עוזבים את באר-שבע: "לא גיבורים על טילים"
בעקבות מתקפת הגראדים בחרו לא מעט תושבים למצוא בית חלופי. "הנפילה זעזעה, מזל שהמקלט היה פתוח", סיפרו בני הזוג קריאף. רון נסעה לת"א: "לא יכולה להישאר". זהבית עלתה על רכבת לחברתה בחיפה: "במלחמת לבנון אני אירחתי אותה"
נמלטים מארץ הגראדים: באר-שבע תחת מתקפת רקטות, וחלק מהתושבים החליטו לעבור למקומות בטוחים יותר. משפחת קריאף, המתגוררת בשכונה שספגה אתמול (שבת) פגיעה ישירה - ממנה נהרג יוסי שושן ונפצעה אנושות עדאל שיטרית - בחרה לעבור לתל-אביב ולהתארח אצל הבת. בבוקר הם ארזו את המזרן על גג הרכב והתכוננו לעזוב את העיר. "לצערי, לא הצלחתי להיות גיבור על הטילים", אמר גי קריאף.
"אנחנו לא נשארים כאן, אנחנו עוזבים", הבהירה אשתו, זהבה. "הנפילה זעזעה, כל התמונות בבית שלנו נפלו". בני הזוג קריאף מתגוררים בבית מעץ, אך למרבה המזל המקלט ציבורי הסמוך לו היה פתוח. "לאנשים אחרים אין כזה מזל", אמר הבעל גי. "הם גרים רחוק ולוקח להם זמן עד שהם מגיעים למקלט. אתמול ישנו שם משפחות המתגוררות מעט רחוק יותר ואין להן זמן לרוץ לשם".
הסלמה בדרום - הכותרות האחרונות ב-ynet
- השר שלום בדרום: "לא שולל תגובה קרקעית"
- צה"ל לא תקף הלילה בעזה: "לא מעיד על חולשה"
- מביכים את חמאס: מי מעוניין בהמשך הירי מעזה?
- המפכ"ל בב"ש: אנשים נפגעו בגלל הסקרנות
תיעוד מצמרר: הרופא הציל חיים תחת אש בפיגוע
גם בתחנת הרכבת בבאר-שבע סיפרו נוסעים על ההחלטה לעזוב את העיר. רון, שהגיעה מתל-אביב לבית אמה בבירת הנגב סיפרה על הרגעים הקשים אחרי נפילות הגראדים. "אסור לי להיות באזעקות ובפיצוצים, חטפתי התקף חרדה באמצע", אמרה.
"אני לא יכולה להישאר בעיר הזו", הוסיפה. "איך שהגעתי לבאר-שבע וירדתי מהרציף הייתה אזעקה. פגשתי את אמא שלי ונכנסתי למרחב הביטחון. שמעתי כבר הרבה פיצוצים, האדמה רעדה, כמו רעידת אדמה. כאשר אני במצבים כאלה אני נהיית חרדה, אז החלטתי לחזור לתל-אביב".
זהבה כהן, שעלתה אף היא על הרכבת לצפון, סיפרה כי "הנסיעה שלי הייתה מתוכננת מראש, אבל לאור הנסיבות זה אוורור בשבילי. אני נוסעת לחיפה לחברה, ומאמינה שאשאר שם לפחות עד יום רביעי. אם המצב ימשיך כמו שהוא, אני אשאר בחיפה. אני מעדיפה להיות פחות בלחץ, והמצב עכשיו מאוד מלחיץ. מה שמצחיק הוא שבמלחמת לבנון אני אירחתי את החברה שלי בבאר-שבע".
"זו לא בריחה, נירגע ונחזור הביתה"
חבר מועצת העיר באר שבע, יעקב אוחיון, כבר החל באחרונה לקשר בין תושבים המבקשים לצאת קצת מהעיר למשפחות שהתנדבו לארחם. "צברתי כבר ניסיון ב'עופרת יצוקה', ואנשים רבים פנו אליי", הסביר ל-ynet. "הטלפונים לא מפסיקים לזרום, וכולם מוכנים לארח, רק שיבואו. יש גם דרוזים שהתקשרו ואמרו שהם מבקשים לארח". אוחיון סיפר עוד כי קיבל פניות גם מתושבי אשקלון, נתיבות והסביבה. "אנחנו יכולים לעמוד בעומס, עם ישראל ערבים זה לזה".
אחת מתושבות באר שבע שעתידה לעלות צפונה, היא מורן ביטון, אם לחמישה ילדים בני שנה עד שמונה. "שמענו אתמול את הטיל והיינו בפחד נורא. כל הלילה לא הצלחנו לישון, וגם היום היו המון אזעקות. כל הזמן אני צריכה לקחת את הילדים הקטנים למרחב מוגן. אני רוצה להתרענן קצת מהעיר הזו".
מורן סיפרה כי קיבלה הצעה להתארח אצל משפחה בכפר חב"ד, ומתכוונת לעבור מחר. "מי שאומר שאני בורחת לא מתמודד עם חמישה ילדים כמוני", היא דוחה את הביקורת, "הוא לא זה שלא ישן בלילה, שישן עם עין אחת פקוחה, שחייב להשגיח תמיד על הילדים. אני לא רואה בזה בריחה. קצת נירגע מהמצב ונחזור הביתה".
תגובה? כל האופציות על השולחן
בדרום התעוררו הבוקר התושבים למתקפת רקטות אינטנסיבית. החל משמונה בבוקר, כמעט בכל שעה עגולה נורו רקטות ופצצות מרגמה לעבר באר-שבע ואשקלון. חלק מהרקטות יורטו על-ידי מערכת "כיפת ברזל", אולם אחת מהן פגעה בגג אולם ספורט בבית ספר תיכון בבאר-שבע. למרבה המזל בגלל חופשת הקיץ בית הספר היה ריק מתלמידים, ולא היו נפגעים.
במהלך הלילה נמנע צה"ל מלהגיב לירי הקטלני אתמול על באר שבע. היום בצהריים אמנם תקף חיל האוויר בבית להיה שבצפון רצועת עזה, אך ככל הנראה היעד היתה חוליית משגרי רקטות
- ולא תקיפה כתגובה. על פי הדיווחים שניים מחברי החוליה פונו לבית החולים "כמאל עדואן" בצפון הרצועה. דובר שירותי ההצלה ברצועה, אדהם אבו סלמיה, טען כי בתקיפה נפצע קשה ילד.
ממלא מקום ראש הממשלה, סילבן שלום, ביקר היום פצועים בבית החולים סורוקה, והבהיר כי אינו שולל תגובה קרקעית לירי הגראדים לדרום. "עלינו לפעול בכל האמצעים, הן על ידי פגיעה באחראים והן על ידי פגיעה בתשתיות, על מנת לעצור את ירי הטילים", אמר, "לא יכול להיות מצב בו תושבי הדרום לא ישנים בשקט, בזמן שראשי הטרור ישנים בשקט. ההרתעה של עופרת יצוקה מיצתה את עצמה. נצטרך לתת מענה ואנחנו לא מוציאים מכלל אפשרות גם תגובה קרקעית".