שתף קטע נבחר

צילום: AP, Getty Images imagebank

גב עולמי: מתנגדי אסד מתכוננים ל'בשורת הניצחון'

אובמה ואירופה יישרו קו תקיף נגד דמשק, טורקיה וסעודיה כבר לא לצדו ואסד מושל כעת ללא לגיטימציה בינלאומית. המפגינים חשים ברוח הגבית וכינו את מחר "יום שישי של בשורת הניצחון". הסדקים בצמרת כנראה מתרחבים כשהסובבים את אסד צופים במשפט מובארק ויודעים - אצלם ייקחו את החוק לידיים

כרטיס צהוב לאסד. לאחר למעלה מחמישה חודשים של ברוטליות קשה מצד משטרו של נשיא סוריה בשאר אסד, הגיעה היום (יום ה') נקודת שפל משמעותית במצבו: נשיא ארה"ב ברק אובמה, ולצדו מנהיגי אירופה, קוראים לו להסתלק, ומיד. הדברים לא נאמרים בעלמא, ומלווים בהחרפת הצעדים הכלכליים נגד דמשק.

 

אסד. ניסה את כל הטריקים של אבא (צילום: MCT) (צילום: MCT)
אסד. ניסה את כל הטריקים של אבא(צילום: MCT)

 

אמנם, מדובר בהצהרות גדולות ובמעשים קטנים יחסית, אך לפי שמפקפק בכך ראוי להזכיר – קריאתו של אובמה לנשיא מצרים המודח, חוסני מובארק, לפנות את כסאו, הייתה אחד הצעדים המשמעותיים בדרך לאבדן השליטה של מובארק על הנעשה בארצו. מעתה, הנשיא הסורי מושל ללא לגיטימציה בינלאומית משמעותית.

 

התקוממות עממית בסוריה - עדכונים שוטפים ב-ynet:

אובמה: אסד מנהל מסע הרג, עליו לפרוש

אסד המצויר: "לא עומד בזה, פעם אהבו אותי"

אסד לאו"ם: הפסקנו את פעולות הצבא נגד מפגינים

 

ההחרפה האמריקנית התאפשרה בעקבות הכניסה המסיבית של טורקיה וסעודיה למערכה הדיפלומטית נגד דמשק ולגיבוי האירופי הנרחב. בארה"ב אין נכסים סוריים רבים ולכן הפעלת הסנקציות לא הייתה יעילה ללא תמיכת מדינות אירופה, שמנהלות קשרי מסחר ענפים עם סוריה.

 

משוריינים בלטקיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
משוריינים בלטקיה(צילום: EPA)

 

המלך עבדאללה מסעודיה היה אולי המנהיג הערבי הראשון שפנה לאסד בשפה קשה לפני שבועות מספר ואמר כי הוא טובח באזרחיו וכי עליו לחדול מכך מיד. הוא גם החזיר את שגרירו מדמשק, ובעקבותיו עשו כן גם בחריין, כווית, קטאר, וביממה האחרונה גם תוניסיה ושוויץ.

 

בין לוב לדמשק

ראש ממשלת טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, שבתחילת ההתקוממות עוד הציע לידידו הסורי עזרה בביצוע רפורמות, אמר אמש כי "המצב בסוריה דומה למצב בלוב ערב התערבות נאט"ו".

במקרה של לוב הייתה תמיכה של רוסיה וסין במועצת הביטחון לקבלת ההחלטה שהביאה להתקפה הצבאית. אולם שתי המדינות חשו נבגדות מניצול ההחלטה למבצע צבאי מסיבי והן מנעו עד היום קבלת החלטה משמעותית נגד סוריה במועצה. עם זאת, מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון הודיעה היום כי המועצה תכונס שוב לדיון בנושא.

 

על כך יש להוסיף את האומץ הפתאומי שאחז בנציבות האו"ם לזכויות אדם שקבעה בדו"ח שהגישה היום כי "בסוריה מתחוללים פשעים נגד האנושות" וכי על מועצת הביטחון להורות להעביר את הנושא לבית הדין הבינלאומי והנה התוצאה: רוח גבית בינלאומית מתחזקת למפגינים.

 

מעצר אזרחים בחומס. התעוזה לא שוככת (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מעצר אזרחים בחומס. התעוזה לא שוככת(צילום: EPA)

 

מי שמטיל ספק בהשפעת האירועים הללו על המפגינים, די שיציץ בשם שהוצמד להפגנות המתוכננות למחר בסוריה: "יום השישי של בשורות הניצחון". תעוזת המפגינים נגד משטר אסד לא דעכה, וייתכן שנראה בקרוב ניסיון נחרץ יותר לגרור את הערים חלב ודמשק לקלחת ההפגנות.

 

מה יעשה אסד?

בינתיים נשא סוריה ממשיך בעקשנות ובהתמדה להשתמש בכלים של אתמול נוכח האתגר של היום. נדמה שלא נשאר עוד טריק כלשהו מבית מדרשו של אביו בטבח בחמה ב-1982 או של ימי המשטרים הקומוניסטים העליזים שלא ניסה.

 

אסד במפגש עם חברי הבעת' בדמשק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אסד במפגש עם חברי הבעת' בדמשק(צילום: EPA)

 

כך, למשל, רק שלשום הפגיז את עיר מוצאו, לטקיה, באמצעות ספינות קרב, ואילו אמש הבהיר כי "הרפורמות הפוליטיות בסוריה נובעות מרצונו של העם ולא מתוך לחצים חיצוניים". זר שיבקש ללמוד על המתרחש באמצעות כלי התקשורת הסוריים לא יבין על מה המהומה.

 

הדיווחים חפים מהתייחסות להפגנות כלשהן, ללא שום ביטוי לדרמה המתחוללת בשורות הצבא על רקע תמונות החיילים העורקים והאזרחים הנמלטים. מי שביקש להתעדכן בפרשת חילופי שרי ההגנה בשבוע שעבר יכול היה למצוא כי הידיעה הראשית של סוכנות הידיעות הסורית הרשמית עוסקת בנושא אחר לגמרי: "כוחות הכיבוש הישראליים הבעירו אש בארבעה דונמים ברמת הגולן הכבושה". עדות לשאלה האם שר ההגנה היוצא חי או מת? לא אצל סאנ"א כמובן.

 

ישרוד כמו קדאפי?

ראוי יהיה לזכור את היום הזה. כלל לא בטוח שנבחין כלפי חוץ בשינוי מיד, אך נראה כי בעקבות קריאת הבית הלבן ומנהיגי אירופה יגבר על אסד הלחץ ממקורביו לפרוש בצורה כלשהי כדי להשאיר את כולם בחיים.

המעגל הסובב את אסד צופה במשפטו של מובארק ויודע – בסוריה לא תהיה אפילו מראית עין של דיון. לאחר למעלה מאלפיים הרוגים ו-41 שנות שלטון משפחת אסד, רבים יבקשו לקחת את החוק לידיהם. לכן סביר להניח שכבר עתה מתרחבים הסדקים בצמרת הסורית.

 

לצד כל זאת, ראוי לזכור שעדיין לא נפל דבר בסוריה. שליט לוב, מועמר קדאפי, המנהל קרבות עזים מול כוחות נאט"ו והמורדים כשגבו אל הקיר מצליח לשרוד כבר חצי שנה ולא ברור מהו המתווה המסתמן בדיונים החשאיים המתנהלים בינו לבין המורדים בתוניסיה. ייתכן שגם לאסד יש עוד כברת דרך לעבור בטרם יעזוב את כס הנשיאות. אך לאחר ההצהרה הפומבית של אובמה גם הוא יודע: מעתה הוא נשיא ללא לגיטימציה בינלאומית ועם התנגדות עזה מבית ומחוץ. מהמצב הזה קשה מאד להיחלץ, אולי כמעט בלתי אפשרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסד. טריקים של אבא
צילום: MCT
אובמה. לראשונה קריאה להתפטרות
צילום: רויטרס
לטקיה מופגזת באמצעות ספינות קרב
צילום: AFP
הפגנת תמיכה באסד. עוד לא נפל דבר
צילום: רויטרס
המלך עבדאללה ואסד בימים הטובים. נתן את האות
צילום: רויטרס
מומלצים