הפרעה בעלייה: אחד מכל 10 ילדים הוא ADHD
עלייה משמעותית במספר הילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז (ADHD) - כך עולה מנתונים של המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית. ב-2010 אובחנו 10% מהילדים כסובלים מההפרעה, בעוד שלפני כעשור אובחנו 7% בלבד
כבר לא "שיגעון הריטלין", אלא מחלה של ממש: נתונים חדשים של המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית (CDC) מצביעים על עלייה משמעותית במספר הילדים המאובחנים כלוקים בהפרעות קשב וריכוז (ADHD). על פי הנתונים שפורסמו בסוף השבוע קרוב לאחד מכל 10 ילדים בארצות הברית מאובחנים כסובלים מ-ADHD. בין השנים 1998 ל-2009 הגיע אחוז הילדים המאובחנים כלוקים בהפרעה ל-7% עד 9%. ההפרעה נמצאה שכיחה יותר אצל בנים ואצל ילדים המגיעים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך.
עוד על הפרעות קשב וריכוז:
- מי בכלל צריך ריטלין? המדריך המלא להפרעות קשב
- "רכיבה טיפולית? אין שום קשר להפרעות קשב"
- ריטלין לבן שלי? אין סיכוי
- ריטלין לבן שלי? אין סיכוי
החוקרים הסבירו כי לא ברור אם מדובר בעליה במספר הלוקים ב-ADHD
או במודעות גבוהה יותר של הורים, אנשי חינוך ורופאים להפרעה. כך או כך, אמרו החוקרים, ההפרעה ממשיכה להתפשט והממצאים, לדבריהם, הם בעלי השלכות משמעותיות על החברה, החינוך, משפחת הילד ועתידו. בארץ אין נתונים מדוייקים על מספר הלוקים ב-ADHD אולם על פי ההערכות המספרים דומים לאלו שבארצות הברית.
ADHD היא תסמונת המאופיינת באימפולסיביות, תזזיתיות, הפרעות בריכוז וחוסר מנוחה. למרות הטיפולים היעילים, הורים רבים עדיין נמנעים מלטפל בילדיהם בתרופות מחשש להתמכרות. התוצאה מכך הרסנית: הידרדרות בלימודים, נסיגה חברתית ושיעור גבוה של תאונות דרכים, פשיעה והתמכרויות.
באחרונה הפיץ משרד הבריאות לרופאים הנחיות לאבחון נכון של הפרעות קשב וריכוז. על פי ההנחיות על האבחון להימשך פרק זמן סביר, של 45 עד 60 דקות. אבחון ילדים מתבצע על פי קריטריונים המבוססים על ספר האבחנות הפסיכיאטרי האמריקני הקרוי (DSM-4) והוא כולל הערכה קלינית בה נלקחת בחשבון ההיסטוריה המפורטת של הילד ומשפחתו, הערכה מלאה של הפרעת הקשב, הערכה של הפרעות אחרות העלולות להתבטא כהפרעת קשב ובדיקה מפורטת, הכוללת בדיקה קלינית, רגשית, התנהגותית ונוירולוגית.
טרם האבחון ינתנו שאלונים להורים ולמורים. שאלונים אלו צריכים להיות שאלוני אבחון (אחד מהם קרוי שאלון קונרס). הרופא המאבחן רשאי להמליץ על השלמות האבחון בכלים אובייקטיביים הכוללים הערכה קוגניטיבית, הערכה פסיכיאטרית והערכה תפקודית.
בתוך כך מקובל לבצע בדיקות קשב ממוחשבת, כגון TOVA, או בדיקת קשב מתמשך (CPT). בדיקות אלה מבוצעות תחילה ללא ריטלין, התרופה הנפוצה לטיפול בהפרעת קשב, ואחר כך עם ריטלין. במהלך הבדיקה נמדדים דיוק, מהירות תגובה והשתנותה, השמטות או תוספות פרטים. תוצאות הבדיקה מושוות לביצוע נבדקים בני גילו של המטופל באוכלוסייה הכללית ובאוכלוסייה עם הפרעות הקשב.