שתף קטע נבחר

 

לפטופ לכל ילד: כך לומדים בכפר שמריהו

רשת אלחוטית בחצר בית הספר ומחשבים ניידים מכיתה ד' - ביה"ס היסודי בכפר שמריהו התנתק מתוכנית משרד החינוך וניצל תמיכה כספית גדולה של המועצה למיחשוב חינוכי רציני. "התלמידים לא רוצים לצאת להפסקה", סיפרה המורה

20 תלמידים בכיתה, מחשבים ניידים למורים ולתלמידים, ובמקום לוח יש מקרנים לסרטונים ואנימציה. בית הספר היסודי בכפר שמריהו הוא כמעט פנטזיה טכנולוגית על לימודים במאה ה-21. "בעידן המודרני הילדים חייבים לינוק את המיומנויות על המחשב כבר בכיתה א' כדי להשתלב בכבוד כאזרחים מובילים בחברה הישראלית", מסביר מנהל בית הספר, ד"ר אלכס שניידר.

 

חוזרים ללימודים ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות:

 

 

כיתה ממוחשבת בכפר שמריהו (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
כיתה ממוחשבת בכפר שמריהו(צילום: עופר עמרם)

 

כבר למעלה משני עשורים מדברת מערכת החינוך במונחים של מהפכת מחשוב בבתי הספר. למרות זאת, נתוני ה-OECD שהתפרסמו השנה הציגו תמונה מדאיגה: ישראל מדורגת במקום ה-49 מתוך 64 המדינות המפותחות ביחס בין מספר התלמידים בכיתה לבין מספר המחשבים בבית הספר. המחקר הראה כי הנתונים בישראל דומים ליחס שנמצא בטרינידד וטובגו, אורוגוואי, פנמה ואלבניה, ונמוך בהרבה בהשוואה למדינות האחרות שהשתתפו במחקר, כגון ניו זילנד, אוסטרליה וארצות הברית.

 

גורם במערכת החינוך סיפר ל-ynet כי "לאורך השנים משרד החינוך השקיע סכומי עתק במחשוב בתי הספר, אך הדבר נעשה בחטף וללא כל מחשבה מקדימה. כך, במקום שמערכת החינוך תתקדם למאה ה-21, במקרה הטוב היו כיתות שבהן המחשבים עבדו מבלי שהיו מחוברים לרשת האינטרנט ובמקרה הרע הם שימשו כעציצים, כי לא היה מי שידע להפעיל אותם".

 

לאור נתונים אלה, בית הספר הממלכתי בכפר שמריהו בולט עוד יותר. במוסד החינוכי החליטו לפעול בנושא במנותק מתוכנית משרד החינוך. בסיוע תמיכתה הכספית האיתנה של המועצה המקומית, הוכח כי בעזרת חשיבה נכונה ויסודית ניתן לנטוש את שיטות ההוראות המסורתיות ולעבור לעידן של סביבת לימודים מתוקשבת.

 

בית הספר מרושת, התלמידים מחוברים (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
בית הספר מרושת, התלמידים מחוברים(צילום: עופר עמרם)
 

"מדובר בתהליך הדרגתי שהחל בדיוק לפני כעשור ובמהלכו ציידנו את כל המורים במחשבים אישיים וערכנו להם השתלמויות קפדניות בנושא", הסביר שניידר ל-ynet. השלב הבא כלל עבודה פרטנית מול התלמידים, במהלכה למדו לגלוש באינטרנט ולעבוד על תוכנות בסיסיות. במקביל, כדי לא לפגוע בכישורי הכתיבה שלהם, הוחלט שמכיתה א' עד כיתה ג' ישמשו המחשבים רק כעזרים לשיעורים, ורק לאחר מכן יצויד כל תלמיד במחשב אישי.

 

המחשבים נקנו לאחר הסכמה של נציגות ההורים, בעלות של 2,400 שקל ליחידה. אז, מימנה המועצה המקומית הקמת מערך אנושי טכני הכולל רכזים ואנשי מחשוב במשרה מלאה, הדואגים לתקינות וזמינות הציוד וכן לרישות מתחם בית הספר כולו.

 

שליש מהשיעורים בתוכנית הלימודים מתקיימים מול מחשב. הכיתה המרושתת מחברת בין מחשבי התלמידים והמורים, ומאפשרת שליטה ובקרה על הצגים האישיים, כמו גם הצגת עבודות אישיות של התלמידים על גבי מסך מרכזי.

 

בכיתה עם המחשב. "השיעור הופך לחוויה" (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
בכיתה עם המחשב. "השיעור הופך לחוויה"(צילום: עופר עמרם)

 

תהליך המחשוב המוצלח לא עוצר בבית הספר היסודי ביישוב. לדברי דרור אלוני, ראש המועצה שגם מתפקד כבעלי בית הספר הפרטי "חברותא", אנשי אגף החינוך במועצה הונחו להחדיר את המחשוב גם לגני הילדים, כדי  לשפר את הנגישות הממוחשבת כבר מהגיל הרך.

 

תלמידים במאה ה-21 - כותרות נוספות ב-ynet:

 

"היתרון הגדול בעבודה עם המחשב הוא שניתן להמחיש את חומר הלימודים באמצעים ויזואליים", הסבירה תמי בן צבי, מחנכת כיתה ה' בבית הספר. "כך, למשל, בשיעורי מולדת הראו לילדים קטעים מהסרט 'סלאח שבתי', בשיעורי ביולוגיה מראים לילדים קטעים במחשב מתוך הסדרה 'החיים', וכאשר לומדים גאוגרפיה, מיד מעלים את 'גוגל עולמי' ומאפשרים לילדים ממש 'לבקר' באתרי התיירות והמדינות שבחומר הלימוד".

 

בן צבי מודעת לרמה הטכנולוגית של תלמידיה ולכך שהם "נולדים עם העכבר בידיים", כהגדרתה. "המחשב הופך את השיעור לחוויה, התלמידים ממש חיים את השיעור ולא רוצים לצאת להפסקה".

 

"עדיין כותבים בעפרונות"

דניאל, תלמידה בכיתה של בן צבי, סיפרה כי "זה ממש כיף לשבת בשיעורים ולראות סרטונים ואנימציה מצחיקה, המחשבים הם החברים הכי טובים שלנו". אור, תלמידה אחרת, הוסיפה כי "המחשב הופך את השיעורים למהנים מאוד, אבל אנחנו

עדיין קוראים בספרים, כותבים בעפרונות, ומגישים את המבחנים בכתב יד".

 

ממשרד החינוך נמסר כי במסגרת התכנית הלאומית להתאמת מערכת החינוך למאה ה-21, הוטמעה תוכנית התקשוב בשנת הלימודים הקודמת ב-220 בתי ספר בצפון ובדרום. בשנת הלימודים הקרובה צפויה התכנית להתרחב לכ-800 בתי ספר נוספים. התכנית תוטמע באופן הדרגתי בכל מערכת החינוך במהלך השנים הבאות. על פי משרד החינוך, עלות התוכנית לשנת הלימודים הקרובה עומדת על 420 מיליון שקל. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עם המחשב בכיתה בכפר שמריהו
צילום: עופר עמרם
מומלצים