טורקיה: האו"ם דוחה את פרסום דו"ח פאלמר
משרד החוץ הטורקי הודיע כי האו"ם החליט להיענות לבקשת ישראל ולדחות את פרסום הדו"ח על אירועי המרמרה. באנקרה רותחים על ההתעקשות הישראלית שלא להתנצל, בירושלים נערכים ל"תוכנית ב'", שתכלול סנקציות נגד ישראל
נדחה פרסומו של דו"ח פאלמר לבדיקת אירועי המשט, שהיה אמור להגיע היום לשולחנו של מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, ולהתפרסם מחר. כך נמסר ממשרד החוץ באנקרה. לדברי הדובר, סלצ'וק אונאל, בכך נענה האו"ם לבקשת ישראל. בינתיים, זועמים בטורקיה על התעקשותה של ממשלת נתניהו שלא להתנצל על מותם של תשעה פעילים ומאיימים בניתוק כל היחסים הפוליטיים והכלכליים עם ישראל.
פרשת המשט לעזה - כתבות אחרונות:
- שפל ביחסים: השגריר בטורקיה עוזב, ואין מחליף
- יעלון התייאש: "הסכם עם טורקיה - בלתי אפשרי"
- ארדואן הודיע: בודק את האפשרות לבקר בעזה
על-פי הדיווחים בכלי התקשורת בטורקיה, אמש, לאחר שמזכ"ל האו"ם דחה את בקשת אנקרה לדחות בעשרה ימים את פרסום הדו"ח שאינו מיטיב עמה, העבירו הטורקים מסר מאיים לישראל בתיווכם של האמריקנים.
בעיתון הנפוץ "הורייט" פורסם כי הטורקים הבהירו לעמיתיהם בוושינגטון כי אם ירושלים לא תשנה החלטתה בנוגע להתנצלות או לגבי תשלום הפיצויים על מותם של תשעת הפעילים מהמרמרה, "המצב יוביל להידרדרות נוספת ביחסים בין המדינות".
עוד בערוץ החדשות:
- מרגול פרצה בבכי כשהציגו תמונתה כאסירה
בירושלים העריכו כבר כי אם אכן יידחה הדו"ח, יהיה זה עד לסוף חודש אוגוסט לכל היותר. גורמים בבירה אמרו כי האפשרות שפרסום הדו"ח יידחה אכן סבירה, זאת בגלל בקשת הטורקים, הסכמת הצד הישראלי ולחצים אמריקנים להגיע להבנות בנושא. בתוך כך, הבהירו גורמים במשרד החוץ כי "אנחנו יודעים מה יש בדו"ח ומוכנים, הן מבחינת התגובות והן מבחינת הפעילות ההסברתית".
"תוכנית ב'"
לאחרונה דיבר ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, על "תוכנית ב'", הכוללת שורת צעדים נגד ישראל, במקרה שלא תסכים להתנצל. לפי המידע שהצטבר בירושלים, כוללת התוכנית, בין היתר, את השלבים הבאים:
- הורדת דרג הייצוג הדיפלומטי בפועל של השגרירות הטורקית בתל-אביב על ידי החזרת הממונה על השגרירות, טולגה אונג'ו, לטורקיה ואי מינוי מחליף. תיתכן אף הורדת דרג השגרירות.
- אי הסכמה למינוי שגריר ישראלי חדש במקומו של גבי לוי, שמסיים את תפקידו בשבועות הקרובים.
- ביקור של ארדואן בעזה במהלך חודש ספטמבר.
- תמיכה מלאה של הטורקים בהכרה של מדינה פלסטינית באו"ם, תוך פעילות אקטיבית של יצירת לובי של מדינות תומכות וניסיונות של בידוד ישראל בכל המסגרות.
- הענקת סיוע משפטי למשפחות הנפגעים הטורקים בתקרית המרמרה והגשת תביעות נגד ישראל. בין היתר מדובר בתביעות שיוגשו לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג (ICC). ישראל אמנם לא חתומה על אמנת בית הדין, אך משרד החוץ הטורקי יסייע לתביעות אזרחיות של משפחות הנפגעים.
- סיום שיתוף הפעולה הביטחוני-צבאי, שיבוא לידי ביטוי בביטולם של תמרונים משותפים ופרויקטים בתחום התעשייה הביטחונית.
- הטלת סנקציות כלכליות לקיצוץ בהשקעות בישראל. לפי סעיף זה, אנשי עסקים ישראלים יוכלו להמשיך לפעול בטורקיה אך המדינה תימנע מצעדים לעידוד המסחר. עם זאת, נכון לשעה זו, נראה שהטיסות הסדירות בין המדינות יישארו כפי שהן ולא יופחתו.
ב"הורייט" דווח כי אנקרה עלולה לנקוט באיום נוסף: השעיית כל היחסים הפוליטיים והכלכליים בין המדינות. אגב, את אותו איום השמיע בשנה שעברה שגריר טורקיה בארצות הברית. כמו כן, צוינו פעולות נוספות שיינקטו במסגרת "תוכנית ב'", ביניהן ביקור של ארדואן בעזה ותמיכה של טורקיה בהכרה במדינה פלסטינית בעצרת הכללית של האו"ם שתתכנס בחודש הבא.
המדינות חוששות מפרסום הדו"ח
בעבר נענה באן קי מון פעמיים לפניותיהן של ירושלים ואנקרה שביקשו ליישב ביניהן את המחלוקות ודחה את פרסום הדו"ח. טורקיה, ישראל וארצות הברית מעוניינות בדחייה נוספת, אך לדעת מזכ"ל האו"ם, היא לא תביא לשינוי המצב. להערכתו, נתניהו לא ישנה את עמדתו ויסכים לתנאי שהטורקים הציבו לפתרון הסכסוך – התנצלות ישראלית רשמית על אירועי המשט.ביום רביעי בשבוע שעבר, למרות הלחץ שהפעילו בוושינגטון, הודיע נתניהו באופן רשמי כי לישראל אין כל כוונה להתנצל בפני טורקיה. שעות ספורות לאחר ההצהרה הזו, תקף ארדואן, את ההחלטה ואמר שכדי להחזיר את היחסים בין שתי הידידות לשעבר למסלולם התקין, על ישראל להתנצל ולשלם פיצוי כספי על הרג תשעה פעילים טורקים שהיו על האונייה, ונפגעו במהלך העימות עם חיילי צה"ל.
במסיבת עיתונאים באיסטנבול אמר שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, כי "אם דו"ח פאלמר לא יכלול התנצלות, שני הצדדים וארצות הברית יודעים מה נעשה. בפני ישראל עומדת ברירה אחת: יחסים עמוקים יותר עם טורקיה או פתיחת פער מולה, שלא ניתן יהיה לגשר עליו בקלות רבה כל-כך".
לפי דיווחים שונים אודות תוכנו של דו"ח פאלמר, בשתי המדינות חוששים שהוא יפגע בהן. מצד אחד, צפוי הדו"ח שיפורסם מחר להכיר בזכותה של ישראל לפעול גם במים בינלאומיים על מנת לשמור על ביטחונה, למורת רוחה של טורקיה. מנגד, הדו"ח עתיד לבקר בחריפות את מקבלי ההחלטות בישראל על רקע השימוש בכוח מופרז נגד פעילים אזרחים.
Read this article in English