדה בין ישראל למצרים, בעיקר לצורך מניעת הסתננות. למרבה הסכנה, עד היום נבנו רק 45 מתוך 230 קילומטר
גבול ללא הגנה: הגבול הפרוץ עם מצרים הוא סוגיה שעולה באחרונה בכל פעם מחדש בהקשר של מסתננים מהמצד המצרי, ולאו דווקא בהקשרים ביטחוניים. מפתיע לגלות כי יותר משנה וחצי אחרי שאושר תקציב לבניית הגדר, נבנו רק פחות מ-20% אחוז ממנה - 45 ק"מ מתוך 230. ב-30 ק"מ נוספים בוצעו עבודות תשתית.
בגזרות נטפים וכרמית עדיין פרוצים חלקים נרחבים מהגבול וטרם נבנתה בהם הגדר המתוכנת. צה"ל מתמודד עם המצב באמצעות תצפיות גלויות וסומויות של כוחות בשטח ובאמצעים שונים, כמו מצלמות וסריקות מכ"ם. למרות זאת, הכיסוי אינו הרמטי ובקלילות ניתן לחצות את הגבור באין מפריע.
בינואר 2010 אישר ראש הממשלה בנימין נתניהו את הקמתה של גדר הפרדה בשני קטעי גבול עם מצרים, אחד בצפון באזור רפיח ואחד בדרום באזור אילת, בעלות שתנוע בין מיליארד שקל ל-1.5 מיליארד. הגדר אמורה להיבנות לאורך 230 קילומטר, והיא תחובר למצלמות ולאמצעים טכנולוגיים אחרים שבאמצעותם ניתן יהיה לעקוב מקרוב אחר ההתרחשויות באזור. תאריך היעד לסיום העבודות נקבע לסוף שנת 2012.
בנובמבר האחרון החלו עבודות הבנייה ועד כה הושלמה בנייתם של 20 ק"מ מהגדר, ועד סוף שנת 2011 תסתיים הצבת הגדר לאורך 100 ק"מ. מאז שהחלו עבודות בניית הגדר נרשמה ירידה של 50 אחוזים במספר המסתננים לישראל, ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.
מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף (מיל') אודי שני, קיים היום דיון מיוחד לבחינת דרכים להאצה נוספת של הגדר בין ישראל למצרים. המטרה היא לסיים את העבודות בסוף השנה הבאה.
התוכנית להקמת קטעי גדר לאורך הגבול הפרוס מאילת בדרום ועד רפיח בצפון, היא יוזמתו של השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ'. זה התעקש שאין טעם בהקמת מכשול קרקעי בצורת גדר "חכמה", בהשקעות גדולות מדי, אלא די בגדר רגילה בעלויות נמוכות יחסית, שתתוגבר באמצעים אלקטרוניים המצויים בידי מערכת הביטחון, וכמובן בכוחות צה"ל הפרושים לאורך הגזרה.
על פי הנתונים שסיפקה משטרת ישראל, בכל שבוע
מסתננים לישראל בין 100 ל-200 בני אדם, רובם מבקשי עבודה וחלקם גורמים פליליים. רוב מבקשי העבודה מגיעים ממדינות אפריקה, חלקם הקטן בלבד הם פליטים סודנים מחבל דרפור.
עם ההפיכה במצרים, גבר החשש לפיגוע טרור מהסוג שהתרחש היום ודומה כי סוגיית האצת בניית הגדר תעלה עתה מחדש על סדר היום.