מזכ"ל האו"ם מתעקש: דו"ח המשט יוגש מחר
באן דחה את בקשת טורקיה לדחייה, בעוד בישראל מתעקשים שלא ישנו את העמדה לגבי ההתנצלות. אבל עוד ייתכנו הפתעות
אם לא תהיה הפתעה של הרגע האחרון, דו"ח ועדת פאלמר, לבדיקת אירועי המשט בשנה שעברה, יוגש מחר ויפורסם מחרתיים. מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, דחה הערב (יום א') את בקשתה של טורקיה לדחות בעשרה ימים את פרסום הדו"ח.
פרשת המשט לעזה - כתבות אחרונות:
- שפל ביחסים: השגריר בטורקיה עוזב, ואין מחליף
- יעלון התייאש: "הסכם עם טורקיה - בלתי אפשרי"
- ארדואן הודיע: בודק את האפשרות לבקר בעזה
בעבר נענה באן פעמיים לפניותיהן של ירושלים ואנקרה שביקשו ליישב ביניהן את המחלוקות ודחה את פרסום הדו"ח. טורקיה, ישראל וארצות הברית מעוניינות בדחייה נוספת, אך לדעת מזכ"ל האו"ם, היא לא תביא לשינוי המצב.
להערכתו, ראש הממשלה נתניהו לא ישנה את עמדתו ויסכים לתנאי שהטורקים הציבו לפתרון הסכסוך – התנצלות ישראלית רשמית על אירועי המשט. בעקבות זאת, דורש באן לקבל לידיו מחר את דו"ח ועדת הבדיקה שהוא בעצמו מינה ומחרתיים הוא יפורסם.
עוד בערוץ החדשות:
- רגיעה? רקטות לאזור אשקלון, פצמ"רים באשכול
- חתונה וחרדה: "תמיד יש חשש מאזעקה בחופה"
- המשטרה: להאריך מעצר מרגול, חזן איים לפגוע
ביום חמישי האחרון פנו את הטורקים לישראל וביקשו ארכה של בין שבוע לעשרה ימים. בישראל הדגישו שהבקשה תועבר לאו"ם ומבחינתם הם לא יתנגדו. נתניהו אינו מתנגד לפרסום הדו"ח במועד הנוכחי מאחר שאין בכוונתו להתנצל.
מוקדם יותר העריכו גורמים מדיניים בירושלים שמזכ"ל האו"ם דווקא ייענה בחיוב לבקשה הטורקית, מאחר שגם הוא וגם האמריקנים מעוניינים בשיפור היחסים בין אנקרה וירושלים. כך היו אמורים להתחדש המגעים כדי לנסות ולהגיע להבנות בנוגע ל"התנצלות" שדורשת אנקרה
מירושלים. אך נוכח התעקשות המזכ"ל, ספק אם הדבר יקרה.
ביום רביעי בשבוע שעבר, למרות הלחץ שהפעילו בוושינגטון, הודיע נתניהו באופן רשמי כי לישראל אין כל כוונה להתנצל בפני טורקיה. שעות ספורות לאחר ההצהרה הזו, תקף ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, את ההחלטה ואמר שכדי להחזיר את היחסים בין שתי הידידות לשעבר למסלולם התקין, על ישראל להתנצל ולשלם פיצוי כספי על הרג תשעה פעילים טורקים שהיו על האונייה "מאווי מרמרה", ונפגעו במהלך העימות עם חיילי צה"ל.
במסיבת עיתונאים באיסטנבול אמר שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, כי "אם דו"ח פאלמר לא יכלול התנצלות, שני הצדדים וארצות הברית יודעים מה נעשה. בפני ישראל עומדת ברירה אחת: יחסים עמוקים יותר עם טורקיה או פתיחת פער מולה, שלא ניתן יהיה לגשר עליו בקלות רבה כל-כך".