שתף קטע נבחר

 

שקר ה"דל קלוריות": 7 מכשולים שגורמים לנו להשמין

אנחנו מצהירים שפצחנו בדיאטה, מעלימים את השומנים מהתפריט, קונים רק מוצרים דלי קלוריות אבל לא מוותרים על הפחמימות. התוצאה: הקילוגרמים חוזרים תמיד, ובגדול. אז מה באמת צריך לדעת על תהליך ההרזיה לפני שמתחילים?

עודף משקל נחשב למגפת המאה שאינה בוחלת באיש. המומחים מחפשים כל הזמן פתרונות יעילים יותר, ועדיין מיליארד וחצי איש ברחבי העולם, מבוגרים וילדים, סובלים מהשמנה. ב-30 השנים האחרונות הוכפל מספר השמנים, אז האם הדור הקודם ידע משהו שאנחנו לא יודעים?

 

הם כבר הצליחו להתגבר על המכשולים:

 

זאת לא אשמתנו: מגוון מוצרי המזון המפתים מתרחב מדי שנה, ולעומת זאת מתכווץ הקשר בין מה שאנו אוכלים ומה שהגוף באמת זקוק לו. למעשה, רוב מה שעלינו לעשות כדי לשמור על משקל תקין הוא להימנע מכמה הרגלים גרועים שמובילים אותנו שוב ושוב להשמנה. הנה כמה תפיסות מוטעות שמהוות מכשול בדרך שלנו להצלחה:

 

1. הדיאטה - לפח!

המילה דיאטה בעברית מתייחסת לתקופה קצרה שבה מתענים באכילת חסה ולאחריה חוזרים לשגרה. לפעולה זו תוצאה אפשרית אחת, שמוכיחה את עצמה בכל פעם מחדש: בסוף התהליך חוזרים תמיד לאותו המשקל, במקרה הטוב.

 

כדי לשמור על משקל תקין יש לאמץ הרגלי תזונה נכונה לאורך כל השנה. תזונה בריאה מאזנת את התיאבון, גורמת להשלה טבעית של קילוגרמים עודפים, למראה משופר ולהרגשה נפלאה. לא צריך לאכול רק חסה כל החיים, אלא לאפשר בתפריט נשנושים וחריגות באירועים מיוחדים. רק כך תוכלו להתמיד בלי להרגיש מקופחים ובלי צורך בפיצוי.

 

2. שקר דל קלוריות

הרדיפה אחר מזונות דלי קלוריות היא טעות נפוצה. מזונות רבים כאלה מעודדים השמנה בטווח הארוך ואילו אחרים, דווקא עתירי קלוריות, מעודדים הרזיה. הערך הקלורי אינו מבדיל בין פחמימות, חלבון או שומן, וגם לא בין קלוריות המגיעות ממזונות מתועשים או ממזונות בריאים. עבור הגוף, לעומת זאת, מדובר בהבדל אדיר.

 

מזונות מתועשים ומעובדים הם "לעוסים" כבר ומפורקים לגורמים, והקלוריות שבהם נספגות בצורה מלאה. מזונות אלו גם גורמים לעיכול לא תקין ולתוצרי לוואי רעילים. תוצרי הלוואי, יחד עם החומרים המשמרים ומשפרי הטעם השונים, מזוהים בגוף כרעלים אך אינם ניתנים לפינוי. כפתרון הם נשלחים לרקמת השומן, שם הם סופחים מים ואנחנו מטפחים היקפים חדשים.

 

מזונות טבעיים שאינם מעובדים הם לעתים קרובות עתירי קלוריות, אך גם דורשים מהגוף מאמץ לעיכול, שבו מושקעת אנרגיה נוספת ובסופו של התהליך לא כל המזון נספג. בנוסף, זמן השובע ארוך יותר, בהתאם למשך זמן העיכול.

 

3. הפחמימות אשמות

שומן וחלבון משמשים בגוף לתהליכים שונים ולבניית רקמות, והם אינם מפרנסים את רקמת השומן. הפחמימה, לעומת זאת, היא ספקית אנרגיה בלבד. ברמת הפעילות הממוצעת של עובד במשרד ממוזג, מספיקה לגוף כמות קטנה מאוד של פחמימות, כשליש או פחות מהצריכה הממוצעת. ומה קורה לעודפים? הם מאוחסנים ליום סגריר, ברקמת השומן כמובן.

 

הפחמימות האהובות, אלו שאנו מקפידים לשלב בכל תפריט כדי שלא יחסרו לנו, חטיפים המכילים "רק" 70 קלוריות, פריכיות ולחם קל - כל אלה הם שבאמת משמינים אותנו. הפחמימות ממכרות, גורמות לנו לרצות עוד מהן ומובילות לתיאבון מופרז. הן מתעכלות מהר בגוף, והנה אנו רעבים שוב.

 

כדי לשמור על משקל תקין יש להפחית משמעותית את צריכת הפחמימות, ויש אנשים שאינם זקוקים להן כלל. אל דאגה, הן נמצאות גם בירקות ובמזונות אחרים, ואין צורך לחפש אותן במיוחד.

 

לא צריך לאכול רק חסה, אלא לאפשר נשנושים וחריגות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא צריך לאכול רק חסה, אלא לאפשר נשנושים וחריגות(צילום: shutterstock)

 

4. השמן לא משמין

השומן נחשב לאויב הדיאטה בגלל תכולה קלורית גבוהה והקישור האסוציאטיבי בינו ובין רקמת השומן. למעשה, למרות שהשומן מכיל תשע קלוריות, לעומת הפחמימה המכילה רק 4 קלוריות, הוא משמש לבניית הגוף ואינו מאוחסן ברקמת השומן. אנו זקוקים ל-30% לכל היותר שומן בצריכת הקלוריות היומית, וכל עוד הוא ממקור בריא כגון טחינה, אבוקדו, שקדים ואגוזים, הוא גם אינו מעלה את מדד שומני הדם.

 

מזונות שומניים בריאים הם טעימים, משביעים, מזינים ומשפרים כל ארוחה. הם נשנוש מצוין כארוחת ביניים ומאזנים את תחושת השובע הודות לתכולת פחמימות נמוכה וזמן עיכול ארוך. הם דורשים הרבה אנרגיה לעיכול ומאלצים את הגוף לנצל אנרגיה מרקמת השומן. גם החלבון משמש לבנייה ואינו מאוחסן ברקמת השומן, וגם הוא מתעכל לאט ושומר על שובע לאורך זמן.

 

במקביל להפחתת הפחמימות, העלו את כמות השומן והחלבון בארוחות ותקבלו תפריט טעים, משביע ומזין שיסייע לכם להשיל קילוגרמים באופן טבעי.

 

5. תשכחו מדיאטת כסאח

קונספט הדיאטה בעייתי בכלל, כאמור, אך דיאטת כאסח היא הרסנית ביותר, בהיותה מבוססת על הרעבה עצמית: מכניסים לגוף פחות קלוריות ממה שהוא צריך. בהתחלה זה עובד נפלא, הקילוגרמים נושרים במהירות והעתיד נראה מזהיר, אך הגוף הוא מכונת הישרדות מתוחכמת, המתוכנתת לאגור שומן ליום סגריר. הפרשנות שלו למחסור בקלוריות ולאובדן המאגרים היא איום קיומי. בתגובה, הוא מוריד את קצב חילוף החומרים.

 

קצב חילוף החומרים הוא הנכס החשוב ביותר של המרזים, הוא הקובע כמה אנרגיה יוציא הגוף שלכם בפעילותו הבסיסית. כשמדד זה יורד, אתם משמינים יותר. הגוף אמנם מסוגל כעת להסתדר עם מחצית מכמות הקלוריות שקיבל עד עכשיו ולשמור על אותו משקל, אך בפעם הבאה שתאכלו עוגייה תשמינו כאילו אכלתם את כל השקית.

 

6. פעילות גופנית - חובה

בשורה רעה לעצלנים: אם חשבתם שמדובר רק בתזונה, נכונה לכם אכזבה. הרי בסופו דבר לא אכפת לכם מהמשקל, אלא מהמראה. הרזיה ללא פעילות גופנית תוביל לדלדול רקמת השריר, ומכאן גם לדלדול העור ולמראה "תפוזי". רקמת השריר היא צרכנית גדולה של אנרגיה, והדילול בה מוריד גם את קצב חילוף החומרים.

 

כדי להיראות טוב באמת, הוסיפו למסגרת שלכם גם פעילות גופנית. זו תקנה לכם עור מוצק ומתוח, תמלא אתכם במוטיבציה ובתחושה כללית טובה.

 

7. אין תשובה אחת

ולמרות הכללים החשובים שנכתבו לעיל, צריך לזכור שכל גוף הוא מעט שונה ובעל צרכים אחרים. לאדם הממוצע אין די כלים לכך, לכן מומלץ בתחילת תהליך ההרזיה לפנות ליועץ מומחה שיתאים לכם תפריט מהנה וטעים המתיאם לצורכי גופכם ויאפשר לכם להתמיד במשימה.

 

הכותבת היא נטורופתית .

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ברמת הפעילות הממוצעת של עובד במשרד ממוזג, מספיקה לגוף כמות קטנה מאוד של פחמימות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים