עסק משפחתי: קול חתן וקול כלה. קול שמחה?
יש החוששים מהכנסת בן משפחה חדש לתוך העסק. איך מנהלים עובד כזה ומה תהיה ההשפעה אם הצירוף ינחל כשלון ואכזבה? "הדם המשותף" הוא לא הכל
אחת המחשבות אשר עולות לבעלי עסק משפחתי שבנם או בתם נישאו לא מכבר היא האם לצרף את בן המשפחה החדש, זה שנכנס זה עתה למשפחה, לתוך העסק.
יש החוששים מכניסה זו לתוך העסק - איך מנהלים עובד כזה ומה תהיה ההשפעה אם הצירוף ינחל כשלון ואכזבה. יש כאלה ש"הדם המשותף" הוא המרכיב החשוב ביותר עבורם ובני זוגם של הילדים בעסק הינם בגדר "אורחים" אבל לא באמת חלק מהמשפחה. מאידך, יש אשר מזמינים, מעודדים, או אפילו לוחצים כדי שאלה יצטרפו לעסק.
אין ספק שיש כאן גם אלמנט של מזל, מיהו בן/בת הזוג שאיתו התחתנו ילדכם. אך עדיין, תהליך יצירת אמון אורך זמן ויש לקחת זאת בחשבון.
מה היתרונות בהכנסת בני משפחה חדשים לעסק?
• הם יכולים להביא איזון למערכת העסקית - עסק משפחתי מנוהל לעיתים על בסיס רגשי, דבר שיכול להיות בעוכריו של העסק. הכנסת קרוב משפחה שאינו מקרבת דם ראשונה מכניסה איזון לעסק, ומאפשרת שיתוף פעולה עם מי שיש לו עניין בעסק אבל עדיין אינו נושא מטענים רגשיים כלפי בני המשפחה.
• הם יכולים להביא ראייה אחרת לעסק, ראייה שונה עם זוויות מבט אחרות להסתכלות. הם באים מבחוץ ולכן מביאים איתם סוג של רעננות מחשבתית.
• במצבים מסוימים הם יכולים להפוך להיות המוח של העסק. הם אלו שיחושו אחריות עצומה ויעשו הכל כדי לקדם את העסק.
• הם יכולים להוות גשר בין בני משפחה כשדברים עולים על פסים של כעסים ומתחים.
מהם הנושאים שיש לתת עליהם את הדעת כאשר עובדים עם בן הזוג של ילדך?
• מהו תפקידו בעסק בעת כניסתו לעבודה ומהן אפשרויות הקידום שלו? האם יהיה הוא בעל עמדה ניהולית כבר בתחילת הדרך או לא? המעמד בעסק מהווה במובן מסוים מדד למעמדו במשפחה ולכן חשוב להתייחס לנקודה זו.
• מהו השכר אשר יקבל בעת כניסתו לתפקיד ומהם התנאים הנלווים לכך (רכב, ביטוח מנהלים, תנאים סוציאלים וכו'). השכר מהווה מדד להערכה מצד בעל העסק כלפי כישוריו. אין להקל ראש בנקודת פתיחה זו. השכר והתנאים מהווים מדד מצד המועמד לאופן שבו נתפס הוא בעיני בעלי העסק.
• במידה שיגלה כושר ניהולי וכריזמה האם בבוא העת יוכל להיות היורש של העסק? האם יש סיכוי למי שאינו ילדך לרשת את העסק?. בנקודה זו יש להבהיר לפני כניסתו לתפקיד את עמדת הבעלים בנושא. אם אין סיכוי שירש את העסק אך לו יש ציפיות לכך הרי שמן ההגינות שהוא ידע על כך. לעיתים דברים משתנים, מה שנחשב בתחילה כבלתי אפשרי הופך לאפשרי ואפילו לאופציה טובה ונכונה, כך שבעצם הכל פתוח. אבל אם בעל עסק מטפח ציפיות לחתנו כאשר יודע בוודאות בתוך תוכו כי זה לא יקרה, זו יכולה להיות התחלה של סיבוך משפחתי שתוצאתו הסופית אינה טומנת זוהר.
מהו היחס לו זכאים המצטרפים החדשים למשפחה ולעסק?
התשובה הישירה לשאלה – זה תלוי. תלוי במה? בתרומתם של אלה לעסק. במידה שתרומתם גדולה לעסק, תרומה שניתנת לכימות (צמיחת העסק, הגדלת מכירות, שיפור ברווחים) אזי יזכו ליחס אוהד ומפרגן בעסק. תרומתם יכולה להיות אפילו באווירה העסקית, בשיפור וירידת המתח שנוצר בין בני המשפחה. מנגד, אם נמצא שהם בעסק בשביל לקדם את עצמם ועניינם בלבד אזי התוספת שיביאו לעסק תהיה כזו שככל הנראה לא יזכו ליחס אוהד ומפרגן.
מהו "השימוש" בבן זוג זה בעסק משפחתי?
לעיתים אנשים אלו תופסים צד של אחד מבני המשפחה, בדרך כלל של אחד שמחזיק בעמדת ניהול. לרוב בן הזוג ינהל עבורו מאבק פנימי שמתנהל בעסק. מה שקורה בפועל הוא שבני המשפחה ממשיכה בקשרים "טובים" והוא נושא בנטל המאבק. מאידך, הם יכולים לגשר בין הצדדים ולהביא לשלום בינהם. בפועל, בעת ויכוח או ריב, הם תופסים תפקיד חשוב כיוון שהם יכולים לעודד או להרוס את הקשרים המשפחתיים הקיימים.
מצד המשפחה, לפעמים הדבר הופך לקל ופשוט כאשר אפשר להאשים אותם כאשר הדברים לא מסתדרים. איכשהו הופכים אותם לשעיר לעזאזל. אבל לרוב, עם כל הצער והכאב, הם תמונת ראי של העסק ושל האנשים העובדים בעסק. הם תמונת הראי למתח ששורר ולדברים שלא מדברים עליהם.
מהו המלכוד שהם יכולים לחוש?
אנשים אלו יכולים לחוש מלכוד בעסק משפחתי. מחד, הם בדרך כלל יראו דברים אחרת כיוון שהם באים מרקע משפחתי שונה. מאידך, הם יודעים מה מותר ומה אסור להגיד ולרוב הם יבחרו לא להגיד. למה? כי בתחושתם, כאשר הם יעזו ויאמרו את מה שהם רואים אזי עלולים הם לחטוף אש צולבת למרות שאולי אמרו את דעתם של רובם.
לעתים, מתוך מצוקה, הם יפעילו את בני זוגם, בני זוג שהם בקרבת דם ראשונה לבעלי העסק. במקרה כזה הדברים יכולים לקבל תפנית חיובית אבל לרוב תקבל תפנית שלילית. בעלי העסק לא יאהבו את התערבותם החיצונית של ילדם בעסק. במצב כזה כדאי להבהיר להם, תחת קוד חברתי מסוים של עסק, שכל אותם דיבורים בסופו של דבר מחלישים את העסק ולא מחזקים אותו, ולכן לא מומלץ לפעול כך. במידת הצורך ניתן לקיים ישיבות משפחתיות אחת לכמה חודשים, ישיבות שבהן ניתן להזמין את הילדים ואת בני זוגם כדי שיתרשמו מהאווירה בעסק.
מה קורה כאשר דברים לא מסתדרים?
הכניסה לעסק יכולה גם שלא להצליח. הסיבות לכך יכולות להיות רבות, כמו לדוגמא:
• הבדלי תרבויות שונות בנושא התנהלות בעבודה. בן הזוג בא מתרבות עבודה שונה מזו של העסק ולעיתים נוצרים חילוקי דעות על נקודות אלו. לדוגמא: עבודה בערבי חג, דיווחים למנהל, נוכחות בעבודה במשך כל שעות היום וכו'. התנהגות זו לא מקובלת על בעל העסק וזה יכול להוביל למהלך של עזיבה מהעסק.
• ציפיות משני הצדדים לעבודה מסוימת כאשר בפועל העבודה אינה מה שציפו.
• ציפיות לגבי ביצוע התפקיד כאשר בפועל התוצאות אינן מוכיחות הצלחה
• קידום שלא מתממש ובעטיו עוזב העובד את העסק
במצבים אלו מומלץ לקיים שיחת הבהרה ותיאום ציפיות כאשר מרגישים שהדברים עובדים בשונה ממה שחשבתם. אם לאחר פרק זמן מסוים (מספר שבועות עד מספר חודשים ספורים ) הדברים לא משתפרים יש מקום לנקיטת פעולה בנושא.
הצלחת שילובם של בני הזוג של ילדכם תלויה בגורמים רבים ולא רק בגורם אחד, אך בראש ובראשונה תלויה ברצון משותף של שני הצדדים לעבוד יחד ולשתף פעולה. בהצלחה.