שתף קטע נבחר
 

הישראלי הממוצע חי לפחות כמו מיליונר אמריקני

לו חייזר היה נוחת בישראל הוא היה בטוח שהגיע למדינה של עשירים מופלגים: מכוניות, ג'יפים, מרכזי קניות, בילויים ומתנות נדיבות שהמקומיים מרעיפים זה על זה. דווקא הדוד המיליונר מארה"ב חי בצורה צנועה וצובר את כספו

אם הייתי מבקשת מכם לזרוק מספר אסוציאציות שעולות מהמילה "מיליונר", ייתכן שאצל רבים יעלו בראש מכוניות פאר, זוהר, בתים מפוארים, מותרות, מושא להערצה וכדומה. יצא לי להכיר מספר אנשים שניתן להגדירם כמיליונרים וחלקם אכן עונים על חלק מהתיאורים לעיל, לצד כאלו שכלל לא מתאימים לתיאור.

 

 

פרופסור טום סטנלי חקר במשך כ-30 שנה את ההרגלים של העשירים בארצות הברית  וספרו "המליונר שבדלת ממול" כיכב ברשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס תקופה ארוכה.

 

סטנלי לא עוסק בכאלו שזכו בהגרלות או ביצעו אקזיט מתוקשר - הוא חוקר מיליונרים שהונם העצמי (נכסים פחות התחייבויות), גבוה ממיליון דולר ונצבר הרחק מעין התקשורת. בארה"ב, נכון לאמצע שנות האלפיים, מספרם של בתי אב כאלו עמד על 5% מהאוכלוסייה.

 

סטנלי מצביע על כך שדמות המיליונר רחוקה מאד מזו שמצטיירת לנו, ולרוב הם מעדיפים עצמאות כלכלית על פני מעמד חברתי. עמוד השדרה של המיליונר עומד איתן אל מול הלחצים והפיתויים הרבים שמשדרת חברת הצריכה המודרנית.

 

קווים לדמותו

המיליונר האמריקני הטיפוסי אינו קונה מכונית שעולה על 40 אלף דולר, למרות שהכנסתו השנתית עולה על 400 אלף דולר. 70% יעדיפו לחדש את סוליות הנעליים בטרם ירכשו חדשות, 70% מכינים רשימת קניות לפני שהם הולכים לסופר. רובם חיים בבתים שנבנו לפני יותר מ-40 שנה, המיליונר הטיפוסי הוא באמצע שנות החמישים ובדרך כלל עיסוקו עצמאי. 95% נשואים לאותה אישה 28 שנים בממוצע. רובם סיימו אוניברסיטה אך בציונים בינוניים בלבד.

 

אם יישאלו, ידרגו את "המזל" רק במקום 27 מבין 30 גורמים להצלחתם. בראש הרשימה יימצאו הגינות ואתיקה עסקית, משמעת עצמית, כישורים חברתיים, בן זוג תומך ועבודה קשה. הצטיינות בלימודים ויועצי השקעות נמצאים בתחתית הרשימה. רבים מהבזבוזים שלהם אינם עולים הרבה, אך עדיין מהנים - מפגשים משפחתיים, חברים, ספר טוב וכדומה.

 

מתוך הנתונים הרבים שמציג הספר של סטנלי, עולה גם מסקנה בולטת ומשמעותית - סוד עושרם של המיליונרים שבדלת שממול, הוא יכולתם לחיות מתחת לאמצעיהם. הם משקיעים את המשאבים שלהם בביסוס חירותם הכלכלית, על פני צריכה של סמלי סטטוס שיפגעו בעושרם.

 

המצב בישראל

חייזר שינחת ויסתכל על החברה הישראלית, כמדומני יחשוב שנחת במדינה של עשירים מופלגים: מכוניות וג'יפים חדשים, בזבוזים ומרכזי קניות רבים, יציאה לאירועים שונים ומתנות נדיבות, בתים חדישים שרבים משקיעים בעיצובם.

 

יש איזשהו דיסוננס, פער מסוכן לחברה הישראלית, לכולנו, בין מה שנדמה לנו שאנו יכולים לבזבז לבין מה שאנו באמת יכולים לבזבז. אם רק 3% מהמיליונרים יוצאים לשייט תענוגות פעם בשנה, תנסו לחשוב כמה ישראלים יוצאים לשייט בשנה.

 

הפער בין האשליות שיוצרת תרבות הצריכה, בסיוע גורמים אינטרסנטיים שונים, על זוהר, תדמית נוצצת וצריכה מטורפת, לבין מה שמרבית האוכלוסייה בישראל אכן יכולה להרשות לעצמה, הוא פער גדול מאד.

 

בפער הזה דרים בכפיפה אחת לחצים חברתיים ורצון להראות שלי יש יותר גדול. לא משנה מה - בית, רכב ובזבוזים. ההשוואה הבלתי פוסקת הזו היא מסוכנת מכיוון שרבים לא נמצאים במקום שאכן מאפשר להם את אורח החיים הזה, וכאשר הם הולכים נגד יכולותיהם המציאותיות הם עלולים להיקלע לחובות, ללחצים נפשיים, לרדיפות של חייבים ועוד.

 

כפי שמתווה הספר שכתב טום סטנלי ,הרוב המכריע של המיליונרים שחקר לאורך 30 שנה, מתנהג באיפוק, לא מתוך רצון לנקר עיניים, אלא מתוך משמעת עצמית ועמידה בלחצים ובציפיות שמגדירה תרבות הצריכה המודרנית.

 

חשוב לזכור שמה שנכון לגבי מיליונרים, בהכרח נכון לגבי מרבית האוכלוסייה בישראל. תרבות של צריכת יתר עלולה להוביל לצריחת יתר - כאשר חשבון הבנק נאנק תחת העול ואנו נזקקים לצעדים נואשים כדי להמשיך ולנוע.

 

כמה כלים למי שרוצה לשפר את רמת החיים שלו

1. פתחו משמעת עצמית: משמעת עצמית ניתן למתוח ולחזק, או להיפך, בדיוק כמו שרירים. כאשר המשמעת העצמית עולה, תוכלו לצבור יותר הצלחות, בכל תחום בחיים. משמעת עצמית היא ההורה של ההצלחה לאורך זמן.

 

2. לימדו ללכת לעיתים נגד הרצון העצמי: לעצור, להתאפק. במקום "אני חייב את זה!", שאלו: "אני באמת חייב את זה?". כאשר אתם מרגישים חובה נואשת לקנות משהו עיצרו ובידקו. כאשר אנו משתהים, הרבה פעמים הצורך נעלם.

 

3. ריכשו כישורים של התפתחות אישית ולמידה, בכל תחום שמעניין אתכם ושיכול לקדם אתכם. למידה היא כלי שעוזר לנו להצליח גבוה יותר.

 

4. העלו את רף המצוינות שלכם: התרגלו לתבוע יותר מעצמכם. אם נדמה לכם שאתם יכולים להגיע עד רף מסוים, משכו אותו מעט יותר גבוה. כאשר אתם מתרגלים לצפות יותר מעצמכם, זה יהפוך להרגל. בהדרגה, הסטנדרט של רמת הביצוע שלכם, ישקף רמת עלייה מתמדת.

 

5. השקיעו בפיתוח כישורים חברתיים: אנו זקוקים לחברה, לאנשים, אך לא תמיד יודעים להראות זאת. השקיעו ביכולת לפתח קשרים אישיים וזו תוכל להביא אתכם רחוק הן מבחינת היכולות האישיות שלכם והן מבחינת האושר שתחוו מיחסים חברתיים פוריים.

 

הכותבת היא מנכ"ל התמרה - תהליכים בעיצוב חיים. ניתן לפנות אליה בדוא"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גדל על העצים?
צילום: shutterstock
גלית תגורי משה
צילום: צדוק משה
מומלצים