שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, הגולש מיכאל קרביץ

'ההסלמה בדרום - ניסיון אסד להסיט תשומת הלב'

הכעס במצרים מופנה לישראל, אך העיתון "א-שרק אל-אווסט" מאשים דווקא את סוריה: "זה הניסיון האחרון לחלץ את משטרו של אסד". חרף הבעת הצער הישראלית, במצרים מאיימים: "העם לא יזלזל בדם בניו, גם הסכמי קמפ-דיוויד אינם גורל משמיים"

מצרים דורשת מישראל להתנצל בעקבות חילופי האש בגבול, אך בעיתונות הערבית יש מי שמאשים דווקא את סוריה. העיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון, טוען היום (א') כי המתקפה המשולבת בדרך לאילת היא תוצר של ניסיון הנשיא בשאר אסד להסיט את תשומת מלב מהמתרחש בארצו ולהפחית מהלחץ הבינלאומי עליו. בינתיים מתרבים במצרים הקולות המיליטנטיים: "הדם המצרי לא יישפך ללא תגובה".

 

מתיחות עם מצרים: הכתבות האחרונות ב-ynet

 

"ברור כי המצרים, בתגובתם לתוקפנות הישראלית בסיני שכחו, או לא הקדישו זמן, להצהרות שמסר בן דודו של הנשיא הסורי, רמי מחלוף, עם התגברות המהפכה בסוריה", הזכיר הפובליציסט טארק אל-חמיד בטורו הבוקר ביומון הלונדוני. לדבריו, בריאיון שהעניק מחלוף בחודש מאי האחרון, הדגיש כי "לא תהיה יציבות בישראל אם לא תהיה יציבות בסוריה".

 

עוד ציין קרובו של אסד בדבריו ל"ניו-יורק טיימס", כי "איש לא יוכל להיות ערב להשלכות אם יקרה משהו למשטר הזה. אל תניחו לנו לסבול. אל תגבירו את הלחץ על הנשיא, אל תדחפו את סוריה לעשות את מה שהיא לא רוצה לעשות. עליכם לדעת שכאשר אנחנו סובלים – איננו סובלים לבד".

 

"ומה קרה אחר כך?", תהה אל-חמיד במאמרו, "משטר אסד שלח את

הפלסטינים לגבול עם ישראל בגולן (באירועי יום הנכסה והנכבה - ר"נ), אך תכניתו לא הצליחה, הפלסטינים נהרגו וישראל שלחה מסר ברור לאסד. המשטר הסורי ניסה ניסיון אחר – ללחוץ על ישראל באמצעות ההכרה הסורית בגבולות 1967, וכן בשליחת מסרים לארה"ב מאז תחילת המהפכה כי אסד מוביל לשלום. אחר כך בא הניסיון הזה בעזה ובסיני, בסיוע איראני, כדי לחלץ את משטרו המותש של אסד".

 

דיפלומט מצרי: אל תמהרו לנתק הקשרים עם ישראל

במשרד החוץ הישראלי העריכו אתמול כי המשבר עם מצרים הולך ומתפוגג, לאחר שהביעו בישראל צער על מותם של חמשת השוטרים המצרים. גם מצרים הרשמית תיארה מהלך זה כ"חיובי", אולם קולות שונים נשמעים מצד גורמים אחרים במדינה. "הסכמי קמפ-דיוויד אינם גורל משמיים, הימצאות השגרירות הישראלית בקהיר נתונה בסכנה", הודיעה בסוף השבוע מפלגת האופוזיציה "אל-וופד". "העם המצרי לא יזלזל בכבוד או בדמם של מי מבניו שנפלו מכדורי האויב הציוני".

 

גם מפלגת האופוזיציה "אל-תגאמוע" תקפה את ישראל על רקע התקרית. "יש להשתחרר מהמגבלות שהטיל הסכם קמפ-דיוויד על החיילים המצרים המוצבים בגבול ארצנו. הגבול הזה מעודד את ישראל לפגוע בריבונות המצרית", אמר מנהיג המפלגה, רפעת א-סייד. הוא קרא לגרש את שגריר ישראל מקהיר וכן להחזיר את השגריר המצרי מישראל.

 

הנשר המצרי מגרש את שגריר ישראל בעקבות התקרית. קריקטורה במצרים ()
הנשר המצרי מגרש את שגריר ישראל בעקבות התקרית. קריקטורה במצרים

 

במצרים הבהירו בסוף השבוע כי הם מצפים להתנצלות רשמית מישראל על מותם של השוטרים, ודיווחים שונים עוררו חשש כי אכן תחזיר את שגרירהּ מישראל. ה"ניו-יורק טיימס" ציטט אתמול דיפלומט מערבי שסיפר כי בעקבות החשש, מיהרו גורמים ממדינות אחרות להתערב במשבר ולנסות לפשר בין הצדדים.

עם זאת, אתמול הבהירו במשרד החוץ כי מעולם לא הייתה כוונה ממשית להחזיר את השגריר המצרי לקהיר, אלא היה זה תרחיש אפשרי שבחנו המצרים ופורש לא כהלכה עקב אי-דיוקים בכלי תקשורת.

 

שר הביטחון, אהוד ברק, ציין אתמול כי "ישראל מצרה על מותם של השוטרים המצרים במהלך הפיגוע בגבול", והורה לקיים תחקיר צה"לי ובעקבותיו בדיקה משותפת עם הצבא המצרי, לבירור נסיבות מותם. גם שגריר ישראל לשעבר בקהיר, שלום כהן, העביר את נוסח "הבעת הצער" הרשמית למשרד החוץ בקהיר. במצרים דיווחו תחילה כי במשרד קיבלו את ה"התנצלות", אולם כעבור מספר שעות פרסמה הממשלה הודעה רשמית, בה הבהירה כי "העמדה הישראלית הייתה חיובית על פני השטח, אך לא תאמה את עוצמת הכעס המצרי עקב פעולות ישראל".

 

שורפים את דגל ישראל בהפגנה מול השגרירות בקהיר

 

לטענת מוחמד בסיוני, לשעבר שגריר מצרים בישראל, התגובה המצרית לתקרית משקפת את השינויים שהתחוללו במדינה בעקבות מהפכת "25 בינואר", ואת שאיפתם של המועצה הצבאית העליונה והמועמדים לנשיאות המדינה לבסס את כוחם. "המצרים לא מקבלים מה שקרה, וזה אומר שישראל צריכה לגלות תשומת לב", הבהיר בדבריו ל"ניו-יורק טיימס". "אם הם ימשיכו בהתנהגותם כלפי הפלסטינים ותהליך השלום, זה יביא להסלמה נוספת במצב".

 

עם זאת, אתמול העריך בסיוני, כי מצרים לא תחזיר את שגרירה מישראל בעקבות המשבר. בראיון טלפוני שהעניק לתכנית טלוויזיה מצרית "החיים היום", אמר הדיפלומט כי מצרים הגישה לישראל שתי בקשות: דרישה להתנצלות רשמית ולהקמת ועדת חקירה משותפת – שלשתיהן ניתן מענה בדבריו של שר הבטחון, ולכן לא סביר שהמשבר הדיפלומטי יחריף עוד.

 

בראיון לתכנית אחרת, "קהיר היום", קרא בסיוני למצרים לבחון גם את היתרונות שנובעים מקשריה הטובים עם ישראל, בטרם תמהר לנתקם. "מצרים תפסיד את כל ההישגים אליהם הגיעה בעקבות הסכמי קמפ-דיוויד, תיכנס למעגל הלחימה עם הצד הישראלי ותיצור מצב של מתיחות בגבול. להערכתי, לא תהיה הפרה של ההסכם עם ישראל".

 

"הדם המצרי יקר מכדי שיישפך ללא תגובה"

חרף ההערכות האופטימיות, בולטת במצרים החמרת הטון כלפי ישראל בעקבות התקרית בגבול. גם ראש ממשלת מצרים, ד"ר עיסאם שרף, שיקף את המגמה בדברים שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו: "הדם המצרי יקר מכדי שיישפך ללא תגובה", כתב בסוף השבוע. "המהפכה המהוללת באה כדי להשיב למצרי את כבודו בתוך הארץ ומחוצה לה. מה שהיה מקובל במצרים לפני המהפכה לא יהיה עוד מקובל במצרים שאחרי המהפכה". הוא ציין עוד כי בכוונתו לדון בדרכי התגובה האפשריות להרג השוטרים.

 

גם "איחוד צעירי המהפכה", גוף שהוקם לאחר הדחתו של הנשיא חוסני מובארק, הודיע כי "לא יהסס להיכנס לעימות עם ישראל". בהודעה שפרסם היום, נאמר כי לא ישתוק לנוכח פגיעה בחייליה של מצרים ובאדמתה. "המתקפה הזאת מבטאת הפרה של הסכם השלום ושל כל ההסכמים הבינלאומיים. אל ליישות הציונית לתלות את כישלונה הפנימי על הביטחון המצרי. העם המצרי, שעמד ב-25 בינואר בחזה חשוף מול הכדורים והטנקים כדי להפיל את מובארק, לא יהסס לעמוד מול היישות הציונית הרעועה ולהפיל אותה".

 

דורשים לגרש את השגריר הישראלי במהלך הפגנה בשבת

 

"המדיניות הישראלית, שמתבססת על השפלת הערבים והמוסלמים ומסתמכת על הסיוע האמריקני ועל הציות של משטרי דיכוי דיקטטוריים ערביים, היא האחראית לפיגוע הזה ולכל הפיגועים הדומים לו בעתיד. היא זו אשר הרגה את השלום וזרעה את זרעי הקיצוניות", כתב גם עורך היומון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי", עבד אל-בארי עטואן. הוא הזהיר כי "ההפרה הישראלית של ההסכמים מספקת למועצה הצבאית השולטת במצרים הזדמנות לא רק לעיין מחדש בהם, אלא אף לבטל אותם באופן הדרגתי, כל עוד הצד הישראלי אינו דבק בהם".

 

מאידך, טוען ה"ניו-יורק טיימס" כי בקרב כוחות הביטחון בישראל קיימת מורת רוח לנוכח הדרישה ליטול אחריות על מות השוטרים המצרים. חיילים ששוחחו עם העיתון ציינו כי המחבלים שהרגו את השוטרים חצו את הגבול מסיני, ואף הזהירו מראש את לובשי המדים המצרים. "התחושה היא שכל זה לא היה צריך לקרות", אמר חייל ישראלי, "עכשיו עלינו לספוג את התגובות הקשות, כאילו אנחנו אחראים לתקרית, אף שמקורה במצרים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסד. "לא סובלים לבד"
צילום: MCT
שורפים דגלים בהפגנה בקהיר
צילום: EPA
הלווית אחד השוטרים שנהרגו
צילום: AFP
חיילים מצרים בגבול. "הוזהרו מראש"
צילום: AFP
מומלצים